Spring naar inhoud

Routekaart

Inleiding

In 2023 hebben we er als Koning Willem I College voor gekozen om de kwaliteitsgelden in te zetten voor de ontwikkeling en implementatie van de routekaart als nadere uitwerking van de prioriteiten en doelstellingen in de Werkagenda MBO 2023-2027. In de inleiding zijn de programmalijnen en integrale thema's die in de routekaart zijn opgenomen kort toegelicht; in dit hoofdstuk zijn die programmalijnen en thema's nader uitgewerkt. In 2024 verwachten we voor het eerst verantwoording te kunnen afleggen over de bereikte resultaten en hoe die in lijn liggen met de ambities die we voor 2025 en 2027 beschreven hebben.

Generieke basisvaardigheden

In 2023 hebben we er als Koning Willem I College voor gekozen om de kwaliteitsgelden in te zetten voor de ontwikkeling en implementatie van de routekaart als nadere uitwerking van de prioriteiten en doelstellingen in de Werkagenda MBO 2023-2027. In de inleiding zijn de programmalijnen en integrale thema's die in de routekaart zijn opgenomen kort toegelicht; in dit hoofdstuk zijn die programmalijnen en thema's nader uitgewerkt. In 2024 verwachten we voor het eerst verantwoording te kunnen afleggen over de bereikte resultaten en hoe die in lijn liggen met de ambities die we voor 2025 en 2027 beschreven hebben.

We bieden onze studenten een kansrijke toekomst. Een stevige basis voor deelname aan de arbeidsmarkt en de maatschappij, maar ook om door te stromen naar een vervolgopleiding. Een goede beheersing van de generieke basisvaardigheden hoort hierbij. Met generieke basisvaardigheden bedoelen we Nederlands, rekenen en burgerschap. Het Koning Willem I College kiest ervoor om ook digitale geletterdheid hierin mee te nemen. De wereld verandert snel en digitalisering speelt daarbij een belangrijke rol. Willen onze studenten in de toekomst succesvol blijven, dan hebben zij digitale vaardigheden nodig. Door deze vaardigheden in ons onderwijs te verweven, bereiden we studenten voor op de maatschappij van de toekomst. Een maatschappij waarbij technologie de wereld en het werk verandert en steeds meer interacties digitaal plaatsvinden. 

Kwaliteit verhogen 
Het beheersingsniveau van de basisvaardigheden is bij onze studenten nauwelijks toegenomen met de invoering van het referentiekader voor taal en rekenen. Dit baart ons zorgen. Om de beheersing te vergroten, zetten we in op het verhogen van de kwaliteit van ons onderwijs en het versterken van de kwaliteit van onze docenten. We verwachten dat hierdoor de tevredenheid van onze studenten over ons onderwijs ook toeneemt. Op dit moment is ongeveer de helft van onze studenten positief over de lessen Nederlands en rekenen. Voor burgerschap is dit in de laatste JOB Monitor voor de eerste keer meegenomen. Deze resultaten zijn nog niet bekend.  

Voor Nederlands en rekenen geldt dat het vastgestelde beleid ‘taal en rekenen’ de basis vormt voor de verbetering van het onderwijs. Vanuit de visie op leren zetten we in op contextrijk onderwijs. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is de verbinding tussen Nederlands en rekenen en het beroepsgerichte onderdeel van het onderwijsprogramma. We zetten in op extra ondersteuning van studenten die het nodig hebben, bijvoorbeeld in de STER-lessen. 

Leernetwerken 
Collegebrede leernetwerken spelen een belangrijke rol binnen deze programmalijn. Voor Nederlands, rekenen, burgerschap en ook de moderne vreemde talen, legden we in een notitie de samenstelling, taken en facilitering vast. Leernetwerken zijn niet nieuw binnen het college, maar er was behoefte aan meer duidelijkheid over wat er van de leernetwerken verwacht mag worden. Eén of twee vakdocenten coördineren de leernetwerken. Vanuit alle afdelingen sluiten docenten als contactpersonen aan bij elk leernetwerk. De coördinatoren overleggen regelmatig met elkaar, zodat we ook van en met elkaar kunnen leren. 

De leernetwerken organiseren bijeenkomsten voor de contactpersonen, waarin actuele onderwerpen op de agenda staan. Bijvoorbeeld nieuw beleid. Voor burgerschap organiseerden we in 2023 meerdere collegebrede evenementen. Denk hierbij aan Write for rights en Paarse Vrijdag. Ook organiseerden we samen met andere Bossche scholen Coming Out Day 2023, met als hoogtepunt het maken van de vlag voor verbinding. Op dit moment werken we hard aan een nieuwe visie op burgerschap. Uiteraard sluiten we hierin aan bij de landelijke kwalificatie-eisen. 

Voor alle collega’s moderne vreemde talen zijn studiemiddagen georganiseerd  met inspirerende sprekers op het gebied van o.a modulair onderwijs. Ook zijn verschillende sessies georganiseerd ter verbetering van de kwaliteit van de examinering. Op het gebied van Nederlands organiseerden we zes bijeenkomsten voor de contactpersonen vanuit de onderwijsafdelingen, vier bijeenkomsten met gastsprekers voor docenten Nederlands uit alle communities en een presentatie op twee afdelingen. De focus lag hierbij op vakoverstijgend taalonderwijs, kennisdeling, leesbevordering en samenwerking. Ook gaven we wekelijks taalondersteuning aan tien collega’s binnen het KW1C en twee workshops over het belang van taal aan de deelnemers aan het PDG-traject. Voor rekenen geldt dat een aantal docenten een 3-daagse scholing op het gebied van rekendidactiek heeft gevolgd. Ook zijn er meerdere professionaliseringsactiviteiten geweest op het gebied van de nieuwe rekenexamens. Vanuit alle leernetwerken wordt deelgenomen aan diverse landelijke bijeenkomsten.

Basisvaardigheden in waarderingskader 
Sinds augustus is er een standaard voor basisvaardigheden in het waarderingskader van de inspectie. In het vierjaarlijks onderzoek besteedden zij dit jaar dan ook extra aandacht aan de basisvaardigheden. De inspectie sprak met de leernetwerken en ook tijdens de bezoeken aan de onderwijsafdelingen werden de basisvaardigheden erbij betrokken. Als aandachtspunt kwam naar voren: het aansluiten bij de leernetwerken vanuit alle community's. Dit is in beeld bij de coördinatoren en bij de onderwijsmanagers; zij werken hieraan. 

 

Laaggeletterdheid
Onze aandacht gaat uit naar het verminderen van laaggeletterdheid via scholingsprogramma’s. In 2023 hebben we onderzocht welke opleidingen op E-Wise medewerkers kunnen voorzien van de nodige vaardigheden en inzichten om effectief te werken met bijvoorbeeld anderstaligen. Daarnaast onderzoeken we de inzet van NUMO, een programma dat ook de student extra ondersteuning kan bieden in de taalverhoging.

De stand van zaken rondom de schoolbibliotheken brachten we in kaart. Vooralsnog zijn er leesbevorderingsfaciliteiten in community ‘s-Hertogenbosch, in community Oss, Euterpelaan en Nelson Mandela en in community Meierijstad. 
Pitstop en het Nieuwkomersloket kunnen vanuit hun loketfunctie laaggeletterde studenten tijdens, maar ook na onderwijstijd, adviseren en informeren over het scholingsaanbod dat bijvoorbeeld de gemeente aanbiedt. Daarnaast maken we gebruik van taalmaatjes. Eind 2023 ontvingen we subsidie vanuit de regionale Jongerenaanpak voor het inzetten van een schakelfunctionaris tussen vo en mbo. Dit om de doorstroom van minder taalvaardigen te verbeteren. Hierbij ontsluiten we kennis vanuit het nieuwkomersloket met het vo en verwachten we minder vsv vanuit deze groep studenten. 

STER
In Eduarte regelden we in dat nieuwkomers bij aanvang van de opleiding uitgenodigd worden voor een Plusgesprek en geclassificeerd worden op taalniveau. Daaropvolgend zetten we extra ondersteuning in op onder andere vaktaalverhoging 'De brede aanpak anderstalige'. Deze gegevens leggen we vast en de student accordeert deze in een ondersteuningsplan. De implementatie start medio maart 2024. 

Voor zowel de nieuwkomers gekoppeld aan het nieuwkomersloket (programmalijn 2) als alle andere studenten binnen het college kunnen we extra taal- en rekenondersteuning bieden. Er zijn vooralsnog drie wegen;

  • De student kan door zijn coach via Eduarte aangemeld worden voor extra taal- en rekenondersteuning (onder lestijd). Deze ondersteuning vindt plaats op de afdeling of centrale STER-ruimtes. Bijvoorbeeld het studielokaal. 
  • De student kan ook zichzelf aanmelden voor ondersteuning via de STER-tegel op de website (buiten lestijd) op vaste locaties binnen het college. Deze tegel is een pilot voor locatie ‘s-Hertogenbosch.
  • Daarnaast geldt voor locatie ‘s-Hertogenbosch dat STER-collega’s ook op afdelingen zichtbaar zijn voor x aantal tijdvakken, waarbij studenten extra ondersteuning krijgen zonder aanmelding via Eduarte.

Het proces voor aanmelden bij STER is sinds 2023 bekend, maar vraagt om een nieuwe aanpak en verbetering het komende kalenderjaar. De STER-tegel evalueren we per periode en passen we voortdurend aan bij optredende foutmeldingen. Eind studiejaar 2023 - 2024 wordt de tegel óf collegebreed inzetbaar of stopt het gebruik hiervan. 

Door diverse omstandigheden, zoals de omzetting van systemen, technische problemen bij de applicatie STER-tegel en de implementatie van Eduarte 2.0, was het niet mogelijk een realistische registratie bij te houden van het aantal deelnemers aan STER rondom ondersteuning voor Nederlands (en rekenen). 

Ondersteunen en monitoren in de beroepsroute

Met dit programma richten we ons op het ontwikkelen van studentenvoorzieningen, die de student buiten het klaslokaal ondersteunen. Soms heeft een student meer begeleiding nodig dan goede lessen en intensieve coaching. Hiervoor maakten we interventies mogelijk vanuit het Expertisecentrum Extra Ondersteuning (EEO). 

De EEO zijn gepositioneerd binnen het Startcollege en organiseren de extra ondersteuning aan studenten voor het hele college. We zien een intensieve samenwerking tussen de verschillende rollen in de begeleidingsstructuur, en tussen de eerste lijn (de onderwijsteams) en de tweede lijn (de Expertisecentra). Zowel intern als extern, en in goede samenwerking met regionale partners. Het EEO zet de student centraal, biedt maatwerk, zit dicht bij de student en richt zich op de kwaliteiten en talenten van de student. 

In dit deel van het jaarverslag blikken we kort terug op enkele voorzieningen vanuit het EEO. 

Pitstop
Op de locatie Onderwijsboulevard en Weidonklaan verankerden we de pilot Pitstop binnen het Startcollege. Pitstop biedt ondersteuning en begeleiding aan de student die onvoldoende in staat is een bpv-plaats te vinden of de bpv-plaats te behouden. Het doel van deze ondersteuning is: 

  • Succesbeleving voor de student, groei op het gebied van bpv-gerelateerde vaardigheden met als doel een grotere kans op een diploma en startbekwaamheid voor de arbeidsmarkt; 
  • Een groter netwerk van bpv-bedrijven die vanuit hun eigen motivatie leerplekken bieden voor de mbo-student; 
  • Meer succesvolle studenten, gemeten in waardering voor de organisatie en afronding van trajecten. 

Naast het vinden van stageplaatsen, is Pitstop ook een instrument om stagediscriminatie tegen te gaan. Door een netwerk op te bouwen met ervaren stagebedrijven krijgen we meer grip op het stage-aanbod en kunnen we hier meer invloed op uitoefenen. 

In het eerste halfjaar kwam 17,5% van de populatie van het Startcollege bij Pitstop voor hulp rondom de bpv, van eind augustus tot december maakte 30% gebruik van deze voorziening.
Toelichting op cijfers Entree Den Bosch: 15% van de populatie kreeg extra begeleiding.

Nazorg
In 2023 boekte de nazorg flinke vooruitgang in haar ontwikkeling. De integratie binnen de faciliteit Pitstop is hierin een essentiële mijlpaal. Op vaste dagen zijn binnen de locatie Onderwijsboulevard onderwijsmakelaars en de nazorgcoach aanwezig in Pitstop, boven op de bezetting door coaches van de diverse afdelingen. Deze uitbreiding leidde tot een nauwe samenwerking met de ondersteuningsspecialisten van de opleiding bij het bieden van maattrajecten voor studenten. Bbl-studenten koppelen we aan Actieplan Leerbanen.

Doordat er op vaste dagen vertegenwoordigers aanwezig zijn in Pitstop, kunnen we gedurende het jaar werken aan de naamsbekendheid en het imago van de nazorg. Bovendien investeren we aanzienlijk in het versterken van het netwerk met het bedrijfsleven. De bedrijven die stages aanbieden, zijn vaak actief op zoek naar nieuwe medewerkers. Dit netwerk werkt daardoor twee kanten op.

In 2024 ligt de focus op het verder uitbouwen van de naamsbekendheid en het aangaan van nieuwe samenwerkingen binnen het bedrijfsleven. Maar ook met partners binnen gemeentes of andere ondersteunende (landelijke) instanties. Het doel van deze strategische koerswijziging is het vergroten van de impact van de nazorg en tegelijkertijd een waardevolle brug slaan tussen onderwijs en het bedrijfsleven.

Cijfers Startcollege Onderwijsboulevard

Sinds de start op 1 februari 2023 kwamen er in totaal 257 studenten in beeld. Van deze studenten doorliepen 246 succesvol het proces van additionele ondersteuning en stroomden uit naar school of werk. 38 studenten begeleiden we op dit moment nog actief. Dit heeft verschillende oorzaken, zoals individuele problematiek, onjuiste keuzes of financiële omstandigheden, zoals faillissementen.

De verdeling tussen school en werk: 189 studenten stroomden door naar een vervolgopleiding, 86 studenten gingen richting werk. 11 studenten maakten nog geen duidelijke keuze. Zij zijn vaak zeer moeilijk bereikbaar of willen geen gebruikmaken van de geboden ondersteuning.

Op dit moment zijn er ook nog 27 studenten die eerder doorstroomden en waar nog externe ondersteuning nodig is. 

Cijfers Startcollege Oss/Meierijstad/Land van Cuijk

We hebben 80 studenten gesproken over nazorg in het studiejaar 2022 - 2023 voor de regio Oss, Meierijstad en Land van Cuijk. Voor 53 studenten organiseerden we groepsworkshops over sollicitatie skills. Daarnaast waren er 27 individuele trajecten, gericht op de stap ná diplomering. Denk hierbij aan het maken van een CV en motivatiebrief, het vinden van vacatures, contactleggen met potentiële werkgevers en doorverwijzen naar externe partners. 

Route X 
Route X was een beproefd concept bij De Leijgraaf waarbij studenten die een verkeerde studiekeuze maakten, begeleiding krijgen bij hun keuzeproces. Om deze faciliteit ook beschikbaar te maken voor studenten van de Bossche opleidingen, zijn we ook daar een Route X traject gestart. We verbeterden het concept door een helder tijdspad te koppelen aan dit traject. In 2023 stopten we veel energie in het harmoniseren van deze voorzieningen. In 2024 gaan we de verbinding met Pitstop en nazorg intensiveren. Zie ook programmalijn Studentenwelzijn

Nieuwkomersloket
De expertisegroep “Succesvol Schoolverlaten” onderzocht in 2022 de doorstroom van anderstaligen binnen het Koning Willem I College. Het ging om studenten voor wie Nederlands niet de moedertaal is en die minder dan zeven jaar onderwijs in Nederland volgden. Wat hebben de anderstalige studenten, immigranten, asielzoekers, statushouders en vluchtelingen binnen het college nodig om de opleiding succesvol te doorlopen? 

In 2023 startten we een Nieuwkomersloket voor expertise, oriëntatie, intake, curriculum, leren en begeleiden, examineren en evalueren. De ondersteuningsspecialist heeft de kennis in huis en brengt het vraagstuk van de nieuwkomer in kaart, maakt een plan en communiceert dat via Eduarte met de coach. Het Nieuwkomersloket is een herkenbaar punt en moet vindbaar zijn voor studenten en medewerkers. In de werkagenda staan de effecten van het Nieuwkomersloket. Het loket hebben we ondergebracht in de programmalijnen Studentenwelzijn en Ondersteunen en monitoren van de beroepsroute. 

‘T Handelshuys
Koning Willem I College (locatie Meierijstad) en ’t Handelshuys in Uden werkten samen. Zij richtten een bijzonder ‘praktijklokaal’ in, waar vooral studenten van de opleidingen verkoop en retail/management de winkel draaiden: De Handelswinkel. Verkoop vond ‘in het echt’ plaats, waarbij studenten alles zelf deden: van voorraadbeheer en verkoop tot zorgen voor voldoende personeel in de winkel. De Handelswinkel sloot in juni 2023.  

ICT Loket
Tijdens coronatijd konden studenten moeilijk een stageplaats vinden. Daarom hebben we het ICT-loket aan de Noordkade in Veghel ingericht. Studenten ICT van niveau 2 en 4 helpen klanten met technische vragen over computers, laptops, tablets of telefoons. Ook voor het installeren van apparatuur, software, apps en het maken van back-ups kan iedereen bij het ICT-loket terecht. Hiermee creëerden we een extra stagevoorziening voor deze studenten. Het loket is een succes en kan doorgaan tot aan de zomer 2024, in kleinere schaal dan voorheen, omdat het budget beperkt is.

Regionale Jongerenaanpak Onderwijs-Arbeidsmarkt
Het programma Jongerenaanpak Onderwijs – Arbeidsmarkt is onderdeel van het arbeidsmarktprogramma van Noordoost Brabant Werkt [1], samen met de werkgeversaanpak en het regionaal werkbedrijf.

De samenwerkingsafspraken van de Jongerenaanpak legden we vast in het convenant Jongerenaanpak onderwijs – arbeidsmarkt 2020 tot en met 2024. Onze ambitie? Een passende plek op school of werk en duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt voor alle jongeren van 16-27 jaar. De actielijnen uit het jaarplan voor 2023:

  • Alle jongeren in beeld
  • Vindbaarheid van het aanbod
  • Zorg voor jongeren
  • Hulp bij studiekeuze en loopbaankeuze
  • Duurzame match op de arbeidsmarkt

Het Koning Willem I College neemt actief deel aan diverse initiatieven vanuit het programma. Voorbeelden hiervan zijn het aanwezigheidsbeleid, dat we schreven in samenspraak met de gemeenten uit de regio, ondersteuning voor studenten via Pitstop of de coachklas, New Horizon, de inzet van uitstroombegeleiders, deelname aan het laaggeletterdheid-event (uitvoering op 14 maart 2024) en deelname aan Actieplan Leerbanen. De resultaten van het programma Jongerenaanpak over de periode 2021-2024 zien we terug in: 

  • een lager vsv-percentage dan het landelijk gemiddelde over 2021-2024 (mbo exclusief VAVO: landelijk 6,44%, regio 5,56% (n = 886) / VAVO landelijk 11,29%, regio 16,59% (n=35) ). Hoewel vsv gestegen is ten opzichte van vorig jaar, is de stijging regionaal minder groot dan de landelijke stijging;
  • een stijging van ongeveer 40% vsv’ers die na één jaar een opleiding volgen of werk hebben in studiejaar 2020-2021 naar 70% in studiejaar 2021-2022;
  • een regionaal stabiel percentage jeugdwerkloosheid tegenover een landelijke stijging van dit percentage;
  • de beschikbare inzet van jobcoaching en loopbaanadvies bij uitstroomgesprekken in praktijkonderwijs, VSO en Entree onderwijs;
  • inzet vanuit RMC en de nazorgconsulent voor jongeren tot 27 jaar zonder startkwalificatie, school of werk. 

Uitrol stagepact mbo 
Leren in de praktijk is een elementair kenmerk voor het mbo. Binnen de afdelingen is stagelopen, het aanbieden van bbl-opleidingen en 3e-leerwegtrajecten dan ook niet nieuw. 

Begin 2023, en eigenlijk al eerder, was er een sterke behoefte aan kaders en een eenduidige werkwijze rondom de bpv. Vanuit de toenmalige Expertisegroep Begeleiding en bpv stelden we een bpv-kader op met daarin een schematische weergave van de rollen en taken van de student, het bedrijf en de school, per fase waarin een stage zich kan bevinden. Grondslag voor het kader is het bpv-protocol, ontwikkeld door SBB. 

Dit kader is de basis van het bpv-handboek, dat we in het tweede deel van 2023 afrondden. We kozen voor een generiek deel, wat voor alle opleidingen en bpv-belanghebbenden van het Koning Willem I College handvatten biedt. Deel B is qua opbouw een afgeleide van deel A. De fasering en verantwoordelijkheden per actor zijn leidend. Deel B bevat opleidingspecifieke werkwijzen rondom opdrachten, fasering, begeleiding, beoordeling en afronding. In de eerste helft van 2024 gaan de teams hiermee aan de slag, met als doel om dit in studiejaar 2024-2025 volgens de nieuwe werkwijze op orde te hebben.

Op 14 februari 2023 ondertekenden 15 partijen het Stagepact mbo 2023-2027. Het doel van het Stagepact: stagediscriminatie uitbannen en stages voor alle studenten verbeteren. Tijdens een tussentijds bezoek van het ministerie en de mbo-raad op 15 november deelden we een eerlijk verhaal met de vertegenwoordigers. De stand van zaken op dat moment was dat we veel energie stopten in het harmoniseren van processen en dat de implementatie van de tool rondom de administratieve bpv-processen op enkele locaties moeizaam verliep. 

In september 2023 was de eerste bijeenkomst met managers van Koning Willem I College en medewerkers SBB. Het thema was: informeren en samenwerken. De medewerkers van SBB gaven inzicht in de mogelijkheden van ondersteuning rondom samenwerking met erkende leerbedrijven, het vaststellen en ontwikkelen van kwalificatiedossiers, de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt en arbeidsmarkinformatie. 

Daarnaast hebben we een gezamenlijk belang bij het realiseren van voldoende stages en leerbanen. Tijdens deze bijeenkomst is gepolst welke onderwerpen op dit moment prioriteit hebben. Deze staan in onderstaande afbeelding, Dit is de input voor de invulling van de volgende bijeenkomsten, de volgende staat gepland in het voorjaar van 2024.

Studentenwelzijn

Het Koning Willem I College wil toegankelijk zijn voor een brede doelgroep. Door waar nodig ondersteuning te bieden, stelt passend onderwijs onze studenten in de gelegenheid een beroepsopleiding te volgen (1). Wij richten ons onderwijs en examinering dusdanig in dat we al bij de start van de opleiding rekening houden met eventuele beperkingen en talenten van studenten. Dit doen we in programmalijn Generieke basisvaardigheden en programmalijn Monitoren van de beroepsroute. Naast innovatief en aantrekkelijk onderwijs beschikt het Koning Willem I College over specialistische kennis in een breed kader van studentenondersteuning. 

Kansrijk KW1C
In programmalijn Studentenwelzijn, ligt de focus op het welbevinden van de student: iedereen is welkom bij het Koning Willem I College. Hier hoort bij: een gelijkwaardige behandeling van alle studenten, behouden van talent in de regio en op alle niveaus. Dat betekent dat we op uiteenlopende momenten en terreinen onze studenten de gelegenheid bieden zich te presenteren en te profileren, in samenwerking met programmalijn Regionale community's. 

Om toegankelijk te zijn en de toegankelijkheid te vergroten, werkten we in 2023 aan onze ambities:

  • Verbeteren van studentenwelzijn en versterken van (integrale) veiligheid op het Koning Willem I College, waarbij we maatwerk en flexibele instroom bieden aan studenten met ondersteuningsbehoeften.
  • Het terugdringen van verzuim.
  • Het bieden van passend onderwijs.

1. Verbeteren van studentenwelzijn
We maken gebruik van elkaars kwaliteiten om het onderwijs verder te versterken. Zo volgen onze studenten altijd goed onderwijs, gegeven door goed opgeleide docenten. Collegebreed hebben we aandacht voor welbevinden, waarbij we naast de inventarisatie van huidig materiaal en middelen mooie initiatieven ontwikkelen. 

De komende jaren ligt de focus op enkele projecten en initiatieven. Hiervoor troffen we in kalenderjaar 2023 de volgende voorbereidingen:

Aanpak Gezonde School, Welbevinden op school en Helder op school

In 2023 bleek dat de projecten 'Aanpak Gezonde School', 'Welbevinden op School' en 'Helder op School' niet meer als onderwijsprogramma’s gebruikt worden binnen ons college. Wel werd duidelijk dat we de visie en uitgangspunten van deze drie projecten in een ander jasje staken en indirect dus nog wél inzetten in ons onderwijs. Bijvoorbeeld via het ZonMW project Positieve Gezondheid 4. Dit is een onderwijsprogramma wat een brede kijk op gezondheid biedt, uitgewerkt in zes dimensies. Deze brede benadering draagt bij aan het vermogen van mensen om met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan én om zoveel mogelijk eigen regie te voeren.

Binnen dat project ontwikkelden we leermateriaal voor het keuzedeel ‘positieve gezondheid in de praktijk’. Werken aan het thema biedt jongeren bewustwording en stimuleert hen om zelf na te denken over hoe het met ze gaat, wat ze willen veranderen en wat er nodig is om dat te bereiken. Het lesmateriaal zetten we al in bij afdeling Zorg & Welzijn en de afdeling Bouw & Wonen. Komend jaar kijken we welke mogelijkheden er nog meer zijn binnen ons college.

Aandacht voor de Meldcode Kindermishandeling

Op 19 januari 2023 stelde het college het beleid rondom de meldcode vast. Medio februari 2023 lieten we tien ondersteuningsspecialisten scholen tot Aandachtsfunctionarissen. Ook stelden we een plan van aanpak op dat zorgt voor het goed kunnen borgen van het beleid rondom de meldcode. Dit plan van aanpak is een groeidocument. De Aandachtsfunctionaris is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Onze Aandachtsfunctionarissen zijn lid van de Vereniging LVAK. 

In de week van 14 november 2023 besteedden we op ons intranet genaamd Koningsplein en Check it aandacht aan de Week tegen Kindermishandeling. Check it is een omgeving waar allerlei aandachtsgebieden aan de orde komen. Sinds studiejaar 2023-2024 houden we een meldlijst bij zodat we op het eind van het schooljaar zien om hoeveel meldingen en vervolgacties het gaat.

- Stap 1: In kaart brengen van signalen – 7 studenten
- Stap 2: Collegiale consultatie en zo nodig raadplegen van Veilig Thuis – 7 studenten
- Stap 3: Gesprek met de student – 5 studenten
- Stap 4: Weeg de aard/ de ernst van huiselijk geweld/kindermishandeling – 5 studenten
- Stap 5: Beslissen: zelf hulp organiseren of melden – 4 studenten

Professionalisering Ondermijning
De verwevenheid tussen boven- en onderwereld wordt ondermijning genoemd. Statistisch gezien krijgen 10% tot 20% van studenten gedurende hun schoolgaande periode direct of indirect te maken met ondermijning. De verleiding van het snelle geld en de te verkrijgen status is groot. Ook bij de start van hun arbeidsleven zijn onze mbo’ers een gewilde doelgroep. De docent of coach heeft soms een onderbuikgevoel bij bepaalde situaties. In de training “Onder mijn ogen” leert de docent of coach de signalen te herkennen en te koppelen. In 2023 zijn er in totaal 31 trainingen gegeven aan medewerkers binnen het Koning Willem I College. Uitgaande van een groepsgrootte van 20 deelnemers per trainingsmoment, zijn dat in totaal 620 deelnemers. Bewustwording van en aandacht voor de training is groot. Binnen de muren van het college is de training binnen alle lagen van de organisatie bekend en wordt deze gesteund. Ook buiten de muren van het Koning Willem I College besteden we aandacht aan de training. 

Check-it
We gebruiken Check-it al sinds 2016 op de locaties in Oss, Land van Cuijk en Meierijstad. Door de fusie is sinds november 2022 Check-it Koning Willem I College uitgerold. De website Check-it is voor studenten en medewerkers. Op deze website vinden zij informatie over onderwerpen die van belang kunnen zijn in het leven van studenten. Denk hierbij aan vragen op het gebied van leefstijl, psychosociaal welbevinden en studieloopbaan. 

Met Check-it bereiden wij ons begeleidingsaanbod uit met een online component die aansluit bij de leefwereld van onze studenten. Check-it is veilig, laagdrempelig, betrouwbaar, anoniem en kosteloos voor studenten. De pagina’s voor medewerkers worden minder vaak bezocht dan die voor studenten. Ons doel is om in 2024 dit cijfer te verbeteren.

februari-23 mei-23 september-23 oktober-23
Gebruikers + sessies Gebruikers + sessies Gebruikers + sessies Gebruikers + sessies
Totaal 3494 Totaal 2324 Totaal 3431 Totaal 2163
februari-23   mei-23  
Pagina Hoe vaak weergegeven? Pagina Hoe vaak weergegeven?
Depri 542 Geld 374
Niet lekker in je vel 432 Voor medewerkers 294
Contact 308 Rijbewijs halen/scooter 279
WhatsApp 286 Studiefinanciering/ OV en DigiD 143
Financiën 264 Roken/ nicotine en tabak 131
Zorgverzekering 233 Financiën 127
Seks en relaties 217 Voeding en bewegen 126
Extra begeleiding 214 Niet lekker in je vel 119
Ik heb een diagnose 212 Seks en relatie 114
Lichamelijke gezondheid 178 Vertrouwenspersoon 103

Topsport en Talentontwikkeling
Op 6 april 2023 stelde het college de beleidsnotitie Topsport vast. In deze beleidsnotitie beschrijven we de uitgangspunten en de werkwijze waarmee we topsporters en talenten willen begeleiden om sport en studie zo goed mogelijk te combineren. Het belang van het halen van een startkwalificatie is groot. Vanwege het feit dat de meeste topsporters tijdens hun opmars naar de top afvallen, zijn ze niet in staat om op lange termijn alleen van het beoefenen van hun sport te leven. Financiële onafhankelijkheid is voor weinig topsporters bereikbaar. Iedere student volgt een individueel maatwerktraject. De coach en ondersteuningsspecialist begeleiden de student op de afdeling. 

Leerjaar Aantal studenten:
2019/2020 5
2020/2021 21
2021/2022 39
2022/2023 46
2023/2024 64
Sinds 2019 Aantal studenten
Diploma *: 19
Gestopt: 8

(* Dit betreft méér studenten, maar sommige zijn doorgestroomd en volgen tot op heden nog een (vervolg)studie.)

Keuzedeel Topsport
Binnen het mbo-onderwijs zijn er topsporters en talenten die zich, naast hun studie, voorbereiden op het uitoefenen van het beroep topsporter. Vanuit overkoepelende organisaties, het onderwijs, het bedrijfsleven en werkgevers als sportverenigingen en het NOC*NSF is er behoefte aan scholing voor topsporters. Hierbij gaat het om niet-sport specifieke zaken, zoals omgang met media en kennis over doping. Het NOC*NSF ontwikkelt doorlopende leerlijnen die deze generieke kennis en vaardigheden beschrijven. Werkgevers van topsporters zien het als een toegevoegde waarde wanneer een topsporter deze kennis en vaardigheden in huis heeft. Het keuzedeel Topsportvaardigheden is voor een groot deel inhoudelijk vormgegeven aan de hand van deze leerlijnen.

Leerjaar Aantal studenten
2021/2022 16
2022/2023 21
2023/2024 21

Mbo-studentenfonds
Op 14 april 2023 stelde het college de beleidsnotitie MBO studentenfonds vast. Per 1 augustus 2021 is het mbo-studentenfonds in werking getreden. Dit is een speciaal fonds waarop studenten een beroep kunnen doen voor financiële ondersteuning. De student moet aan een aantal in de wet genoemde voorwaarden voldoen. Naast een vergoeding voor leermiddelen, stellen we studenten in de gelegenheid laptops te lenen van het Koning Willem I College. In schooljaar 2023 zijn extra laptops aangeschaft. Sinds 2023 informeren we studenten via allerlei wegen over deze mogelijkheden, bij aanvang van het schooljaar, via Check- it en via de coach. Een nieuwe doelgroep is de bbl’er zonder werk. Zij mogen starten aan de opleiding, maar hebben (nog) geen inkomen.

In 2023 waren er 493 betalingsopdrachten. Al deze opdrachten betroffen financiële ondersteuning voor mbo-studenten, of diens wettelijk vertegenwoordigers, die aantoonbaar onvoldoende financiële middelen hebben voor de aanschaf van onderwijsbenodigdheden waarover de student geacht wordt te beschikken. Er zijn, net zoals in 2022, geen ondersteuningsaanvragen ontvangen van studenten die lid zijn van een studentenraad of andere studentenorganisatie, van studenten die bestuurlijk of maatschappelijk werk verrichten in het belang van de instelling of van studenten die vanwege bijzondere omstandigheden studievertraging hebben opgelopen. In 2023 is in totaal € 222.126,33 toegekend aan studenten. De gemiddelde hoogte betrof € 446,93 per toekenning. 

Subsidie financiële educatie
Om het Koning Willem I College en dus onze studenten te helpen met financiële zaken, heeft het college verschillende initiatieven en lesmaterialen. Deze zijn op 18 september 2023 geïnventariseerd en benoemd in de aanvraag subsidie Financiële Educatie. Rijksoverheid stelt dit jaar € 8 miljoen beschikbaar voor financiële educatie op mbo-scholen. De beschikking van € 398.850 is goedgekeurd en op 13 december 2023 ontvangen.

2. Het terugdringen van verzuim
In studiejaar 2021 - 2022 verlieten 35.000 jongeren tot 23 jaar voortijdig het onderwijs in Nederland. Dit zijn er bijna 7.000 meer dan een jaar eerder. Deze toename zien we bij zowel jonge mannen als jonge vrouwen. Het aantal voortijdig schoolverlaters nam sinds 2015 - 2016 vrijwel jaarlijks toe, met uitzondering van 2019 - 2020. De Rijksoverheid streeft ernaar om het aantal nieuwe voortijdig schoolverlaters te laten dalen tot minder dan 18.000 in 2026 (OCW, 2023).

Verzuimbeleid
Op 22 september 2023 stelde het college het nieuwe verzuimbeleid vast. Vanuit het Expertisecentrum Extra Ondersteuning werkten we nauw samen met de regionale doorstroompunten (RMC’s, RBL-BNO en RMC-Den Bosch) en de gemeenten ’s-Hertogenbosch, regio Rivierenland, Heusden, MijnGemeenteDichtbij en Oss. Het beleid sluit aan bij het Thuiszitterspact ’s-Hertogenbosch en het Protocol Preventieve aanpak schoolverzuim (januari 2022) van de gemeente ’s-Hertogenbosch.

De voorlichting aan medewerkers over het verzuimbeleid vond plaats via drie bijeenkomsten op de locaties ’s-Hertogenbosch, Oss en online. Ook maakten we filmpjes om medewerkers en studenten te informeren.

Alle vragen en opmerkingen over het verzuimbeleid haalden we op en verwerken we in een tijdlijn voor correcte implementatie (wat en hoe). Doel is hierbij om het verzuimbeleid in het nieuwe schooljaar volledig te kunnen starten. 

Voorzieningen
Voorzieningen die binnen het Koning Willem I College al bestonden om studenten te helpen bij het maken van een studiekeuze zijn;

1. Route X biedt kortdurende trajecten aan voor studenten die gedurende het schooljaar erachter komen dat ze niet de juiste studiekeuze hebben gemaakt. De student volgt bij Route X een traject van maximaal zes weken. 

Locatie 's-Hertogenbosch
2022-2023 61 studenten
2023-2024 14 studenten (peildatum 1 november 2023)

Locatie Meierijstad
2022-2023 210 studenten
2023-2024 33 studenten (peildatum 1 november 2023)

2. Het Toekomstjaar en Oriëntatiejaar Techniek, voor studenten die het gehele jaar lessen krijgen aangeboden in het kader van opleidingsoriëntatie (binnen de sector Techniek). Dit zodat zij een gedegen studiekeuze kunnen maken. Regionaal werken we nauw samen met het Leerwerkloket voor inzet van hun Loopbaancoach voor jongeren. We zetten verschillende methodieken in, waaronder gesprekken over arbeidsmarktkansen en combineren van leren en werken, capaciteitentesten en beroepskeuze-/interessetesten.

Toekomstjaar:
2022-2023 16 studenten
2023-2024 14 studenten

Oriëntatiejaar Techniek
2022-2023 0 studenten
2023-2024 19 studenten

3. In 2023 startten we ook met de voorziening New Horizon, voor de tussentijdse overstap van havo/vwo naar het mbo. We zetten in op de LOB-methodieken vanuit route X met doorlopende lessen LOB en Burgerschap uit het Toekomstjaar. Het programma duurt twaalf weken van maximaal drie dagen per week (14). Op 2 locaties (‘s-Hertogenbosch en Oss) richtten we ruimtes in voor New Horizon. Leerlingen konden zich per 1 april 2023 aanmelden. In 2023 is er 1 student gestart. 

De overstapcoach
Vanuit vsv-middelen zijn er in regio 36 doorstroomcoaches actief om de groep kwetsbare overstappers van vo naar het mbo te begeleiden. Het resultaat hiervan is dat ongeveer 90% van deze kwetsbare overstappers hun mbo-opleiding succesvol afrondden. Het RBL-BNO geeft samen met de betrokken vo-scholen in regio 36b (regio Oss, Meierijstad, Land van Cuijk) aan zeer tevreden te zijn met deze aanpak. 

Vanuit de stuurgroep regionale Jongerenaanpak Noordoost Brabant is er actie gezet op het uitzetten van een doorstroomcoach in regio 36a (regio 's-Hertogenbosch). In 2023 waren hier alleen al ongeveer 80 jongeren in beeld die de overstap van vo naar het mbo niet maakten. Op 1 november 2023 stelden we een doorstroomcoach aan. We zijn aangesloten bij een landelijk netwerk overstapcoaches.

Het RMC heeft per 1 mei 2023 een nieuwe naam gekregen: Doorstroompunt. Hierbij spreekt Ingrado over doorstroomcoaches als het gaat om de RMC-medewerkers. Het lijkt ons in dat kader wijs om voor nu de term doorstroomcoach te veranderen in Overstapcoach coördinator vo-mbo. Deze term dekt wat ons betreft meteen de lading.  

Doorstroomcoördinator
We willen alle studenten in beeld brengen die een overstap maken van het vo naar het mbo in de regio 36a. Ons doel is om dit te borgen met een systeem en een intensieve samenwerking. In regio 36b was hier al sprake van. Op 1 januari 2024 startte de doorstroomcoördinator regio 36a. Deze coördinator gaat het proces van overgang naar vo-mbo ter voorkoming van VSV en ongediplomeerde uitstroom havo/vwo monitoren. Ook begeleidt deze persoon decanen bij het gebruik van Intergrip en onderhoudt contacten met relevante regionale partners. 

3. Het bieden van Passend Onderwijs
Om te garanderen dat alle studenten onderwijs krijgen dat bij hen past, is op 1 augustus 2014 de Wet passend onderwijs ingevoerd. Passend onderwijs betekent een zo passend mogelijke plaats voor elke student. In tegenstelling tot het basis- en voortgezet onderwijs kent het mbo geen aparte onderwijsvorm waar studenten apart specialistische of intensieve begeleiding krijgen. Dit betekent dat mbo-scholen hun onderwijs en examinering zó inrichten dat er al bij de start van de opleiding rekening wordt gehouden met een eventuele extra ondersteuningsbehoefte van studenten. Het mbo adviseert de student over opleidingen waar diegene kansrijk is voor het behalen van een diploma. 

We focussen ons in programmalijn 3 Studentenwelzijn op het verminderen van laaggeletterdheid en het bieden van een eventuele extra ondersteuningsbehoefte. We werken hierbij nauw samen met programmalijn 1 - Generieke basisvaardigheden en programmalijn 2 - Monitoren in de beroepsroute.

Regionale Community's

Een van de prioriteiten uit de werkagenda MBO 2023-2027 is het ‘het verbeteren van de aansluiting onderwijs - arbeidsmarkt’. De verwevenheid tussen onderwijs en beroepspraktijk en de mogelijkheid om werken en leren te combineren maakt het mbo bijzonder. Deze prioriteit sluit naadloos aan bij de doelstelling ‘Koning Willem I College sterk in de regio’. In ons werkgebied kennen we de community's 's-Hertogenbosch, Meierijstad, Oss en Land van Cuijk.

Het doel is om samen met onze stakeholders in de regio invulling te geven aan de ambitie die we delen: talent opleiden en behouden voor de regio. Dit doen we met het werkveld, partnerscholen, overheden en intern met elkaar. Instrumenten als onder andere de Omgevingsraad, stakeholder management, evenementen, een aanpak per community, Branche Regio Commissies, Koningspunten en doorlopende leerlijnen zetten we in om aan bovenstaande ambitie invulling te geven.  Hieronder geven we meer informatie over de genoemde instrumenten. 

  • Omgevingsraad

De Omgevingsraad van het Koning Willem I College is opgericht in april 2023. In de Omgevingsraad zitten vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, onderwijs, overheden en maatschappelijke organisaties van Noordoost-Brabant. De raad is samengesteld met leden uit Noordoost - Brabant, met spreiding over de vier regionale community's.

We hebben als doel om een krachtig instrument te creëren dat externe gerichtheid en aansluiting op het werkveld stimuleert. Hiernaast willen we van buiten naar binnen denken en werken. De Omgevingsraad vervult hierin een cruciale rol. 

De Omgevingsraad is meer dan een klankbordgroep; de raad heeft inspraak over de koers van het college en heeft formeel inspraak in ons opleidingenportfolio. Het hebben van een Omgevingsraad met formele inspraak is uniek in het Nederlandse onderwijs.

De Omgevingsraad komt minimaal driemaal per jaar bij elkaar. Daarnaast nodigen we een selectie van de omgevingsraad uit om bepaalde thema’s te bespreken, zoals onderwijs en statushouders en volwasseneneducatie. Zo vroegen we de omgevingsraad om input voor het Koningsacademie (LLO) aanbod voor een aantal sectoren. 

In november 2023 kwam de Omgevingsraad regelmatig in het nieuws. Het Brabants Dagblad schreef een mooi artikel over de opzet van de Omgevingsraad. Voorzitter van het College van Bestuur Jos van Kessel was op zondag 3 december 2023 te gast in talkshow KRAAK van Omroep Brabant. Ook NPO1 programma EenVandaag besteedde in hun uitzending van 21 februari 2024 aandacht aan de Omgevingsraad.

Sfeerimpressie van een van de bijeenkomsten van de Omgevingsraad
  • Stakeholder management

In 2023 formuleerden we een aanpak voor strategisch stakeholdermanagement om op een meer structurele wijze het contact met de belangrijke stakeholders te onderhouden. Het doel hiervan is om de bestaande samenwerkingen met hen en het Koning Willem I College te behouden, te bekrachtigen en mogelijke samenwerkingen te starten. Op tactisch en operationeel niveau definieerden we een aanpak per regio en per O (ondernemers, onderwijs, overig). Deze aanpak updaten we driemaal per jaar. Hier startten we in 2023 mee.  

Stakeholdermanagement zien we niet los van andere initiatieven: 

  • Continu afstemming met communicatie, strategie en support, marktonderzoek en strategieontwikkeling is noodzakelijk;  
  • Public affairs, invulling van de relatie met stakeholders (inclusief vo-scholen), verantwoordelijkheden, wijze waarop we feedback ophalen en verwerken; 
  • Instrumenten die we inzetten (bijvoorbeeld evenementen) maken onderdeel uit van stakeholdermanagement.

We richten ons op: 

  • Onderwijs: focus op het vo en hbo;
  • Overheden: wethouders onderwijs en arbeidsmarkt als belangrijke partners; 
  • Ondernemers: beslissers en beïnvloeders in organisaties die mogelijkheden bieden voor het Koning Willem I College; 
  • Overig: bijvoorbeeld netwerkverbanden en ondernemingsnetwerken.
  • Onze community's in Noordoost-Brabant

Noordoost-Brabant
In Noordoost-Brabant zien we momenteel een krappe arbeidsmarkt. Met name in ICT, Techniek, Transport & Logistiek en Zorg & Welzijn. Door de vergrijzing in Noordoost-Brabant wordt verwacht dat krapte de komende jaren een structureel probleem blijft. Sectorspecifieke ontwikkelingen, zoals de energietransitie, kunnen leiden tot een verdere toename van krapte. Door de vergrijzing zullen de komende jaren veel mensen uitstromen naar pensioen, die vervolgens weer vervangen moeten worden.

Noordoost-Brabant kent de komende jaren een positievere groei dan landelijk. Door de verwachte economische groei, stijgt de werkgelegenheid in Noordoost-Brabant in 2023 - 2024 met een gemiddeld jaarlijkse ontwikkeling van 2,1%. Het aantal vacatures daalt in 2023 iets (47.300 ontstane vacatures), maar blijft op een hoog niveau. Werkloosheid in de regio blijft op een laag niveau. Ook in 2027 ligt het werkloosheidspercentage in de regio Noordoost-Brabant (4,2%) lager dan landelijk (4,7%). Het blijft voor werkgevers uitdagend om voldoende mensen te vinden (Bron: Arbeidsmarktinzicht).

Samenwerken is cruciaal om onze gedeelde ambitie te realiseren; talent opleiden en behouden voor de regio. 

Hieronder geven we per regio een update. Het betreft een selectie van activiteiten die een link hebben met de (externe) community. Dit geeft invulling aan onze belofte om een waardevolle connectie te maken met onze regio en flexibel in te spelen op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in de maatschappij. 

We zijn penvoerder van Skills The Finals dat op 21 en 22 maart 2024 in de Brabanthallen in Den Bosch plaatsvindt. De voorbereidingen hiervoor startten we in 2023 samen met vijf andere Brabantse roc-instellingen. 

  • 's-Hertogenbosch

In ‘s-Hertogenbosch intensiveerden we onze samenwerkingen met het Innovatiekwartier, ondernemersverenigingen en andere onderwijsinstellingen. Samen met alle mbo, hbo en wo-onderwijsinstellingen in ‘s-Hertogenbosch maken we onderdeel uit van het Bossche Onderwijs Akkoord. 

Community bijeenkomst ‘s-Hertogenbosch
In september ‘23 hielden we op onze locatie aan de Onderwijsboulevard in ’s-Hertogenbosch onze regionale communitybijeenkomst. Veel bedrijven, instellingen, organisaties en andere belangstellenden uit de regio waren aanwezig. Na de opening door Janet Veenstra, communitydirecteur regio 's-Hertogenbosch, kwamen er diverse sprekers aan het woord met als rode draad de toekomst van werk en onderwijs in de regio. 

Next generation
Collega Soerin van der Aa, businesspartner marketing binnen de stafafdeling Marketing & Communicatie, nam het publiek mee in de belevingswereld van jongeren: The next generation. Hoe kijken zij tegen bepaalde zaken aan, hoe willen zij geïnformeerd worden, hoe kunnen we jongeren boeien en binden binnen organisaties?

Ondermijning bij jongeren, hoe herken je het? 
Collega Frank Planten, Ondersteuningsspecialist ondermijning, gaf een presentatie over het onderwerp ondermijning bij jongeren. Wat is ondermijning? Wat zijn de signalen? Hoe ga je hiermee om? Waarom zijn mbo-studenten een belangrijke doelgroep? Hij besteedde ook aandacht aan het spel 'onder jouw ogen' dat gespeeld kan worden binnen teams en docenten leert signalen te herkennen en hier actie op te ondernemen. 

Ontwikkelen en binden van talent bij Sligro
Fred Fens, CoE People Development bij Sligro, nam de aanwezigen mee in het verhaal van Sligro. Hoe gaan zij om met het werven, ontwikkelen en behouden van talent? Ze besteden veel aandacht aan maatwerkoplossingen. Medewerkerstevredenheid staat hoog in het vaandel. Tijdens de netwerkborrel werd er nog uitgebreid nagepraat over de besproken onderwerpen.

  • Land van Cuijk

Strategische verkenning
In 2023 lieten we door adviesbureau Wise-up een strategische verkenning uitvoeren. Zij onderzochten hoe we het aanbod kunnen afstemmen op de lokale vraag vanuit bedrijven en de economie. Eind 2023 ontvingen Anton de Weerd, voorzitter Industriële Kring Land van Cuijk en burgemeester Moorman van de gemeente Land van Cuijk het rapport. 

Bevindingen Strategische verkenning
Belangrijke bevindingen uit het onderzoek zijn onder andere een toenemende demografische druk, laag werkloosheidscijfer en negatieve arbeidspendel. Dit zorgt voor een krappe arbeidsmarkt, die naar verwachting ook de komende 2 decennia aanblijft. Uit het onderzoek blijkt dat er in de gemeente Land van Cuijk sprake is van een sterk toenemende demografische druk. Dit zorgt ervoor dat de krapte volgens prognose de komende twee decennia nog zal voortzetten. De krapte is duidelijk merkbaar bij bedrijven en heeft ook gevolgen voor productiviteit en groei. De sterke vergrijzing vergroot grotendeels de demografische druk. Dit zorgt voor een sterke vervangingsvraag.

Daarnaast is er sprake van ontgroening. Na jaren van daling zullen de leerlingenaantallen op het po echter weer gaan toenemen. Vo en mbo volgen later, respectievelijk vanaf ongeveer 2033 en 2037. Binnen de gemeente Land van Cuijk is een relatief lage werkloosheid en een laag resterend onbenut arbeidspotentieel. Daarnaast wordt een negatieve arbeidspendel gesignaleerd, waarbij er dus arbeidspotentieel verloren gaat doordat mensen die in de gemeente Land van Cuijk wonen, buiten de gemeente werken. Dit zorgt ervoor dat er ook naar alternatieve doelgroepen gekeken zal moeten worden voor het invullen van de resterende vraag op de arbeidsmarkt. Waar de demografische ontwikkeling een toenemende demografische druk laat zien, is er wel sprake van een sterk toenemende migratie. Statushouders zouden dan ook mogelijk oplossingen kunnen bieden op de krappe arbeidsmarkt. De taakstelling rondom huisvesting van statushouders blijft voorlopig nog fors stijgen. 

Het Koning Willem I College heeft een relatief klein aandeel studenten (315) van het aantal mbo-studenten dat woonachtig is in het Land van Cuijk (2.700). Een deel van deze studenten volgt onderwijs buiten het Land van Cuijk, omdat het aanbod beperkt is vergeleken met het aanbod in steden als Nijmegen en Venlo. De pendel van buiten de gemeente is voor het vo groot. Leerlingen zijn voor het vo dus bereid om van buiten de gemeente naar het Land van Cuijk te komen voor het volgen van onderwijs. Dit biedt ook perspectief voor het mbo.
 
Het bevorderen van de basisvaardigheden en tegengaan van laaggeletterdheid staat hoog op de agenda van zowel de gemeente Land van Cuijk als de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant. Er is veel vraag naar zowel formeel als non-formeel taalaanbod, het aanbod is echter nog beperkt. Daarnaast blijkt ook uit de enquête dat taalontwikkeling een ontwikkelbehoefte is van veel respondenten. 

De samenwerking tussen het onderwijs onderling en tussen het onderwijs en het bedrijfsleven blijft nog achter. Er wordt gevraagd om een structurele vorm van samenwerking waardoor onderwijs beter wordt afgestemd op het werkveld.

Kansen Strategische verkenning

  • Grote krapte in meerdere sectoren, grootste vraag in de sectoren Zorg, Industrie, Detailhandel en Landbouw, bosbouw & visserij.
  • Veel studenten volgen onderwijs buiten de gemeente Land van Cuijk. Dit zorgt ook voor eventuele negatieve arbeidspendel.
  • Gebrek aan formeel en non-formeel aanbod rondom basisvaardigheden in Noordoost-Brabant.
  • Toenemende migratiestroom.
  • Samenwerking zowel tussen onderwijsinstellingen als samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven vraagt om verbetering.
  • Het aandeel mbo-studenten van het Land van Cuijk voor Koning Willem I College is nog relatief klein.

Aan de hand van de verkenning en de gesignaleerde kansen stelden we een plan van aanpak op. Hier gaan we in 2024 mee aan de slag. 

In de komende jaren gaan we voor de andere communities ook een strategische verkenning uitvoeren. 

Selectie van activiteiten door het Koning Willem I College in het Land van Cuijk:

  • Vele excursies en workshops bij en van leerbedrijven in de omgeving
  • Foodtour Cuijk en in omliggende dorpen (dorpskern, scholen, verenigingen)
  • Inburgeringsactiviteiten en burgerschap; samenwerking gemeente en instanties 
  • Ouder-verwendiners en lunches voor leerlingen en ouders van toeleverende scholen
  • Klankbordgroep met BPV-bedrijven en gezamenlijk activiteiten opzetten
  • Opleidingsrestaurant Meesters 
  • De Nacht van Cuijk: een jaarlijks game-evenement georganiseerd voor en door ICT-studenten
  • Oss

In Oss werken we nauw samen met de Talentencampus en Lerende stad Oss. Een voorbeeld is de gezamenlijke aanpak voor badges en SSI (single student identity).

Het Koning Willem I College stond begin 2023 voor een uitdaging: het ontwikkelen van een open en inclusieve digitale infrastructuur voor een leven lang ontwikkelen, waarbij privacy op nummer 1 staat. Een systeem dat gebruikers (studenten) in staat stelt om bijvoorbeeld een bewijs van deelname, certificaten, diploma’s en open badges te ontvangen en te delen met derden. En waarmee gebruikers zelf kiezen welke credential ze delen en met wie.

Op deze manier kan de student modulair onderwijs volgen naar eigen behoefte. Zij krijgen makkelijk toegang tot cursussen en opleidingen op basis van hun credentials. Werkgevers krijgen zo op hun beurt inzicht in geschikte kandidaten, met diezelfde credentials. Zij vinden kandidaten dus op basis van vaardigheden en niet op irrelevante zaken zoals naam of herkomst.

De vervolgstap is nu om geïnteresseerden in de regio te laten participeren in dit project. 

We zijn er trots op dat we in Oss, aan de Euterpelaan, zijn gestart met Het Talent Atelier. Dit in samenwerking met het Voortgezet Onderwijs. Meer over Het Talent Atelier is terug te vinden in de paragraaf interdisciplinaire leren en werken.

Een ander mooi initiatief is het Bos van Oss. De diploma-uitreiking is voor veel studenten een belangrijk hoogtepunt van hun opleiding. Voor afgestudeerden van het Koning Willem I College in Oss zit er dit jaar een duurzaam tintje aan hun uitreiking. Zij krijgen een bijzonder cadeau bij hun diploma: het Koning Willem I College plant namens hen bomen in het Bos van Oss.

In het najaar van 2023 startte Stichting Bos van Oss met het planten van bomen in het Bos van Oss. De stichting nodigde partijen uit de Osse gemeenschap uit om met hen samen te werken om het bos vorm te geven. Het Koning Willem I College was meteen enthousiast om mee te doen. Ziya Aydogan, onderwijsmanager Techniek en initiatiefnemer: “Het Koning Willem I College hecht grote waarde aan duurzaamheid en wij voelen ons erg betrokken bij de regio Oss. Toen wij hoorden over het Bos van Oss, zagen we meteen mogelijkheden om dit samen te brengen en zijn we partner geworden. Bomen zijn ontzettend belangrijk om Oss leefbaar en gezond te houden en het bos zal ook een maatschappelijke functie krijgen voor kinderen en jongeren.“ Lees hier meer over dit initiatief.

T-Huiz, een fieldlab midden in de maatschappij 
Een contextrijke leeromgeving waar studenten, (zorg)professionals en burgers elkaar ontmoeten.

We staan voor grote veranderingen rondom zorg en wonen. Hierop willen we onze studenten maar ook de burger zo goed mogelijk voorbereiden. Dat doen we samen met zes andere scholen, het bedrijfsleven en de overheid in het MBO Innovatie en Expertise Centrum (MIEC). De belangrijkste doelstelling van de MIEC is dat zorgtechnologie in het DNA van deze zorgprofessionals komt, door duurzame samenwerkingen. Waar kan dat beter dan in een contextrijke leeromgeving midden in de maatschappij? T-Huiz is een initiatief van Brabant Wonen en Brabant Zorg in samenwerking met Koning Willem I College. T-Huiz biedt twee voorbeeldhuizen waar de student, (zorg)professional, burger en (zorg)organisaties op een laagdrempelige manier kunnen kennismaken met allerlei technologie en hulpmiddelen die ons kunnen helpen bij het comfortabel langer thuis wonen.

T-Huizen vind je in 's-Hertogenbosch en Oss.

  • Meierijstad 

In Meierijstad werken we onder andere samen met: 

  • Platform Ondernemers Meierijstad
  • Leefgoed
  • The Chocolate Factory (Koning Willem I College heeft zitting in het bestuur)
  • Leijhuis
  • Stichting Metaal Onderwijs
  • Campus Uden
  • Sterk Techniek Onderwijs
  • Bouwmensen
  • Meubel
  • Gemeente Meierijstad (Pluscoaching, pre-Z route, Combitrajecten Inburgering/Entree)
  • Regionale Pro scholen (leerroute PRO-entree voor Elde, Fioretti)
  • Dichterbij onder de naam Samenwijs
  • T-Huiz in Veghel, een samenwerking met Brabantzorg
  • Actemium, VanderLande, SMO en de gemeente Meierijstad
  • We zijn actief in het Project "Versterken Beroepskolom" en gaan daarmee intensief de samenwerking aan met vo- en hbo-scholen.
  • Koningspunten

Een Koningspunt is een fysieke, inspirerende ontmoetingsplaats die de verbindingen tussen studenten, medewerkers en externe partijen versterkt en stimuleert, zodat men kan samenwerken en van elkaar kan leren. Het Koningspunt is gerelateerd aan de belofte: we zijn een ontmoetingsplaats met ruimte voor groei, ontwikkeling en innovatie. Studenten en medewerkers kunnen er terecht voor uiteenlopende faciliteiten, zoals ICT-gerelateerde zaken, relatiegeschenken en reserveringen van bijvoorbeeld vergaderruimtes en fietsen. Ook ontvangen zij gasten.

Voor de realisatie en ontwikkeling van de verschillende Koningspunten maakten we een planning en stelden we een heldere rol- en verantwoordelijkheidsverdeling op. We lieten ons waar nodig (extern) adviseren en brachten best practices bij andere onderwijsinstellingen in kaart. Daarbij namen we elementen over die een meerwaarde zijn voor het Koning Willem I College. 

Het Talent Atelier positioneren we zoveel mogelijk in de nabijheid van een Koningspunt.

In 2023 openden we een Koningspunt in ‘s-Hertogenbosch aan de Vlijmenseweg en in Meierijstad. In 2024 willen we een Koningpunt in Land van Cuijk en in ‘s-Hertogenbosch aan de Onderwijsboulevard openen. In Oss startten we in 2022 een Koningspunt. 

In 2024 creëren we ook een digitaal Koningspunt. Het fysieke en digitale Koningspunt vullen elkaar aan en versterken elkaar waar mogelijk.

Koningspunt Meierijstad

Donderdag 21 december 2023 is het Koningspunt aan de Muntelaar Veghel opgeleverd. 
De feestelijke opening vond plaats op dinsdag 16 januari 2024 tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de POM.

Koningspunt Oss
Het Koningspunt staat voor toegankelijkheid, gastvrijheid en transparantie. “We verlenen service aan studenten en medewerkers, maar ook aan bedrijven en overheden in de omgeving”, aldus Simon Reijnders in zijn rol als community directeur Oss. “Niet alleen service, maar we gaan nog een stapje verder”, vult Raimond Peeters (coördinator Koningspunten) aan. “Gastvrijheid plus. Het Koningspunt speelt een belangrijke rol binnen de community. We zijn faciliterend, maar ook aanjagend. We denken vanuit de klant.” De transparantie en toegankelijkheid stralen ook door in de ruimte, de kas waar het Koningspunt in Oss zich bevindt.

Behoefte vanuit de regio
In Oss was er al een Servicepunt, dat nu dus Koningspunt is geworden. Raimond benadrukt dat de behoefte in iedere community waarschijnlijk anders zal liggen. “We betrekken hier de bedrijven uit de betreffende regio bij. Ook willen we het onderwijs ontzorgen, door bepaalde vragen door het Koningspunt te laten oplossen. Op die manier houdt het onderwijs meer tijd over om zich ook echt met het onderwijs bezig te kunnen houden.” Simon beaamt: “Andere mensen maken andere dingen. Het concept Koningspunt kan overal wel hetzelfde zijn, maar de mensen die er zitten en ernaartoe komen, maken het Koningspunt.”

De rol van Simon binnen Koningspunt Oss is het vormgeven ervan binnen de ‘couleur locale’. “We bepalen samen wat we nodig hebben en hoe dat er het beste uit kan zien.” Ook legt hij contacten met bedrijven in de regio, om zo een samenwerking met hen aan te gaan die vorm krijgt binnen het Koningspunt. “We kijken daarbij altijd of het bij het concept past en of we het concept kunnen uitbreiden om het passend te maken.

Samenwerken
Over de doelgroepen zijn beide heren duidelijk: we zijn er voor studenten, medewerkers, het bedrijfsleven, overheden, maatschappelijke organisaties en andere scholen. “Per regio kunnen we andere partners hebben, omdat, zoals gezegd, de behoeftes anders kunnen zijn”, legt Simon uit. Raimond vult aan: “In ‘s-Hertogenbosch kunnen we bijvoorbeeld samenwerken met Avans Hogeschool, in Oss het Maaslandcollege en in Meierijstad het Fioretti College.” Dat het verdergaat dan alleen samenwerken op het gebied van onderwijs is duidelijk. Simon vervolgt: “In iedere community is Het Talent Atelier in de nabijheid en in zekere zin onderdeel van het Koningspunt. Een duurzaam en ondernemende verbinding met de regio.” 

In ‘s-Hertogenbosch kan bijvoorbeeld de kapsalon onderdeel worden van de service van het Koningspunt. In Meierijstad en Oss ligt er dan weer een rol voor het Leijhuis (ouderenzorg). Het Koningspunt maakt een business case: welke vraag ligt er vanuit de regio, welke opleidingen kunnen we daaraan koppelen, hoe ziet de omgeving dit. “De vraag komt vaak voort vanuit maatschappelijke ontwikkelingen. Wij kijken dan hoe we daarin als school iets kunnen betekenen.” Simon haalt hierbij al enkele concrete voorbeelden aan die door het Koningspunt zijn opgepakt. Zo faciliteerde het Koningspunt de tweedehandskledingmarkt van de afdeling Entrée. “Het Koningspunt helpt op deze manier met een stukje voorbereiding, zodat er voor de organisator tijd over is.” Dat het nog moet groeien en bekender moet worden is belangrijk, vindt ook Raimond. “Mensen moeten de noodzaak van het Koningspunt weten. Er valt bij ons veel te halen!”

  • Evenementen

Het primaire doel van de evenementen die we organiseren is om verbinding met de regio te realiseren. 

  • We organiseren regelmatig een netwerkbijeenkomst; 
  • Gedurende het schooljaar organiseren we evenementen in de community's voor studenten en waar mogelijk door studenten; 
  • We sluiten waar relevant aan bij initiatieven in de regio, in samenwerking met andere organisaties;
  • Het Koning Willem I College is penvoerder van de Skills The Finals op 21 en 22 maart 2024 in ‘s-Hertogenbosch. Skills The Finals is een evenement met vakwedstrijden. Ruim 700 finalisten van Skills Talents (vmbo) en Skills Heroes (mbo) strijden twee dagen om Nederlands kampioen te worden in hun vakgebied.

Ontmoet de makers van de toekomst
Op 21 en 22 maart 2024 vinden in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch Skills The Finals plaats. Dé vakwedstrijden voor studenten van (v)mbo in Nederland. Daarnaast organiseren het Koning Willem I College, Yuverta en SintLucas samen een uniek evenement: ‘Wereldcafé FF Concreet”!

We gaan een centraal ontmoetingsplein creëren met daaromheen 17 zones, elk gekoppeld aan één van de 17 Sustainable Development Goals. In die zones ontmoet je onze makers van de toekomst die met heel concrete oplossingen laten zien hoe zij nu al bezig zijn om de wereld van morgen beter, duurzamer en inclusiever te maken. 

Bedrijvenbeurs Oss 24 januari 2023
Op de jaarlijkse talentenbeurs in Oss was deze keer weinig aanbod van bedrijven voor de studenten van Zakelijke Dienstverlening en Handel & Ondernemen. Hierdoor ontstond het idee om binnen de lessen ‘evenementen’ de studenten zelf een Bedrijvenbeurs te laten organiseren voor deze specifieke doelgroep.

Er werd een projectopdracht geformuleerd vanuit de opdrachtgever op basis waarvan de klas M&C een projectplan maakte. Na goedkeuring werd het projectplan uitgerold en met hulp van de junior accountmanagers uitgevoerd. Er kwam een callcenter, materialen werden besteld, ruimtes en catering gereserveerd. Dit alles voor en door de studenten zelf. Op 24 januari waren 20 bedrijven uit de regio aanwezig om zich te presenteren aan de studenten met het doel om te netwerken en matching voor de komende stageperiodes.

  • Omgeving betrekken via de Branche Regio Commissies

We betrekken het regionale bedrijfsleven ook door Branche Regio Commissies. Niet alleen vanwege stages voor onze studenten zoeken we de verbinding met de regio en het werkveld, maar ook voor de kwaliteit van ons onderwijs is deze verbinding zeer belangrijk. De Branche Regio Commissie staat voor een goede aansluiting tussen het onderwijs en het werkveld. In 2023 hadden we in iedere onderwijsafdeling minimaal 1 Branche Regio Commissie.

De Branche Regio Commissie bestaat uit verschillende leden, die elk het bedrijf of organisatie en de sector waarin zij werken vertegenwoordigen. Elk lid informeert de onderwijsafdeling over belangrijke ontwikkelingen en trends in de sector waarin zij werkzaam zijn. Deze informatie nemen we mee in de ontwikkeling van de opleidingen. Zo betrekken we het regionale bedrijfsleven en zoeken we vanuit een breder oogpunt de aansluiting tussen het onderwijs en het werkveld. Natuurlijk werkt het ook andersom: de onderwijsafdeling vraagt de Branche Regio Commissie om voorgenomen veranderingen in de opleidingen te toetsen in de praktijk.

  • Gastlessen en bedrijfsbezoeken

Onze studenten leren veel van en in de praktijk. Mede dankzij input uit het werkveld kunnen wij ons onderwijs praktijkgericht en innovatief houden. In 2023 haalden we onder andere het werkveld naar binnen met gastlessen over bijvoorbeeld actuele thema's binnen een vakgebied. Ook gingen we regelmatig met onze studenten de regio in en bezochten we bedrijven en instellingen.  

  • Buiten de regio

De regio is geen afgebakend gebied. We streven naar relevante contacten en deelname aan relevante netwerken buiten de regio. Dit doen we onder meer via Kennispact MBO Brabant. Kennispact verbindt en draagt door het delen van kennis bij aan de matching van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt door een samenwerking van bedrijfsleven, overheid en mbo-kennisinstellingen. Ook gebruiken we internationale contacten om ons onderwijs te innoveren. We namen Internationalisering als pijler op in het programma Kansrijk opleiden van de Routekaart.

Voor alle programmalijnen, maar zeker voor de lijn Regionale Community, is het noodzaak om verschillende initiatieven met elkaar te verbinden, te laten versterken en voortgang te realiseren. Door dit in 2023 als een programma te gaan benaderen, borgen we het organisatorisch. 

Het kernteam regionale community speelt hier een essentiële rol. Dit kernteam heeft onder andere de volgende opdracht:

  • Inzicht krijgen in (de hoofdlijnen van) de huidige regionale verbindingen; 
  • Inzicht krijgen in wensen en behoefte van (intern en externe) betrokkenen;
  • Concept en positionering formuleren rondom doel, doelgroep en type community;
  • Inzichten toetsen, aanscherpen en commitment vragen; 
  • Strategie bepalen via welke weg we doelen gaan bereiken;
  • Middelen bepalen die nodig zijn;
  • Organisatie betrekken door onder andere training en communicatie indien gewenst;
  • Implementeren en evaluatie. 

Het kernteam regionale communities bestaat uit: programmamanager regionale communities, community verantwoordelijke directeuren, Marketing & Communicatie, LLO, werkgroep doorlopende leerlijnen, coördinator Koningspunt en een lid van het College van Bestuur. In 2023 overlegde deze groep regelmatig over college brede regionale community onderwerpen. Er is ook een overleg per community (‘s-Hertogenbosch, Meierijstad, Land van Cuijk, Oss). In onderstaande afbeelding laten we de samenhang zien:

We zijn ons bewust van:

  • Het belang om een community succesvol in de organisatie te integreren. Het is een veelvoorkomend fenomeen dat community en organisatie té geïsoleerd van elkaar opereren. We reflecteren regelmatig op onze aanpak en hebben als uitgangspunt om onze aanpak flexibel te laten zijn en aan te laten sluiten op wat de community van ons vraagt; 
  • De community bestaat al, we creëren niet iets nieuws als dat niet nodig is en sluiten aan waar relevant.

Deze uitgangspunten staan ook centraal in onze aanpak in 2024. 

Kansrijk opleiden

Kansrijk opleiden verbindt. Ons onderwijs, onze studenten en onze bedrijven en instellingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.  Samen ontdekken, samen optrekken, samenwerken, samen leren en samen ontwikkelen staan hierbij centraal.  
 
Samen met Bestuursondersteuning zetten we in 2023 stappen om te komen tot regio-analyse, arbeidsmarktanalyse en data-analyse. Samen met de Branche Regio Commissies zetten we stappen in beroepenoriëntatie en beroepenvoorlichting.  

Het Koning Willem I College vindt doorlopende leerlijnen belangrijk. We richten ons op programmatische aansluiting vanuit bestaande curricula, in de context van Het Talentatelier en op Loopbaan- en beroepsontwikkeling (LOB). 
 
We maakten de eerste aanzetten om vo-, mbo- en ho-studenten samen projecten te laten uitvoeren. Ook maakten we een aanzet tot het uitvoeren van onderwijsprogramma’s samen met vo en ho. Zo ontving Het Talent Atelier vo-scholen (onder andere Bossche vakschool, Yuverta, Willem van Oranje, SG De Overlaat, Elde College, Van Maurickcollege) en ontwikkelden we samen met vo een vmbo-tool gericht op ons ICE-model. We professionaliseren vo-docenten als coach in de begeleiding bij dit ICE-model. Het ICE-model helpt om studenten stap voor stap tot creatieve oplossingen te komen voor uitdagingen van echte opdrachtgevers. Samen met het vo ontwikkelden we een vo-tool van het ICE-model. Samen met vo gaven we uitvoering aan het convenant Bossche Synergie. Hiermee boden we vo-leerlingen keuzemogelijkheden voor het uitvoeren van hun praktijkvak. Zo voeren we het praktijkvak onder andere uit binnen Mobiliteit en Logistiek in samenwerking met Bossche Vakschool en Sancta Maria. Binnen het Leerlab Horeca werken we samen aan het keuzevak Gastheerschap met SG De Overlaat. 

Samen met vo en ho tekenden we een samenwerkingsovereenkomst om komende jaren in te zetten op ontwikkeling van onderwijs in de tekortsectoren Bouw en ICT. Ook zijn we actief in het Techniekloket. We nemen deel aan de Ontwikkelgroepen PIE, BWI, Mobiliteit en Nieuwe leerweg, en ontwikkelen challenges op basis van ons ICE-model. In de regio maakten we afspraken over het gebruik van het regionaal loopbaandossier. Ook zijn we gestart met het vormgeven van LOB-beleid en maakten we een aanzet tot het positioneren van LOB in het curriculum. 
 
Vanuit het Bureau Internationalisering gaven we in 2023 de eerste team-, en afdelingstrainingen in Internationaal onderwijs, op basis van de internationaliseringskaart mbo. Onderwijsteams maken hierbij een keuze uit een palet van internationaliseringsmogelijkheden. Met behulp van het project Badges startten een aantal onderwijsafdelingen met de uitgifte van badges. We geven op dit moment badges uit, zoals voor 3D-tekenen en metaal bewerken. 

Doorlopende leerlijnen vo-mbo-ho

Het Koning Willem I College verzorgt kansrijk onderwijs in verbinding met voorgezet onderwijs (vo) en hoger onderwijs (ho). Dit doen we met het Loket Doorlopende Leerlijnen. Dit loket ontstond in 2022 en ontwikkelde zich verder in 2023. Het plan van aanpak richt zich sinds juni 2023 op deze 2 pijlers: 

  1. Oriëntatie en voorlichting 
  2. Interne en externe doorstroom 
    (Loopbaanontwikkeling & begeleiding, programmatische afsluiting in de context van bestaande curricula, programmatische aansluiting via de context van Het Talent Atelier). 

We wilden deze pijlers samen met vo in de hele regio van missie, visie, ambitie en doelstellingen voorzien. Daarom startten we vanuit Het Loket Doorlopende Leerlijnen het regio-overleg met bestuurders en directies van vo en mbo.  

Oriëntatie en voorlichting 
Deze activiteiten waren er in 2023 in de regio’s ‘s-Hertogenbosch, Meijerijstad, Oss en Land van Cuijk: 

  • Speeddates voor derdejaars leerlingen vo door studenten mbo 
  • Deelname vierdejaars leerlingen vo aan het profielwerkstuk 
  • Deelname vierdejaars leerlingen vo aan meeloopdagen  
  • Open dagen 
  • Keuzedagen 
  • Gastlessen 
  • Hbo-voorlichtingsavond voor mbo-studenten en hun ouders. 

Verder is het Koning Willem I College host voor de landelijke vmbo Vakwedstrijden in Zuid-Nederland: Skills Talents. We werken nauw samen met de decanen van vo-scholen in de brede regio van het Koning Willem I College. 

Interne en externe doorstroom 
Met het voortgezet onderwijs maakten we de afspraak om naast het Digitaal Doorstroom Dossier (DDD) ook het Regionaal Loopbaandossier in te zetten. In 2023 zijn de mbo-scholen in Oost-Brabant allemaal gaan werken met hetzelfde DDD-format en het regionale loopbaandossier. Om doorlopende leerlijnen vanuit bestaande curricula verder vorm te geven, namen de afdelingen Voeding, Gastvrijheid & Uiterlijke verzorging en Onderwijs, Opvoeding, Sport & Veiligheid deel aan het Leerlab. De afdeling Mobiliteit & Logistiek voerde samen met vo het praktijkvak in het vmbo-t uit in de pilot Mobiliteit & Transport.

Ontwikkelingen en activiteiten 
Verder werkten we aan de ontwikkeling van een vmbo-tool ICE-model, ontvingen we vo-leerlingen in Het Talent Atelier, ontwikkelden we challenges met vo en begeleidden we docenten in het coachen bij het ICE-model.  

In Het Talent Atelier organiseerden we een periodiek ontwikkelatelier. Hier dachten diverse vo-scholen actief mee over de ontwikkeling van tools voor de doorlopende leerlijn door het Koning Willem I College. Deze tools stellen we beschikbaar om in te zetten bij allerlei vo-trajecten, zoals Het Techniek Loket (Sterk Techniekonderwijs).  In Het Talent Atelier draaiden mini-HTA trajecten in samenwerking met vo-scholen.  

Met ho-scholen hebben we stappen gezet om data in uitstroom, switch en instroom te gaan delen. Ook maakten we met ho een start met Associate Degree Avans in de ontwikkelgroepen Engineering, Logistiek, Finance en Handel. 

Leven Lang Ontwikkelen

De arbeidsmarkt verandert. We hebben te maken met technologische veranderingen, globalisering, vergrijzing en maatschappelijke uitdagingen als de energietransitie en de stikstof- en woningnood crises. Om evenwicht te creëren tussen maatschappelijke ontwikkelingen en de impact op de arbeidsmarkt, is het cruciaal dat onderwijsinstellingen actie ondernemen om talenten in de regio te behouden, met een focus op een doelgroep van 16 tot 67 jaar. Als Koning Willem I College doen we dat onder de naam Koningsacademie.

Het Koning Willem I College heeft een belangrijke taak als roc met Leven Lang Ontwikkelen (LLO) om deze uitdagingen op de arbeidsmarkt en samenleving het hoofd te bieden. Het college kent genoeg uitdagingen, door een veranderende onderwijsvraag. Om aan het werk te gaan is een startkwalificatie inmiddels minder vanzelfsprekend; de maatschappelijke druk neemt toe om opleidingen in te korten; en er is een behoefte om flexibel en modulair te leren. Dat vraagt om een verandering van de werkwijze als onderwijsinstelling. 

We werken samen in onze regio aan LLO binnen het Kennispact Brabant en BrabantLeert – overkoepelende organisaties in Noord-Brabant die streven om LLO naar een volgend niveau te brengen door verregaande samenwerking in de quadruple helix. Deze consortia dienen ook aanvragen in voor verdere professionalisering. Om daar optimaal aan bij te kunnen (blijven) dragen, is het nodig onze eigen organisatie ook door te ontwikkelen. 

We hebben grote ambities op het gebied van LLO, die we vormgeven in drie beloften:

  1. Onze belofte aan het werkveld en de maatschappij is dat het onderwijsaanbod motiverend is voor de lerende en aansluit bij de actualiteit van het werkveld. Het werkveld ziet het Koning Willem I College als wendbare partner. Zij herkennen het onderwijsaanbod omdat ze bij de ontwikkeling betrokken zijn. 
  2. Onze belofte aan de studenten is beter onderwijs, dat optimaal aansluit (maatwerk) op de arbeidsmarkt en tegemoetkomt aan de diversiteit van lerenden.
  3. Onze belofte aan alle medewerkers van het Koning Willem I College is dat we samen vormgeven aan duurzame onderwijsvernieuwing. Het college stelt haar medewerkers middelen en tools ter beschikking om dit te kunnen realiseren. De aanzet voor de inventarisatie van de huidige situatie is hiervoor opgestart in samenwerking met HR en OO&E. De ondersteunende afdeling OO&E biedt expertise aan docenten om samen te werken aan het succes van onze studenten. 

Strategie
Deze ambities verwerkelijken, vraagt om een duidelijke strategie. Die bestaat uit een aantal hoofdlijnen:

  1. We maken ons onderwijs modulair en flexibel. Zo zullen we met ons aanbod op iedere ontwikkelvraag, van individuele studenten en bedrijven en organisaties uit de regio, kunnen inspelen. We geven de ruimte om het beste uit jezelf te halen.
  2. Bij het invullen van onze curricula wordt de beroepspraktijk het nieuwe vertrekpunt. Zo geven we bijvoorbeeld bedrijven zeggenschap en instemming op diverse curricula omdat we er zeker van willen zijn dat we onze studenten opleiden op een manier die optimaal aansluit op de wensen van het beroepenveld.
  3. In ons onderwijs verwerken we de vier thema's van Unesco: vrede en mensenrechten, intercultureel leren, wereldburgerschap en duurzaamheid. We leren onze studenten dat er maar één toekomst is en die is duurzaam.
  4. We ontwikkelen ons door naar een effectieve LLO-organisatie die op alle veranderingen in kan spelen. In werkwijze, competenties van medewerkers en systemen die aansluiten bij de vraag van deelnemers.

We zijn dus al begonnen met de eerste stappen om onze visie te verwerkelijken, maar willen nu doorpakken door onze verandering te versnellen, onze inspanning te intensiveren en onze organisatie te verbeteren. 

Resultaten 2023
In 2023 lanceerden we de website www.koningsacademie.nl om ons aanbod voor individuen en werkgevers goed over de bühne te brengen. Ons team breidden we uit met accountmanagers en een backoffice om slagvaardiger het regionale werkveld te bedienen.  Intussen is het team van de Koningsacademie tien medewerkers groot. Onze omzet in 2023 voor commerciële trajecten was € 1.9 mln. Dat is € 0.4 mln. hoger dan we begroot hadden. Deze omzet is onderdeel van de contractactiviteiten in de notitie Helderheid. Deze extra omzet komt met name uit maatwerktrajecten voor regionale werkgevers. De sectoren Zorg en Techniek groeiden daarbij het hardst. Naar verwachting zet groei in met namen deze sectoren zich voort in 2024 en verder.

Vooruitblik 2024
In 2024 wordt het team verder uitgebreid met een onderwijsontwikkelaar. In 2024 gaan we de alle backoffice activiteiten voor de onderwijsafdelingen uitvoeren voor de opleidingen die de Koningsacademie verkoopt. In 2024 gaat de Koningsacademie meer opleidingen zelf uitvoeren. Hiervoor richten we een flexpool in en werken we samen met onderwijsafdelingen. Voor wat betreft de LLO Katalysator gaan we ook voor bouwsteen 1 en 4 inschrijven.

Nieuwsbericht 1 februari 2024: Koning Willem I College krijgt maximale subsidie voor Leven Lang Ontwikkelen

Jorn van Wijk, directeur LLO bij het Koning Willem I College: “We zijn ontzettend blij en trots dat we deze subsidie krijgen. Het geeft ons de ruimte om het gesprek te voeren over behoeftes die er zijn in Noordoost – Brabantse werkveld en ons onderwijs daarop aan te passen. Ook in onze regio gaan de veranderingen op technologisch en maatschappelijk gebied namelijk snel. We hebben bijvoorbeeld meer woningen nodig, willen overstappen op meer duurzame energie en we willen dat migranten die naar de regio komen de kans krijgen om een waardevolle bijdrage te leveren. Daar zijn kennis en vaardigheden voor nodig; vakinhoudelijk en op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. En dat vraagt vaak om andere oplossingen dan de traditionele mbo-opleiding van twee, drie of vier jaar, die we aan onze jonge studenten bieden. Om daar flexibel op in te spelen, moeten we het gesprek aangaan met bedrijven en instelling in de regio. Samen zijn we in staat om op veranderingen in te spelen en kansen te creëren!”

Lees verder

Modularisering en flexibilisering onderwijs

In 2023 stelden we het masterplan flexibel en modulair onderwijs vast. Daarmee kiest het college voor een duidelijke richting: onderwijs gebaseerd op beroepsprestaties en daarmee herkenbaar voor het werkveld en voor studenten. Inclusief meer maatwerk voor een brede doelgroep (bol, bbl, LLO). Met het programma flexibilisering geven we invulling aan de strategische pijlers; kansrijk, verbindend en bewust. De doelstellingen: 

1. Het merendeel van onze studenten ervaart vanaf studiejaar 2025 - 2026 modulair en flexibel onderwijs.   
De onderwijsafdelingen trekken samen met projectleiders en onderwijskundigen actief op in onderwijsontwikkeling, zodat we de onderwijsplannen kunnen opnemen in de onderwijscatalogus schooljaar 2024-2025. Dit is de start van de werving van studenten voor schooljaar 2025-2026.

2. Ons onderwijs sluit naadloos aan op de authentieke context van het (toekomstig) beroep, is actueel en relevant.  
Studenten en het werkveld kiezen bewust voor het Koning Willem I College. Zij herkennen en waarderen het onderwijsaanbod. Dit komt omdat het werkveld op minimaal twee momenten terugkomt in het ontwikkelproces door een representatieve afvaardiging en een actieve bijdrage aan de ontwikkelingen van onderwijs. 

3. Studenten en het werkveld ervaren een wendbaar Koning Willem I College dat flexibel inspeelt op ontwikkelingen in de arbeidsmarkt en de maatschappij. 
We bieden de modules aan als onderdeel van een curriculum. Deze zijn ook te volgen als programma bij Leven Lang Ontwikkelen. Waar het kan, krijgen studenten na afronding een badge of certificaat. Iedereen krijgt de ruimte om te leren en daarom bieden we minimaal 2 instroommomenten per jaar aan, gebaseerd op 4 onderwijsperiodes. Doorstromen kan aan het begin van iedere periode.

4. We bieden goed onderwijs, aangeboden door professionals, ondersteund door de hele organisatie.  
Om ervoor te zorgen dat onze docenten goed kunnen werken met het vernieuwde onderwijs, starten we in januari 2024 met een professionaliseringsprogramma. Hieraan kan iedereen deelnemen. In dit programma delen we successen. Hoe? Door het aanwezige talent en de expertise uit de organisatie met elkaar en met afdelingen te verbinden. We verzamelen al onze eigen en externe kennis, tools en instrumenten in een heldere omgeving. Die omgeving stellen we voor iedereen binnen en het buiten het college beschikbaar. Zo nemen we onze systeemverantwoordelijkheid voor duurzame onderwijsvernieuwing.  
 
5. We werken aan duurzame onderwijsvernieuwing. 
We gaan het samen doen. Op 1 september 2023 stelden we projectleiders aan die de afdelingen helpen bij het ontwikkelen van modulair en flexibel onderwijs. De projectleiders brengen expertise mee op het gebied van project- en verandermanagement. De verandering in het primaire proces ondersteunen we met de juiste processen en systemen, professionalisering, marketing en communicatie. Die verschillende belangen brengen we bij elkaar in een programmateam dat rechtstreeks aan het College van Bestuur rapporteert.  

We deelden de veranderingen in overzichtelijke stappen op, daarvoor maakten we een plateauplanning. Dit helpt om de communicatie en samenwerking tussen de verschillende afdelingen en teams te verbeteren. Zo weet iedereen wat we van hen vragen en verwachten. 

Interdisciplinaire leerervaring

Interdisciplinair leren  
Onze ambitie is om studenten op te leiden als Professionals van de Toekomst’ door ‘Professionals van de Toekomst. Dit betekent dat we onze studenten toerusten met jaloersmakende vaardigheden op het gebied van hun beroep. Ook leren we hen vaardigheden waarmee ze zich ontwikkelen tot wendbare professionals. Professionals die weten wat ze moeten doen in iedere situatie, omdat ze creatief kunnen denken, ondernemend en mediawijs zijn en kunnen omgaan met innovatieve technologie. We leren studenten buiten hun eigen comfortzone te kijken en samen te werken met professionals uit andere netwerken. Hoe we dat doen? Door interdisciplinaire leerervaringen aan te bieden én door onze docenten te trainen in het coachen van studenten.  

Bij een interdisciplinaire leerervaring werken studenten van verschillende opleidingen samen aan een authentieke vraagstelling uit de praktijk. Opdrachtgevers uit het bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties zorgen voor de inbreng van wicked of fuzzy opdrachten. Deze opdrachten gaan over problemen of vraagstellingen, die geen eenduidige oplossing kennen en moeilijk oplosbaar zijn. Niemand weet precies hoe de vork in de steel zit. Voor zowel studenten als begeleidende docenten zijn dat uitdagingen die vragen om de genoemde vaardigheden.  

Uit een startmeting (december 2023) blijkt dat 20% van alle opleidingen en 39% van de bol-opleidingen een interdisciplinaire leerervaring in het programma heeft opgenomen. In onze Routekaart staat dat we streven naar 70% in de bol-opleidingen in 2027. 
 
Professionalisering coach interdisciplinair leren 
We ontwikkelden een trainingsprogramma speciaal voor docenten die zich willen professionaliseren op het gebied van coaching bij interdisciplinair leren. Deelnemers kunnen daarbij drie ‘badges’ verkrijgen. Het programma is opgebouwd van basiskennis over interdisciplinair leren tot en met een begeleide praktijkervaring. Een coach met drie badges op zak kan het leerproces optimaal begeleiden. 

Het Talent Atelier: Nederlandse Onderwijspremie voor mbo 2023 
Op 29 juni 2023 won Het Talent Atelier de Nederlandse Onderwijspremie voor mbo 2023. Elk jaar reikt Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) deze prijs uit aan onderwijsteams die een concept ontwikkelden dat het onderwijs verbetert. Voor het eerst dit jaar kwamen ook mbo-instellingen in aanmerking voor deze hoogste onderscheiding. Het Talent Atelier heeft 1,2 miljoen euro gewonnen, dankzij de impact die het maakt en de nauwe verbinding met het werkveld. Door het winnen van de onderwijsprijs is Het Talent Atelier aangesloten bij het ComeniusNetwerk. Dit netwerk verenigt docenten die zich bezighouden met onderwijsinnovatie. De activiteiten staan in het teken van kennisdeling over onderwijsinnovatie en visievorming van de vernieuwende docent. Het Comeniusnetwerk werkt samen met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Meer lezen? Bekijk dan dit artikel > Het Talent Atelier maakt verschil | MBO Raad

Opschaling locatie Oss: Het Talent Atelier
In september 2023 openden we Het Talent Atelier op Locatie Oss, Euterpelaan en startten we met een groep niveau 2-studenten van het Startcollege. Studenten ICT support, Helpende zorg en Medewerker facilitaire dienstverlening werkten interdisciplinair samen aan een opdracht uit de regio. Ook organiseerden we een Health Fest waarbij 100 gasten een kijkje konden nemen in Het Talent Atelier.

Interne studenten
Dit jaar deden meer dan 2.000 studenten een interdisciplinaire leerervaring op in Het Talent Atelier op locatie Oss en 's-Hertogenbosch. 33 opdrachtgevers legden een mooi vraagstuk neer bij onze studenten. In 2023 ontwikkelde Het Talent Atelier onderwijsmodules en materiaal voor niveau 1-, niveau 2- en niveau 4-studenten. Dankzij deze ontwikkelingen kregen zij de kans om deel te nemen aan interdisciplinaire onderwijsmodules. In totaal verwelkomde Het Talent Atelier meer dan 5.000 studenten, sinds november 2020. 

Eind november 2023 reikten we de eerste badges Business Innovation & Interdisciplinair samenwerken uit aan iets minder dan 300 studenten. Deze badge toont aan dat de eigenaar heeft geleerd en gewerkt met studenten van verschillende opleidingen aan uitdagingen van echte bedrijven en instellingen uit de regio. Deze uitdagingen zijn altijd gekoppeld aan de Sustainable Development Goals. 

Externe studenten
Het Talent Atelier faciliteerde vier vmbo-trajecten. De scholen die hieraan deelnamen: Bossche vakschool, De Rijzert, Van Maerlant, De Overlaat, Elde college, Ds. Pierson College en Willem van oranje. Ook werkt het Talent atelier samen met de Juridische Hogeschool. Studenten van deze school adviseerden Koning Willem I College studenten op het gebied van juridische vraagstukken.

Duurzaamheid/Unesco

Bewust college 
Bij het Koning Willem I College staat samenwerken aan een duurzame toekomst hoog in het vaandel. Als Unesco-school zet het college zich in voor een betere wereld en versterking van duurzaamheid. Eerder ondertekende het Koning Willem I College ook het SDG (Sustainable Development Goals) Charter, een intentieverklaring waarmee het college zich verbindt aan het behalen van de SDGs. Dit zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. 

Verankering in het strategisch beleid  
We leren de studenten dat er maar één toekomst is en die is duurzaam. Daarom is duurzaamheid/Unesco een programmalijn in de routekaart 2024-2027 en een strategische doelstelling. Afdelingen maken in hun afdelingsplan kenbaar hoe zij aan deze programmalijn werken.

Verankering in het curriculum 
De opleidingen kunnen duurzaamheid opnemen in hun lesprogramma's volgens de richtlijnen in de kwalificatiedossiers. Dit kan gebeuren doordat duurzaamheid expliciet is beschreven in de kerntaken en werkprocessen, in keuzedelen, of omdat de opleiding een eigen duurzame interpretatie heeft van het begrip 'heeft kennis van materialen en technieken'. Dit geeft de opleidingen de mogelijkheid om duurzame en innovatieve technieken te integreren in het onderwijs. Daarnaast kunnen de opleidingen Het techniekatelier in het onderwijsprogramma opnemen. Tenslotte kunnen opleidingen zelf projecten, evenementen, activiteiten initiëren.

Verankering in bedrijfsvoering 
Onderwijs vindt plaats in een omgeving en organisatie waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Denk hierbij aan huisvestingsbeleid, energiebeleid, afvalbeleid, inkoopbeleid, waterbeleid, mobiliteitsbeleid, voedselbeleid, biodiversiteit en inclusie & diversiteit.

Symposium duurzaam denken & doen 
Het is de vijfde keer dat de ‘SustainaBul MBO’ is uitgereikt. Koning Willem I College staat vanaf de eerste uitreiking aan de top en heeft veel andere mbo-instellingen geïnspireerd op het gebied van duurzaamheid in het mbo. In 2019, 2021 en 2022 behaalde het college de eerste plek, in 2020 en dit jaar de tweede plek. In totaal deden er dit jaar 15 mbo-scholen mee aan de verkiezing.  

Het landelijke evenement vond in 2023 plaats op de locaties Vlijmenseweg en Onderwijsboulevard van het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch. In de ochtend waren er diverse workshops en kreeg men een kijkje in de keuken: hoe gaat het Koning Willem I College te werk op het gebied van duurzaamheid? En hoe vertaalt zich dat door naar verschillende vakgebieden? In de middag volgde het plenaire programma met diverse interessante presentaties over duurzaamheid in het mbo en de uitreiking van de ‘SustainaBul MBO’. 

Vanuit de strategische doelstellingen zetten we op dit moment practoraten op. Een van de drie practoraten is ‘bewust opleiden’. Een practor leidt dit practoraat en heeft als doel om het onderzoekend vermogen van het Koning Willem I College te versterken door: 

1. Kennis over onderzoek te vergroten door professionalisering;  
2. Kennis te verrijken door praktijkonderzoek te doen; 
3. Kennisverspreiding en kennisdeling te organiseren.  
 
Het practoraat blijft Duurzaamheid en Unesco voeden. 

Unesco jaarverslag 
Het Koning Willem I College is een Unesco-school. Dit betekent dat we onze studenten sociaal en intercultureel leren samenwerken én gaan voor een eerlijke en duurzame wereld. Daarbij zijn de Global Goals ons kompas. Als Unesco-school maken we een jaarverslag om projecten en acties te beschrijven waaraan we werkten. Het doel van dit jaarverslag is om scholen te inspireren over hoe Unesco-thema’s in het onderwijs naar voren kunnen komen. Het hele jaar door is bij ons de Unesco-vlag gehesen. Wanneer studenten op reis gaan, staat in het programmaboekje voor studenten en ouders het Unesco-logo. Op onze social media kanalen besteden wij aandacht aan onze Unesco-activiteiten. Een kleine selectie uit de berichtgeving: de schrijfactie van Amnesty, het leren radiatorfolie plakken achter verwarmingen, het bos van Oss, het renoveren van een keuken in een gemeenschapshuis in Griekenland, de fietsen en stepjes die beschikbaar zijn om op excursie te gaan, opleidingsfolders waarin staat dat er energieneutraal wordt gebouwd, kledingontwerpen van een partij afgekeurde stof en een eigen wijngaard op de Vlijmenseweg. 

Wereldcafé FF Concreet
In 2023 startten we met de voorbereidingen van Wereldcafé FF Concreet. Dit evenement vind plaats op 21 en 22 maart 2024. WereldCafé FF Concreet bestaat uit een centraal ontmoetingsplein met daaromheen zeventien zones, elk gekoppeld aan één van de 17 Sustainable Development Goals. In die zones ontmoeten bezoekers onze makers van de toekomst die met heel concrete oplossingen laten zien hoe zij nu al bezig zijn om de wereld van morgen beter, duurzamer en inclusiever te maken.

Toekomstbestendig HR-beleid

Cijfers 
In 2023 zijn afdelingen nog actiever gaan sturen op formatie. We keken nauwkeurig naar de strategische personeelsplanning om de juiste medewerker op de juiste plek te krijgen. Een aantal kerngetallen over 2023: 

Instroom
Over geheel 2023 traden er 251 medewerkers in dienst binnen het Koning Willem I College. Hiervan is het grootste gedeelte Leraar (LB). In totaal stroomden er 129 medewerkers in de leeftijdsgroep 20-29 in. In de maand augustus 2023 was de instroom het hoogst (73 medewerkers). Dit heeft te maken met de start van het nieuwe schooljaar. 

We zetten ook dit jaar in op werving van zij-instromers. Ook in 2023 was er een stijging van het aantal deelnemers aan het PDG-traject. Dit is een traject voor zij-instromers om bekwaam te worden als docent in het mbo. Daarnaast zetten we als college ook meer in op hybride werkvormen. Dit zijn medewerkers die, naast dat zij werkzaam zijn in het onderwijs, ook nog werkzaam zijn binnen de sector waarin zij lesgeven. We zien dit met name in de zorg en techniek.  

Om in te spelen op de informatiebehoefte vanuit mensen die overwegen om de overstap te maken naar het onderwijs, werd in 2022 ‘Het Koffiemomentje’ met HR Adviseurs in het leven geroepen. Dit was ook in 2023 een groot succes. Iedere eerste donderdag van de maand kwamen er ongeveer 15-20 geïnteresseerden op bezoek op onze verschillende locaties. In 2024 zetten we deze bijeenkomsten dan ook zeker voort. 

Uitstroom
In 2023 stroomden 283 medewerkers uit. De uitstroompiek is te zien rond de maanden juli (52 medewerkers) en augustus (39 medewerkers), bij de afronding van het schooljaar. 

135 medewerkers hebben zelf hun arbeidsovereenkomst opgezegd, 56 medewerkers gingen met (keuze)pensioen, 9 medewerkers gingen uit dienst wegens langdurige arbeidsongeschiktheid, van 57 medewerkers liep het contract van rechtswege af, bij 15 medewerkers is het arbeidscontract beëindigd met wederzijds goedvinden en bij 11 medewerkers is het contract beëindigd om overige redenen.  

Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO)
In november 2023 is het eerste MTO binnen het nieuwe Koning Willem I College uitgezet. Dit is een nulmeting om inzicht te krijgen in de werkbeleving van alle medewerkers. De resultaten zijn eind december 2023 met het bestuur gedeeld. Zij gaan de leidinggevenden begin 2024 meenemen in de resultaten en daaruit vloeien actiepunten.  

Verzuim
Het verzuimpercentage over 2023 was gemiddeld 6,9% en had betrekking op 1899,12 medewerkers gemiddeld die gezamenlijk voor gemiddeld 1450,76 FTE werkzaam waren voor het college. Met een verzuimfrequentie van gemiddeld 0,93 geeft dit wel aan dat dit nog onder de norm van 1,0 ligt welke is vastgesteld door het college. Het verzuimpercentage heeft de norm van 6% echter wel overschreden. Dit zien we voornamelijk terug in de winterperiode (januari t/m april en november en december). De meest voortkomende verzuimduur is lang verzuim. Dat wil zeggen 43 dagen tot 1 jaar. Gemiddeld was deze groep verzuimers 44,67 dagen aaneengesloten ziek.  

Personeelssamenstelling

Kengetallen 2023 – peildatum 31-12-2023 Koning Willem I College
Aantal medewerkers 1888
Aantal mannen 734 (38,9%)
Aantal vrouwen 1154 (61,1%)
Percentage OP 48,30%
Percentage OOP 9,70%
Percentage OBP 41,70%
Gemiddelde leeftijd 48,2 jaar
Leeftijdsopbouw  
-          Tot en met 29 jaar 211
-          30 tot en met 39 jaar 374
-          40 tot en met 49 jaar 417
-          50 tot en met 59 jaar 490
-          60 tot en met 69 jaar 377
-          70 jaar en ouder 19 (examensurveillanten)
Percentage contract bepaalde tijd 27,30%
Percentage contract onbepaalde tijd 72,70%

Verdere harmonisatie HR-beleid
In 2022 pasten we tientallen beleidsstukken aan, als onderdeel van de fusie tussen Koning Willem I College en De Leijgraaf. In 2023 werkten we aan de open eindjes: deels geharmoniseerd beleid afronden én beleidsonderwerpen beetpakken die we nog niet hadden meegenomen. Daarnaast bleken enkele geharmoniseerde beleidsstukken inmiddels al niet meer actueel door de recente cao-wijzigingen. 

We voegden een tiental beleidsstukken samen en we verwachten dat deze in Q1 2024 worden vastgesteld. Denk hierbij aan onderwerpen als de incidentenregeling, BHV/EHBO-regeling, werving & selectie, uitvoeringsnotitie ziekteverzuim zieke medewerkers, klokkenluidersregeling, regeling reiskosten en de attentieregeling. In de komende maanden leggen we ook de laatste hand aan beleidsonderwerpen zoals het geactualiseerde werkdrukplan, beleid over diversiteit & inclusie en een geactualiseerd thuiswerkbeleid.

Functiehuis
Als Koning Willem I College streven we ernaar om Kansrijk, Verbindend en Bewust te zijn. Dit betekent ook dat we vernieuwend, vooruitstrevend en duurzaam willen omgaan met het inzetten van onze medewerkers. In 2023 herzagen we daarom alle functieprofielen, waarbij de nadruk lag op de hoofdlijnen en het beoogde resultaat van een functie voor de organisatie. We kozen ervoor om de functies generiek te beschrijven, maar wel gericht op een vakgebied. Hierdoor kan een functieprofiel op meerdere afdelingen voorkomen, afhankelijk van het vakgebied. Het functieboek biedt ook heldere ontwikkelpaden en handvatten voor het goede gesprek over het functioneren van medewerkers in relatie tot de organisatiedoelstellingen. 

De inzet en ontwikkeling van onze medewerkers, met name de docenten, verdienen bijzondere aandacht. Daarom leggen we extra focus op het functieprofiel van een docent. Om een flexibele werkwijze te bevorderen en mogelijkheden te creëren voor zowel horizontale als verticale loopbaanpaden, vulden we de docentprofielen aan met 8 rollen. In overleg met de leidinggevende bepaalt een docent welke rollen hij of zij binnen het team wil ontwikkelen. Dit maakt constructieve R&O-gesprekken makkelijker en biedt inzicht in wat nodig is om door te groeien naar een andere docentfunctie. Het werken met rollen stimuleert ook de teams om proactief bij te dragen in het kader van Teams aan Zet. Door bewuste keuzes en gedeelde afspraken krijgt een onderwijsteam inzicht in de aanwezige kwaliteiten en talenten, en in mogelijke ontwikkelingsbehoeften. 

Met ingang van 1 januari 2024 geldt het nieuwe functiehuis voor alle medewerkers van het Koning Willem I College. Bij de overgang van het oude naar het nieuwe functiehuis staat horizontale inpassing centraal: het oude functieprofiel en de inschaling bepalen het nieuwe functieprofiel van een medewerker. Medewerkers behouden hun salaris en rechten. Als de nieuwe weging lager uitvalt dan de huidige inschaling, behoudt de medewerker het huidige salaris (schaal) inclusief eventuele doorgroei van de oude (hogere) salarisschaal en cao-verhogingen.

Alle medewerkers van het Koning Willem I College zijn in het laatste kwartaal van 2023 geïnformeerd over hun nieuwe functiebeschrijving en zijn in de gelegenheid gesteld om een toelichtingsgesprek aan te vragen bij hun leidinggevende. Het eerste kwartaal van 2024 staat in het teken van de contractuele verwerkingen en gaan de formele bezwaartermijnen lopen.

Nieuwe cao-mbo
De cao-mbo 2022-2023 liep tot 1 juni 2023. Aangezien de cao-partijen er niet in slaagden om vóór die datum afspraken te maken over een nieuwe cao, liep de oude cao door tot 29 juni 2023. Eind juni kwamen de partijen een nieuwe cao overeen, die met terugwerkende kracht inging per 1 juni 2023 en loopt tot 1 juni 2024. 

De definitieve cao omvat afspraken over onder ander het voeren van regionale gesprekken over toekomstbestendige en flexibele arbeidsvoorwaarden, de begeleiding van startende docenten, een minimale stage- en thuiswerkvergoeding en over inclusiviteit en diversiteit. Daarnaast maakten de partijen afspraken over de loonontwikkeling:
• Per 1 juli 2023 werden de salarissen verhoogd met een bruto nominaal bedrag van 100 euro o.b.v. fulltime;
• Per 1 juli 2023 werden de salarissen structureel verhoogd met 4,57%;
• Per 1 januari 2024 werden de salarissen structureel verhoogd met 3%.
Ook ontving elke medewerker die op 1 juli 2023 in dienst was een eenmalige uitkering van €1.000,- bruto, naar rato van de werktijdfactor.

Nieuwe arbodienst
Sinds 1 januari 2023 werkt het Koning Willem I College samen met Bloeij voor de arbodienstverlening. De eerste maanden stonden in het teken van de implementatie. Bloeij lichtte binnen de organisatie haar werkwijze toe en stelde het vaste team voor. Centraal in hun aanpak staat de vraag: “Hoe gaat het met jou vandaag?” Bloeij richt zich niet alleen op een goede verzuimbegeleiding, maar ook op het voorkomen van verzuim. Tijdens het eerste jaar evalueerden we de dienstverlening en stelden deze waar nodig bij.

In maart deelden we de Bloeij-meting met alle collega’s. Medewerkers ontvingen per e-mail een vragenlijst met zes vragen die onder andere gingen over welzijn en werkgeluk. Er was een respons van 52%. De directeuren ontvingen de resultaten van de eigen afdeling. Deze afdelingsspecifieke resultaten deelden we met elkaar en we voerden gesprekken hiervoor. We zetten de Bloeij-meting vaker in. Op die manier kunnen we continu werken aan het verbeteren van het welzijn en werkgeluk van medewerkers.

Providerboog
Binnen het college maken we gebruik van een uitgebreide providerboog via de module Present! Service van Zilveren Kruis. Door de inzet van gezondheidsoplossingen kunnen we medewerkers energiek en fit houden. De providerboog sluit aan bij onze visie en cultuur en bij het model van Positieve Gezondheid. In totaal zijn er 149 gezondheidsoplossingen via de providerboog ingezet in 2023. Het grootste aantal, 97 trajecten, is ingezet voor van mentale ondersteuning van medewerkers.

• Bedrijfsmaatschappelijk werk
In 2023 waren er 32 aanmeldingen voor bedrijfsmaatschappelijk werk. Hiervan was 21% man en 79% vrouw. In 56% van de gevallen was de (direct) leidinggevende de doorverwijzer.

• Preventief Medisch Onderzoek (PMO)
We geven medewerkers de kans om periodiek deel te nemen aan het PMO bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Dit helpt medewerkers om actief en preventief te werken aan Positieve Gezondheid. Van mei 2022 tot november 2023 namen 505 medewerkers deel.

• Audiometrische onderzoeken
Ieder jaar bieden we medewerkers in een bepaalde werkomgeving een audiometrisch onderzoek aan het bij Jeroen Bosch Ziekenhuis. In 2023 maakten 49 collega’s daar gebruik van. 

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid
Het Koning Willem I College opereert in een snel veranderende wereld. Het is dan ook belangrijk dat medewerkers wendbaar en weerbaar zijn. Vitale medewerkers verzuimen minder, hebben meer plezier in en op hun werk en presteren beter. 

Tijdens het schooljaar 2023 – 2024 staat het thema mentale gezondheid centraal. In maart 2023 vond de Positieve Gezondheidsweek plaats. Deze week organiseerden we met collega’s, onderwijsafdelingen en externe partners binnen en buiten de regio. Er was een openingscongres, een positieve gezondheidsmarkt en er waren mooie workshops op verschillende locaties. 

Op 25 mei 2023 was de ‘fiets naar je werkdag’. Op deze dag deelden we fietsroutes met collega’s vanuit de verschillende locaties. In november 2023 gaven we dagelijks aandacht voor de Week van de Werkstress, met workshops, lezingen en sprekers. Denk aan een lezing over ademhaling, online stoelyoga, een workshop voeding en energie, een workshop Mindfulness, een webinar financiële fitheid en een inspiratiesessie over mentale stress. 
Tot slot plaatsten we maandelijks nieuwsberichten op het Koningsplein over nationale en internationale thema’s die gingen over vitaliteit in relatie tot het aanbod van het college. 

Beheersing van uitgaven over uitkering na ontslag
Het Koning Willem I College is als onderwijsinstelling eigen risicodrager voor de Werkloosheidswet (WW) en voor de Bovenwettelijke Werkeloosheidsregeling (BWW). Dat betekent dat de kosten van deze uitkeringen voor rekening van het college komen. Eind 2023 maakten 24 ex-medewerkers gebruik van een WW-uitkering, 10 ex-medewerkers van een BWW-uitkering en 12 ex-medewerkers van beide uitkeringen.

Het college heeft als ex-werkgever de wettelijke taak om de re-integratie te verzorgen van de ex-werknemers die een uitkering ontvangen. Een extern bureau ondersteunt de ex-medewerkers bij het vinden van een nieuwe werkkring.

Wat doen wij om de uitgaven inzake de WW en de BWW te beheersen
We willen onze ex-medewerkers die een (B)WW-uitkering ontvangen, op een juiste wijze begeleiden bij het zoeken naar een nieuwe betrekking. Dit doen wij vanuit goed werkgeverschap en met als doel om de kosten voor het Koning Willem I college naar beneden te brengen en onder controle te houden. Hoe het Koning Willem I college de re-integratie moet inregelen is niet wettelijk vastgelegd, dit re-integratiebeleid kunnen we zelf invullen. 

Het KW1C heeft ervoor gekozen om daarvoor de expertise in te huren van een externe partij. Deze externe partij heeft als voordeel dat zij de kennis in huis hebben en van toegevoegde waarde zijn op de volgende punten:
- Kennis van de arbeidsmarkt
- Uitgebreid netwerk van potentiële werkgevers
- Diverse begeleidingsmogelijkheden, waaronder training, opleiding, workshops en individuele coaching
- Compliance met regelgeving.
 
De investering die gedaan wordt qua geld en tijd, wordt terugverdiend door de besparing die het oplevert.
 
In de uitvoer richten we ons erop om medewerkers van wie we weten dat ze gaan uitstromen, al in een vroeg stadium aan te melden. Zij komen daardoor vaker in een situatie van werk naar werk terecht waardoor er helemaal geen sprake is van een uitkering. 
De externe partij initieert naast het vinden van werk, ook een akkoord over stopzetting actieve bemiddeling in combinatie met een vervroegd pensioen of (deels) stoppen. Dit levert een BWW-besparing op.
 
Op dit moment wordt de aanpak geëvalueerd en wordt een voorstel gedaan voor de komende jaren.

Voortdurende aandacht voor professionalisering, talent aantrekken en talent ontwikkelen
In de huidige krappe arbeidsmarkt vraagt het aantrekken en behouden van de juiste mensen om visie, lef en verschillende aanvliegroutes die passen bij de markt waarin wij actief zijn. Voor het college betekent dit dat het nog sterker moet sturen op aantrekkelijk werkgeverschap, een werkgeversmerk met voldoende aantrekkingskracht en voortdurende aandacht voor talentontwikkeling en professionalisering. Op die manier vinden en behouden we het talent dat we zo hard nodig hebben om goed onderwijs te kunnen garanderen.   

Het strategisch HR-beleid richt zich op het aantrekken, behouden en waar nodig ook weer loslaten van het juiste personeel, op vaste, tijdelijke of flexibele basis. Het college zet daarbij moderne instrumenten én processen in conform het strategische professionaliseringsbeleid. Denk hierbij aan werving en selectie, aanstelling, onderscheidende onboarding en diverse vormen van opleiding en training. We streven naar verbinding van talenten, binnen maar ook buiten onze organisatie. Ook werken we aan vooruitstrevende constructies op het gebied van het opleiden van docenten, het aantrekken van zij-instromers, het opzetten van hybride-werkconstructies en leveren van maatwerk. 

Bij dit alles staan twee speerpunten centraal:
1. Voldoende goede en gemotiveerde docenten die zich blijven professionaliseren
Dit vraagt om:
· Een nieuwe benadering van de arbeidsmarkt;
· Een beter ingericht proces rondom SPP (Strategische Personeelsplanning);
· Het versterken van de zogenaamde ‘candidate-journey’.
 
2. Het mbo als aantrekkelijke sector (en KW1C als aantrekkelijke werkgever)
Dit vraagt om:
· Actief sturen op modern en aantrekkelijk werkgeverschap, in verbinding met de regio;
· Met elkaar regie nemen op gezondheid, vitaliteit en werkplezier;
· Beleving werkdruk onderwerp van gesprek maken;
· Aandacht voor cultuuraspecten en echte oplossingen zoeken voor klachten en geschillen.

Dit alles vraagt om een actieve inzet op de continue ontwikkeling en professionalisering van alle medewerkers. In het bijzonder van docenten en met speciale aandacht voor zij-instromers en starters. Gedurende 2023 zetten we de eerste stappen. Zo gingen we van start met het ontwerp en de inrichting van een Talent Hub, de plek waar alle vraagstukken rondom het aantrekken en verbinden van medewerkers samenkomt en waar we focus leggen op talentontwikkeling en persoonlijk leiderschap. We startten met het vergroten van de zichtbaarheid op de juiste kanalen met maatwerkcampagnes, met name gericht op de latent werkzoekenden (50% tot 85% van arbeidsmarkt) en we zetten de eerste stappen bij het ontwerp van online campagnes. De ontwikkeling van een nieuwe werken-bij-site en het starten van een aanbesteding voor een nieuw recruitmentsysteem haakt hierop aan. Daarnaast gingen we aan de slag met een onderscheidende pre- en onboarding, om te zorgen voor een onvergetelijke landing voor nieuwe medewerkers. In het voorjaar van 2024 voeren we deze plannen uit. 

Daarnaast legt het KW1C de nadruk op het ontwikkelen en monitoren van de kwaliteiten van alle medewerkers, met speciale aandacht voor docenten. Jaarlijks voert elke medewerker een Resultaat- en Ontwikkelgesprek (R&O-gesprek) met zijn of haar leidinggevende, waarin de gewenste ontwikkeling besproken wordt en hoe de medewerker en dienst talenten het beste kunnen worden ingezet. Ook is er aandacht voor Strategische Personeelsplanning (SPP). Er is in 2023 beleid doorontwikkeld voor de begeleiding van startende docenten, waarbij er ruimte is voor medewerker en leidinggevende om samen maatwerkafspraken te maken over de inwerkperiode en activiteiten hieromtrent. Daarnaast is er beleid op gebied van de begeleiding van zij-instromers, om ervoor te zorgen dat deze specifieke groep startende docenten de ruimte krijgt zich het vak van docent eigen te maken en de bijzondere kenmerken van het mbo-onderwijs te leren kennen. 

Ook is er beleid over de begeleiding van zij-instromers, om ervoor te zorgen dat deze specifieke groep startende docenten de ruimte krijgt zich het vak van docent eigen te maken en de bijzondere kenmerken van het mbo-onderwijs te leren kennen.
Het blijvend investeren in professionalisering met gerichte vormen van opleiding (inzichtelijk maken wat we al hebben en aanvullen wat we missen, samen met o.a. OO&E, LLO en de onderwijsafdelingen zelf) is een onderwerp dat we in 2024 concreter maken. Het doel? Al het aanbod samenbrengen en beschikbaar stellen op één platform, aangevuld met nieuwe opleidingsvormen waaraan behoefte is.

Talent en ontwikkeling van het Koning Willem I College
We hechten als college veel belang aan het vinden, behouden en ontwikkelen van talenten. Het stimuleren van bestaande en nieuwe initiatieven vanuit medewerkers is hier onderdeel van. Mooi voorbeeld is het jongerennetwerk Pr1nce: binnen het Koning Willem I College kunnen alle jonge medewerkers tot 35 jaar lid worden van dit netwerk. Pr1nce is gestart vanuit de behoefte dat jonge medewerkers een bijdrage willen leveren aan de verdere ontwikkeling van het college. Aan de hand van verschillende activiteiten krijgt deze doelgroep de gelegenheid om elkaar en de organisatie beter te leren kennen. Daarnaast is het een waardevolle plek om ervaringen, ideeën en kennis met elkaar te delen. Dit zorgt voor verbinding.

In 2024 gaan we aan de slag met de vorm en inhoud van een potential programma. We willen de high potentials in de organisatie een gevarieerd aanbod bieden gericht op inspiratie, talentontwikkeling en uitwisseling van inzichten en ideeën. Door talentvolle medewerkers op deze manier te stimuleren en met elkaar in contact te brengen, ontstaat een zichtbare groep verschilmakers. Talenten worden zichtbaar, we stimuleren kennisoverdracht en creëren ruimte voor medewerkers om in de breedte van de organisatie van toegevoegde waarde te kunnen zijn.

Leiderschapsprogramma
Goed leiderschap is essentieel en onmisbaar om invulling te geven aan de koers van het Koning Willem I College. Om deze reden investeren wij graag in de ontwikkeling van onze leiders. In november 2023 startten we met een ambitieus leiderschapsprogramma voor alle directeuren en managers, met als doel het versterken van leiderschapsvaardigheden op alle niveaus.

Het leiderschapsprogramma, gebaseerd op het gerenommeerde "4C-Leadership Capabilities Model" van Prof. Dr. Ron Meyer, is opgebouwd rond de vier kernwaarden die dit model omvat: Vertrouwen, Verbinden, Vatten en Verleiden. Dit programma bestaat uit een kick-off, gevolgd door vier modules verspreid over de periode van december tot en met juni 2024. Het programma is gevarieerd met afwisselende bijdragen van vooraanstaande sprekers en bevat per bijeenkomst presentaties van sprekers uit zowel de wetenschap als de praktijk, evenals inspirerende bijdragen van experts op het gebied van leiderschap. 

Zowel individueel als samen met de afdeling is er gedurende het programma veel ruimte voor reflectie en dialoog om de vertaling naar de praktijk te maken aan de hand van BOL (behouden, ontwikkelen en loslaten). Het leiderschapsprogramma zien we niet alleen als een kans voor persoonlijke groei, maar ook als een mogelijkheid om gezamenlijk te bouwen aan een inspirerende en effectieve leiderschapscultuur.

Communicatie
Effectieve communicatie met medewerkers is voor het college van cruciaal belang, zeker gezien de fusie en de gevolgen hiervan in 2023. Communicatie fungeert als bindmiddel en zorgt voor een soepele integratie. Het delen van relevante informatie was in 2023 daarom essentieel om medewerkers op de hoogte te houden van veranderingen, doelstellingen en nieuwe mogelijkheden. Dit versterkte het gevoel van betrokkenheid, vertrouwen en verbinding. Tegelijkertijd speelde er veel en lag het tempo van de veranderingen hoog. 

Het was in 2023 dan ook een uitdaging om alle medewerkers tijdig mee te nemen en op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen. Het college heeft geprobeerd om aandacht te besteden aan duidelijke informatie en te ondersteunen in facilitaire zaken. In 2024 streven we ernaar de communicatie nog beter te laten aansluiten bij de behoeften van leidinggevenden, medewerkers en stakeholders. 

Onderzoek en innovatie

Onderzoek en innovatie is een integrale programmalijn die over de negen programmalijnen heenloopt. De interventies en de impact van alles wat we binnen de negen programmalijnen doen, maken we zichtbaar en ondersteunen we met onderzoeksactiviteiten. In 2023 zetten we drie vacatures uit voor onderzoekers die practoraten gaan opzetten. We richten een Practoraat Kansrijk, een Practoraat Verbinden en een Practoraat Bewust worden in, om het onderwijs te ondersteunen en innovaties te bevorderen. Onderzoek is niet nieuw bij het Koning Willem I College, maar door deze practoraten vergroten we de onderzoekscapaciteit enorm vanaf 2024.  

De onderzoeksactiviteiten die we uitvoerden in 2023 en die we in 2024 gaan vergroten en voortzetten kennen drie doelen: kennisvergroting, kennisverrijking en kennisdeling. 
 
1. Kennisvergroting 
Het onderzoek vergroot de kennis over de activiteiten die onderwijsafdelingen uitvoeren om kansrijk, verbinden en bewust onderwijs te bevorderen. Het is nuttig om zicht op alle activiteiten binnen de programmalijnen te hebben. Voor verantwoording, maar ook omdat het leidt tot verbinding tussen medewerkers die zich met vergelijkbare thema’s bezighouden. Men kan van elkaar leren. We organiseerden twee onderzoekcafés. Tijdens deze avonden deelden collega’s kennis en ervaringen op basis van het thema modularisering van het onderwijs.   

2. Kennisverrijking 

De onderzoekers verrijken de kennis van collega’s met kennis en inzichten uit de literatuur en andere instellingen. Zo voerden we bijvoorbeeld twee literatuuronderzoeken uit over modularisering en flexibilisering, om de conceptvorming en toolontwikkeling binnen programmalijn 7 (Modularisering en Flexibilisering) te ondersteunen. Onderzoekers schreven bij Het Talent Atelier mee aan een succesvolle subsidieaanvraag waardoor het interdisciplinaire onderwijs met 1,2 miljoen euro ondersteund wordt.   

3. Kennisdeling 
Onderzoekers nemen actief deel aan gestructureerd onderzoek over praktijkvragen en delen de opgedane kennis op een passende wijze met relevante stakeholders. Samen met een extern lectoraat gaven we vorm aan een gestructureerd onderzoek naar de onderbouwing en het uitbouwen van het interdisciplinair onderwijs binnen het HTA. Deze kennis willen we gebruiken om de ontwikkeling van HTA-onderwijs op nieuwe Koning Willem I College-locaties te ondersteunen en voor publicaties in wetenschappelijke journals. Koning Willem I College-onderzoekers begeleiden de onderzoeksprojecten van PD-deelnemers. Docenten kunnen zo nog meer hun kennis benutten om praktijkvraagstukken op te lossen. Thema’s die we in het afgelopen jaar onderzochten, zijn onder andere de vormgeving van portfoliotoetsing, de omgang met akoestiek tijdens het lesgeven in open ruimtes en de bevordering van een actieve leerhouding bij de student door staand (en niet alleen zittend) te werken.  
 
Centraal staat om zowel bij de student als de docent een onderzoekende houding te bevorderen. Voor medewerkers richten we in 2024 een online kennisplatform in. Daarnaast intensiveren we de samenwerking met ons werkveld. 

Versie:
v6.2.32

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report