Spring naar inhoud

Jaarrekening

Ondertekening

Inhoud

  JAARREKENING
  Ondertekening jaarrekening
A Geconsolideerde jaarrekening
A.1.1 Grondslagen voor de jaarrekening
A.1.2 Geconsolideerde balans per 31 december 2021
A.1.3 Geconsolideerde staat van baten en lasten over 2021
A.1.4 Geconsolideerd kasstroomoverzicht over 2021
A.1.5 Toelichting op de onderscheiden posten van de geconsolideerde balans
A.1.6 Niet in de balans opgenomen activa en verplichtingen
A.1.7 Model G Verantwoording subsidies 2021
A.1.8 Toelichting op de onderscheiden posten van de geconsolideerde
staat van baten en lasten over 2021
A.1.9 Gebeurtenissen na balansdatum
A.1.10 Overzicht verbonden partijen
A.1.11 WNT-verantwoording 2021 Koning Willem I College
  Enkelvoudige jaarrekening
A.1.12 Enkelvoudige balans per 31 december 2021
A.1.13 Enkelvoudige staat van baten en lasten over 2021
A.1.14 Toelichting op de balans en staat van baten en lasten
B Overige gegevens
  Statutaire regeling inzake de resultaatbestemming
  Controleverklaring van de onafhankelijk accountant
C Bijlagen financieel
C.1.1 Balans per 31 december 2021, KW1C (Brin 04FO)
C.1.2 Staat van baten en lasten over 2021, KW1C (Brin 04FO)
C.2.1 Balans per 31 december 2021, BBO De Schalm (Brin 24ZW)
C.2.2 Staat van baten en lasten over 2021, BBO De Schalm (Brin 24ZW)
C.3.1 Balans per 31 december 2021, Educatiestichting Koning Willem I College
C.3.2 Staat van baten en lasten over 2021, Educatiestichting Koning Willem I College

A. Geconsolideerde jaarrekening

Grondslagen voor de jaarrekening

A.1.1 Grondslagen voor de jaarrekening
1. Algemene toelichting
1.1 Activiteiten
  De activiteiten van de instelling en haar groepsmaatschappijen (de Groep) bestaat uit:
- dienstverlening op het gebied van onderwijs, sector middelbaar beroepsonderwijs.
1.2 Continuïteit
  De jaarrekening is opgesteld uitgaande van een continuïteitsveronderstelling.
1.3 Vestigingsadres, rechtsvorm en inschrijfnummer handelsregister
  Stichting Regionaal Onderwijs Centrum 's-Hertogenbosch is feitelijk gevestigd op Vlijmenseweg 2, Postbus 122, 5201 AC te 's-Hertogenbosch en is ingeschreven bij het handelsregister onder nummer 41084084.
1.4 Groepsverhoudingen
  Het Koning Willem I College behoort tot de Koning Willem I-groep. Aan het hoofd van deze groep staat Stichting Regionaal Onderwijs Centrum 's-Hertogenbosch te 's-Hertogenbosch. De jaarrekening van het Koning Willem I College, BBO de Schalm en de Educatiestichting Koning Willem I College zijn opgenomen in de geconsolideerde jaarrekening van Stichting Regionaal Onderwijs Centrum 's-Hertogenbosch te 's-Hertogenbosch.
1.5 Schattingen
  Om de grondslagen en regels voor het opstellen van de jaarrekening te kunnen toepassen, is het nodig dat het CvB van de Stichting Regionaal Onderwijs Centrum 's-Hertogenbosch zich over verschillende zaken een oordeel vormt, en dat het CvB schattingen maakt die essentieel kunnen zijn voor de in de jaarrekening opgenomen bedragen. Indien het voor het geven van het in artikel 2:362 lid 1 BW vereiste inzicht noodzakelijk is, is de aard van deze oordelen en schattingen inclusief de bijbehorende veronderstelling opgenomen bij de toelichting op de desbetreffende jaarrekeningposten.
1.6 Consolidatie
  In de consolidatie worden de financiële gegevens opgenomen van Stichting Regionaal Onderwijs Centrum 's-Hertogenbosch samen met haar groepsmaatschappijen en andere rechtspersonen waarop zij overheersende zeggenschap kan uitoefenen of waarover zij de centrale leiding heeft. Groepsmaatschappijen zijn rechtspersonen waarin Stichting Regionaal Onderwijs Centrum 's-Hertogenbosch direct of indirect overheersende zeggenschap kan uitoefenen doordat zij beschikt over de meerderheid van de stemrechten of op enige andere wijze de financiële en operationele activiteiten kan beheersen. Hierbij wordt tevens rekening gehouden met potentiële stemrechten die direct kunnen worden uitgeoefend op balansdatum.

De groepsmaatschappijen en andere rechtspersonen waarop zij een overheersende zeggenschap kan uitoefenen of waarover zij de centrale leiding heeft, worden voor 100% in de consolidatie betrokken. Het aandeel van derden in het groepsvermogen en in het groepsresultaat wordt afzonderlijk vermeld. Deelnemingen waarop geen overheersende zeggenschap kan worden uitgeoefend (geassocieerde deelnemingen) worden niet betrokken in de consolidatie.

Intercompany-transacties, intercompany-winsten en onderlinge vorderingen en schulden tussen groepsmaatschappijen en andere in de consolidatie opgenomen rechtspersonen worden geëlimineerd, voor zover de resultaten niet door transacties met derden buiten de Groep zijn gerealiseerd. Ongerealiseerde verliezen op intercompany-transacties worden ook geëlimineerd tenzij er sprake is van een bijzondere waardevermindering. Waarderingsgrondslagen van groepsmaatschappijen en andere in de consolidatie opgenomen rechtspersonen zijn waar nodig gewijzigd om aansluiting te krijgen bij de geldende waarderingsgrondslagen voor de Groep.

De in de consolidatie begrepen rechtspersonen zijn:
- Stichting Regionaal Onderwijs Centrum 's-Hertogenbosch, 's-Hertogenbosch,
met de scholen 04FO Koning Willem I College en 24ZW BBO de Schalm.
- Educatiestichting Koning Willem I College, 's-Hertogenbosch.

De financiële gegevens van deze rechtspersonen worden voor 100% in de consolidatie opgenomen.
1.7 Fiscale eenheid
  Vanaf 1 augustus 2019 vormt Stichting Regionaal Onderwijs Centrum 's-Hertogenbosch geen fiscale eenheid meer voor de omzetbelasting met Educatiestichting Koning Willem I College.
1.8 Verbonden partijen
  Als verbonden partij worden alle rechtspersonen aangemerkt waarover overheersende zeggenschap, gezamenlijke zeggenschap of invloed van betekenis kan worden uitgeoefend. Ook rechtspersonen die overwegende zeggenschap kunnen uitoefenen worden aangemerkt als verbonden partij.

Transacties van betekenis met verbonden partijen worden toegelicht voor zover deze niet onder normale marktvoorwaarden zijn aangegaan. Hiervan wordt toegelicht de aard en de omvang van de transactie en andere informatie die nodig is voor het verschaffen van het inzicht.
1.9 Toelichting op het kasstroomoverzicht
  Het kasstroomoverzicht is opgesteld volgens de indirecte methode. De geldmiddelen in het kasstroomoverzicht bestaan uit de liquide middelen. Ontvangsten en uitgaven uit hoofde van interest zijn opgenomen onder de kasstroom uit operationele activiteiten. Investeringen (en desinvesteringen) in materiële vaste activa zijn opgenomen onder kasstroom uit investeringsactiviteiten. Transacties waarbij geen instroom of uitstroom van kasmiddelen plaatsvindt, zijn niet in het kasstroomoverzicht opgenomen.
1.10 Beleidsregels toepassing WNT
  De Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semi-publieke sector (WNT) is met ingang van 1 januari 2013 van kracht.
2. Grondslagen voor waardering van activa en passiva
2.1 Algemeen
  De geconsolideerde jaarrekening is opgesteld in overeenstemming met de wettelijke bepalingen van Titel 9 Boek 2 BW en de stellige uitspraken van de Richtlijnen voor de jaarverslaggeving die uitgegeven zijn door de Raad voor de Jaarverslaggeving. Deze bepalingen zijn van toepassing op grond van de Regeling Jaarverslaggeving Onderwijs. Activa en verplichtingen worden in het algemeen gewaardeerd tegen de verkrijgings- of vervaardigingsprijs of de actuele waarde. Indien geen specifieke waarderingsgrondslag is vermeld, vindt waardering plaats tegen de verkrijgingsprijs. In de balans, de staat van baten en lasten en het kasstroomoverzicht zijn referenties opgenomen. Met deze referenties wordt verwezen naar de toelichting.
2.2 Vergelijking met het voorgaand jaar
  De gehanteerde grondslagen van waardering en van resultaatbepaling zijn ongewijzigd ten opzichte van het voorgaand jaar.
2.3 Immateriële vaste activa
  De immateriële vaste activa zijn gewaardeerd tegen verkrijgingsprijs onder aftrek van afschrijvingen. Er wordt rekening gehouden met bijzondere waardeverminderingen; dit is het geval als de boekwaarde van het actief hoger is dan de realiseerbare waarde ervan.

Computersoftware
Gekochte softwarelicenties worden geactiveerd tegen de verkrijgingsprijs en lineair afgeschreven over de geschatte toekomstige gebruiksduur. Uitgaven samenhangend met onderhoud van softwareprogramma's worden verantwoord in de staat van baten en lasten.
2.4 Materiële vaste activa
  Bedrijfsgebouwen en -terreinen worden gewaardeerd tegen verkrijgingsprijs plus bijkomende kosten of vervaardigingsprijs onder aftrek van lineaire afschrijvingen gedurende de geschatte toekomstige gebruiksduur. Op terreinen wordt niet afgeschreven. Er wordt rekening gehouden met de bijzondere waardeverminderingen die op balansdatum worden verwacht. Voor de vaststelling of voor een materieel vast actief sprake is van een bijzondere waardevermindering wordt verwezen naar paragraaf 2.6.
Op materiële vaste bedrijfsactiva in uitvoering wordt niet afgeschreven. Afschrijving start op het moment dat een actief beschikbaar is voor het beoogde gebruik en wordt beëindigd bij buitengebruikstelling of bij desinvestering.

Overige vaste activa worden gewaardeerd tegen verkrijgings- of vervaardigingsprijs inclusief direct toerekenbare kosten, onder aftrek van lineaire afschrijvingen gedurende de verwachte toekomstige gebruiksduur en bijzondere waardeverminderingen. De vervaardigingsprijs bestaat uit de aanschaffingskosten van grond- en hulpstoffen en kosten die rechtstreeks toerekenbaar zijn aan de vervaardiging inclusief installatiekosten.

Indien voor te vervaardigen materiële vaste activa noodzakelijkerwijs een aanmerkelijke hoeveelheid tijd nodig is om deze gebruiksklaar te maken, worden de rentekosten opgenomen in de vervaardigingsprijs.

Subsidies op investeringen worden in mindering gebracht op de verkrijgings- of vervaardigingsprijs van de activa waarop de subsidies betrekking hebben.

Voor verplichtingen tot herstel na afloop van het gebruik van het actief (ontmantelingskosten) wordt een voorziening getroffen voor het verwachte bedrag op het moment van activering. Dit bedrag wordt verwerkt als onderdeel van de vervaardigingsprijs.

Voor de toekomstige kosten van groot onderhoud aan de bedrijfsgebouwen is een voorziening voor groot onderhoud gevormd. De toevoeging aan de voorziening wordt bepaald op basis van het geschatte bedrag van het onderhoud en de periode die telkens tussen de werkzaamheden van groot onderhoud verloopt.
2.5 Financiële vaste activa
  De financiële vaste activa worden gewaardeerd tegen verkrijgingsprijs of lagere marktwaarde.
2.6 Bijzondere waardeverminderingen van vaste activa
  De instelling beoordeelt op iedere balansdatum of er aanwijzingen zijn dat een vast actief aan een bijzondere waardevermindering onderhevig kan zijn. Indien dergelijke indicaties aanwezig zijn, wordt de realiseerbare waarde van het actief vastgesteld. Van een bijzondere waardevermindering is sprake als de boekwaarde van een actief hoger is dan de realiseerbare waarde; de realiseerbare waarde is de hoogste van de opbrengstwaarde en de bedrijfswaarde.

De opbrengstwaarde is bepaald met behulp van de bepalingen van de actieve markt. Voor de bepaling van de bedrijfswaarde is bij het contant maken van de kasstromen een disconteringsvoet gehanteerd van 2%. Een bijzondere waardeverminderingsverlies wordt direct als een last verwerkt in de staat van baten en lasten.

Indien wordt vastgesteld dat een bijzondere waardevermindering die in het verleden verantwoord is, niet meer bestaat of is afgenomen, dan wordt de toegenomen boekwaarde van de desbetreffende activa niet hoger gesteld dan de boekwaarde die bepaald zou zijn indien geen bijzondere waardevermindering voor het actief zou zijn verantwoord.

2.7 Voorraden
  De voorraden worden gewaardeerd op verkrijgingsprijzen onder toepassing van de FIFO-methode ('first in, first out') of lagere opbrengstwaarde.

De opbrengstwaarde is de geschatte verkoopprijs onder aftrek van direct toerekenbare verkoopkosten. Bij de bepaling van de opbrengstwaarde wordt rekening gehouden met de incourantheid van de voorraden.
2.8 Vorderingen
  Vorderingen worden bij eerste verwerking gewaardeerd tegen de reële waarde van de tegenprestatie. Vorderingen worden na eerste verwerking gewaardeerd tegen de geamortiseerde kostprijs. Als de ontvangst van de vordering is uitgesteld op grond van een verlengde overeengekomen betalingstermijn wordt de reële waarde bepaald aan de hand van de contante waarde van de verwachte ontvangsten en worden er op basis van de effectieve rente de rente-inkomsten ten gunste van de staat van baten en lasten gebracht. Voorzieningen wegens oninbaarheid worden in mindering gebracht op de boekwaarde van de vordering.
2.9 Liquide middelen
  Liquide middelen bestaan uit kas, banktegoeden en deposito’s met een looptijd korter dan twaalf maanden. Liquide middelen worden gewaardeerd tegen nominale waarde.
2.10 Eigen vermogen
  Het eigen vermogen bestaat uit algemene reserves en bestemmingsreserves. Het eigen vermogen bestaat uitsluitend uit publieke middelen.

De bestemmingsreserves zijn reserves met een beperktere bestedingsmogelijkheid, waarbij de beperking door het bestuur is aangebracht.
2.11 Voorzieningen
  Algemeen
  Voorzieningen worden gevormd voor in rechte afdwingbare of feitelijke verplichtingen die op de balansdatum bestaan, waarbij het waarschijnlijk is dat een uitstroom van middelen noodzakelijk is en waarvan de omvang op betrouwbare wijze is te schatten. De voorzieningen worden bepaald op basis van de beste schatting van de bedragen die noodzakelijk zijn om de verplichtingen per balansdatum af te wikkelen. De voorzieningen worden gewaardeerd tegen de contante waarde van de uitgaven die naar verwachting noodzakelijk zijn om de verplichtingen en verliezen af te wikkelen, tenzij de tijdswaarde van geld niet materieel is. Indien de tijdswaarde van geld niet materieel is, wordt de voorziening tegen nominale waarde verantwoord.

Wanneer het de verwachting is dat een derde de verplichtingen vergoedt, en wanneer het waarschijnlijk is dat deze vergoeding zal worden ontvangen bij de afwikkeling van de verplichting, dan wordt deze vergoeding als een actief in de balans opgenomen.
  Pensioenen
  De instelling heeft een pensioenregeling bij Stichting Bedrijfspensioenfonds ABP. De belangrijkste kenmerken van deze regeling zijn:
- de betreffende regeling is een toegezegde pensioenregeling.
- de instelling heeft in het geval van een tekort bij het bedrijfstakpensioenfonds geen verplichting tot het voldoen van aanvullende bijdragen anders dan hogere toekomstige premies.
'De gehanteerde regeling valt aan te merken als een toegezegde-bijdrageregeling. Als gevolg hiervan is er geen pensioenvoorziening opgenomen. Naast de premiebetalingen bestaan er geen andere verplichtingen. De verschuldigde premies worden als last verantwoord in de staat van baten en lasten.

Op deze pensioenregeling zijn de bepalingen van de Nederlandse Pensioenwet van toepassing en worden op verplichte of contractuele basis premies betaald door de instelling. ABP hanteert het middelloon als pensioengevende salarisgrondslag. ABP probeert ieder jaar de pensioenen te verhogen met de gemiddelde stijging van de lonen in de sectoren overheid en onderwijs. Wanneer de dekkingsgraad lager is dan 105% vindt er geen indexatie plaats. De premies worden verantwoord als personeelskosten zodra deze verschuldigd zijn. Vooruitbetaalde premies worden opgenomen als overlopende activa indien dit tot een terugstorting leidt of tot een vermindering van toekomstige betalingen. Nog niet betaalde premies worden als verplichting op de balans opgenomen. De dekkingsgraad van Stichting Bedrijfspensioenfonds ABP was per 31 december 2020 93,5%.
  Voorziening groot onderhoud
  Voor uitgaven voor groot onderhoud wordt een voorziening gevormd om deze lasten gelijkmatig te verdelen over een aantal boekjaren.
  Voorziening wachtgelden
  De voorziening wachtgelden wordt opgenomen tegen de contante waarde van de verwachte uitkeringen voor (bovenwettelijke) wachtgeldverplichtingen en wachtgeldvervangende maatregelen. Bij de berekening van de voorziening wordt onder meer rekening gehouden met de kans op loopbaanherstel. Bij het contant maken is de marktrente van hoogwaardige ondernemingsobligaties ad 2% als disconteringsvoet gehanteerd.
  Voorziening jubilea
  De voorziening jubilea wordt opgenomen tegen de contante waarde van de verwachte uitkeringen gedurende het dienstverband. Bij de berekening van de voorziening wordt onder meer rekening gehouden met verwachte salarisstijgingen en de blijfkans. Bij het contant maken is de marktrente van hoogwaardige ondernemingsobligaties ad 2% als disconteringsvoet gehanteerd.
  Voorziening duurzame inzetbaarheid (seniorenverlof)
  In de cao mbo zijn afspraken gemaakt over regelingen in het kader van Duurzame Inzetbaarheid. Indien medewerkers deelnemen aan deze regelingen bouwen zij rechten op om in de toekomst minder te werken waarbij de kosten daarvan deels voor rekening van de medewerker en deels voor rekening van de werkgever zijn. Voor het deel dat voor rekening van de werkgever komt wordt een voorziening opgenomen. De verplichtingen uit hoofde van deze regeling omvatten verplichtingen jegens personeelsleden die reeds hebben geopteerd voor gebruikmaking van de regeling, de personeelsleden die onder de bestaande regeling kunnen opteren voor gebruikmaking van de regeling maar dat nog niet hebben gedaan, en personeelsleden die nog niet kunnen opteren, maar dat tijdens de looptijd van de bestaande regeling in de toekomst wel kunnen doen. De elementen voor de berekening van de verplichting zijn de personeelsleden op wie de regeling van toepassing is, de geschatte kans dat voor gebruikmaking van de regeling wordt geopteerd, de leeftijden, de salarissen en het aandeel van de kosten dat voor rekening van de werkgever komt. De voorziening is gewaardeerd tegen nominale waarde, omdat de tijdswaarde van geld niet materieel is.
  Voorziening schenking vruchtgebruik
  De voorziening schenking vruchtgebruikt is opgenomen tegen de nominale waarde van de, voor de afwikkeling van de voorziening, naar verwachting noodzakelijke uitgaven.
2.12 Schulden
  Schulden worden bij de eerste verwerking gewaardeerd tegen reële waarde. Transactiekosten die direct zijn toe te rekenen aan de verwerving van de schulden worden in de waardering bij eerste verwerking opgenomen. Schulden worden na eerste verwerking gewaardeerd tegen geamortiseerde kostprijs, zijnde het ontvangen bedrag rekening houdend met agio of disagio en onder aftrek van transactiekosten. Het verschil tussen de bepaalde boekwaarde en de uiteindelijke aflossingswaarde wordt op basis van de effectieve rente gedurende de geschatte looptijd van de schulden in de staat van baten en lasten als interestlast verwerkt.
2.13 Operational leasing
  Bij de instelling kunnen er leasecontracten bestaan waarbij een groot deel van de voor- en nadelen die aan de eigendom verbonden zijn, niet bij de instelling ligt. Deze leasecontracten worden verantwoord als operationele leasing. Verplichtingen uit hoofde van operationele leasing worden, rekening houdend met ontvangen vergoedingen van de lessor, op lineaire basis verwerkt in de staat van baten en lasten over de looptijd van het contract.

Leasebaten (exclusief vergoeding voor dienstverlening zoals verzekering en onderhoud) als bestanddeel van de leasebetalingen zijn op tijdsevenredige basis verwerkt over de leaseperiode, tenzij een andere wijze van toerekening onder de specifieke omstandigheden meer representatief is voor de wijze waarop het economisch nut van het leaseobject in waarde vermindert.
3. Grondslagen voor bepaling van het resultaat
3.1 Algemeen
  De baten en lasten worden toegerekend aan het boekjaar waarop ze betrekking hebben. Winsten worden slechts genomen voor zover zij op balansdatum zijn verwezenlijkt. Verliezen en risico's die hun oorsprong vinden voor het einde van het verslagjaar, worden in acht genomen, indien zij voor het vaststellen van de jaarrekening bekend zijn geworden.
3.2 Rijksbijdragen
  Rijksbijdragen worden als baten verantwoord in de staat van baten en lasten in het jaar waarop de toekenning betrekking heeft.
3.3 Overige overheidsbijdragen en -subsidies
  Exploitatiesubsidies worden als baten verantwoord in de staat van baten en lasten in het jaar waarin de gesubsidieerde kosten zijn gemaakt of opbrengsten zijn gederfd, of wanneer een gesubsidieerd exploitatietekort zich heeft voorgedaan. De baten worden verantwoord als het waarschijnlijk is dat deze worden ontvangen en de instelling de condities voor ontvangst kan aantonen.

Subsidies met betrekking tot investeringen in materiële vaste activa worden in mindering gebracht op het desbetreffende actief en als onderdeel van de afschrijvingen verwerkt in de staat van baten en lasten.
3.4 College-, cursus, les- en examengelden
  De college-, cursus, les- en examengelden rekenen we toe aan het jaar waarop zij betrekking hebben. Daarbij gaan we ervan uit dat reguliere onderwijs- en onderzoekstaken gelijkmatig over het school/studiejaar zijn gespreid.
3.5 Baten werk in opdracht van derden
  Verantwoording van opbrengsten uit de levering van diensten geschiedt naar rato van de geleverde prestaties, gebaseerd op de verrichte diensten tot aan de balansdatum in verhouding tot de in totaal te verrichten diensten.
3.6 Overige baten
  Overige baten bestaan uit baten uit verhuur, detachering en overige baten.
3.7 Personeelsbeloningen
  Periodiek betaalbare beloningen
  Lonen, salarissen en sociale lasten worden op grond van de arbeidsvoorwaarden verwerkt in de staat van baten en lasten voor zover ze verschuldigd zijn aan werknemers respectievelijk de belastingautoriteit.
  Pensioenen
  De instelling heeft de pensioenregeling verwerkt volgens de verplichtingenbenadering. De over het verslagjaar verschuldigde premie wordt als last verantwoord. Zie ook de grondslagen voor waardering van activa en passiva.
3.8 Afschrijvingen op immateriële en materiële vaste activa
  Immateriële vaste activa en materiële vaste activa worden vanaf het moment van ingebruikneming afgeschreven over de verwachte toekomstige gebruiksduur van het actief. Over terreinen wordt niet afgeschreven. Indien een schattingswijziging plaatsvindt van de toekomstige gebruiksduur, dan worden de toekomstige afschrijvingen aangepast. Boekwinsten en -verliezen uit de incidentele verkoop van materiële vaste activa zijn begrepen onder de afschrijvingen.
3.9 Huisvestingslasten en overige lasten
  Onder huisvestingslasten en overige lasten worden die kosten verstaan die ten laste van het jaar komen, en die niet direct aan de kostprijs van de geleverde goederen zijn toe te rekenen.
3.10 Financiële baten en lasten
  Rentebaten en rentelasten worden tijdsevenredig verwerkt, rekening houdend met de effectieve rentevoet van de desbetreffende activa en passiva. Bij de verwerking van de rentelasten wordt rekening gehouden met de verantwoorde transactiekosten op de ontvangen leningen.

A.1.2 Geconsolideerde balans per 31 december 2021 (na resultaatbestemming)

    31-12-2021 31-12-2020
   
1 Activa    
       
  Vaste activa    
1.1 Immateriële vaste activa 1.850.754  1.772.376 
1.2 Materiële vaste activa 62.408.284  55.829.587 
1.3 Financiële vaste activa
  Totaal vaste activa 64.259.039  57.601.964 
       
  Vlottende activa    
1.4 Voorraden 50.883  62.302 
1.5 Vorderingen 2.494.833  2.166.971 
1.7 Liquide middelen 14.296.363  18.169.431 
  Totaal vlottende activa 16.842.079  20.398.704 
       
  Totaal activa 81.101.118  78.000.668 
       
2 Passiva    
       
2.1 Eigen vermogen 56.951.228  51.531.483 
2.2 Voorzieningen 8.485.357  10.900.550 
2.4 Kortlopende schulden 15.664.533  15.568.635 
       
  Totaal passiva 81.101.118  78.000.668 

A1.3 Geconsolideerde staat van baten en lasten over 2021

    2021 Begroot 2021 2020
   
3 Baten      
3.1 Rijksbijdragen 122.584.168  116.027.394  110.901.852 
3.2 Overige overheidsbijdragen en -subsidies 519.228  484.200  623.887 
3.3 College-, cursus-, les- en examengelden 1.384.657  2.090.000  2.431.032 
3.4 Baten werk in opdracht van derden 1.969.904  2.050.000  2.465.630 
3.5 Overige baten 2.533.422  1.893.352  2.073.580 
  Totaal baten 128.991.379  122.544.946  118.495.981 
         
4 Lasten      
4.1 Personeelslasten 94.141.677  92.012.950  90.133.092 
4.2 Afschrijvingen 10.057.341  10.466.883  9.707.805 
4.3 Huisvestingslasten 8.084.665  7.855.250  7.762.054 
4.4 Overige lasten 11.180.861  12.097.723  10.496.070 
  Totaal lasten 123.464.544  122.432.806  118.099.021 
         
  Saldo baten en lasten 5.526.835  112.140  396.960 
         
5 Financiële baten en lasten -107.090  -114.500  -100.876 
         
  Totaal resultaat 5.419.745  -2.360  296.084 

A.1.4 Geconsolideerd kasstroomoverzicht over 2021

    2021 2020
   
       
  Kasstroom uit operationele activiteiten    
       
  Saldo Baten en Lasten 5.526.835  396.960 
       
  Aanpassingen voor:    
4.2 Afschrijvingen 10.057.341  9.707.805 
2.2 Mutaties voorzieningen -2.415.193  -485.400 
       
  Veranderingen in vlottende middelen:    
1.4 Voorraden (-) 11.419  20.831 
1.5 Vorderingen (-) -327.862  1.858.027 
2.4 Schulden 95.898  1.412.567 
       
  Totaal Kasstroom uit bedrijfsoperaties 12.948.438  12.910.790 
       
5.1 Ontvangen interest 1.564  810 
5.5 Betaalde interest (-) -108.654  -101.686 
    -107.090  -100.876 
       
  Totaal kasstroom uit operationele activiteiten 12.841.348  12.809.914 
       
  Kasstroom uit investeringsactiviteiten    
       
1.1 Investeringen immateriële vaste activa (-) -1.138.180  -549.489 
1.2 Investeringen materiële vaste activa (-) -15.643.409  -15.807.702 
1.2 Desinvesteringen materiële vaste activa 67.173  14.766 
1.3 Overige investeringen in financiële vaste activa (-)
       
  Totaal kasstroom uit investeringsactiviteiten -16.714.416  -16.342.425 
       
  Kasstroom uit financieringsactiviteiten    
       
  Totaal kasstroom uit financieringsactiviteiten
       
  Mutatie liquide middelen -3.873.068  -3.532.511 
       
  Liquide middelen per 1 januari 18.169.431  21.701.942 
1.7 Mutatie liquide middelen -3.873.068  -3.532.511 
  Liquide middelen per 31 december 14.296.363  18.169.431 

A.1.5 Toelichting op de onderscheiden posten van de geconsolideerde balans

VA Vaste activa

    Af- schrijv- ings- percen- tages Aanschaf prijs 1-1-2021 Af- schrijving cumulatief 1-1-2021 Boek- waarde 1-1-2021 Inves- teringen Des- inves- teringen Af- schrijv- ingen Af- schrijv- ingen Des- inves- teringen Aanschaf prijs 31-12-2021 Af- schrijving cumulatief 31-12-2021 Boek- waarde 31-12-2021
     
1.1 Immateriële vaste activa                      
1.1.5 Intellectuele eigendoms- rechten 25 6.235.584  4.463.208  1.772.376  1.138.180  1.719.055  1.059.802  1.719.055  5.654.709  3.803.955  1.850.754 
  Immateriële vaste activa   6.235.584  4.463.208  1.772.376  1.138.180  1.719.055  1.059.802  1.719.055  5.654.709  3.803.955  1.850.754 
    Af- schrijv- ings- percen- tages Aanschaf prijs 1-1-2021 Af- schrijving cumulatief 1-1-2021 Boek- waarde 1-1-2021 Inves- teringen Des- inves- teringen Af- schrijv- ingen Af- schrijv- ingen Des- inves- teringen Aanschaf prijs 31-12-2021 Af- schrijving cumulatief 31-12-2021 Boek- waarde 31-12-2021
     
1.2 Materiële vaste activa                      
1.2.1 Gebouwen en terreinen 0 - 10 122.363.318  79.681.699  42.681.619  12.407.920  175.747  5.483.025  108.574  134.595.491  85.056.150  49.539.341 
1.2.2 Inventaris en apparatuur 10 - 25 60.130.332  47.398.226  12.732.106  3.235.489  22.216.166  3.514.514  22.216.166  41.149.655  28.696.574  12.453.081 
1.2.3 Andere vaste bedrijfs- middelen 0 415.862  415.862  415.862  415.862 
1.2.4 In uitvoering en vooruit- betalingen 0
  Materiële vaste activa   182.909.512  127.079.925  55.829.587  15.643.409  22.391.913  8.997.539  22.324.740  176.161.008  113.752.724  62.408.284 
                         
Inves- teringen en verstrekte leningen Des- inves- teringen en afgeloste leningen Resultaat deel- nemingen Boek- waarde 31-12-2021
       
       

VV Voorraden en vorderingen

    31-12-2021 31-12-2020
   
1.4 Voorraden    
       
1.4.1 Gebruiksgoederen 50.883  62.302 
  Voorraden 50.883  62.302 
       
1.5 Vorderingen    
       
1.5.1 Debiteuren 1.119.347  1.341.605 
1.5.2 OCW
1.5.5 Studenten / deelnemers / cursisten 417.691  630.575 
1.5.7 Overige vorderingen 141.432  89.050 
1.5.8 Overlopende activa 971.458  237.900 
1.5.9 Af: Voorzieningen wegens oninbaarheid 155.095  132.159 
  Vorderingen 2.494.833  2.166.971 
       
    31-12-2021 31-12-2020
   
  Uitsplitsing    
1.5.7.1 Personeel
1.5.7.2 Overige 141.432  89.050 
  Overige vorderingen 141.432  89.050 
       
1.5.8.1 Vooruitbetaalde kosten 971.450  239.896 
1.5.8.2 Verstrekte voorschotten
1.5.8.3 Overige overlopende activa -1.996 
  Overlopende activa 971.458  237.900 
       
1.5.9.1 Stand per 1 januari verslagjaar - vorig jaar 132.159  142.975 
1.5.9.2 Onttrekking 2.042  10.816 
1.5.9.3 Dotatie 24.978 
  Af: Voorzieningen wegens oninbaarheid 155.095  132.159 

EL Effecten & Liquide middelen

    31-12-2021 31-12-2020
   
       
1.7 Liquide Middelen    
       
1.7.1 Kasmiddelen 23.050  19.473 
1.7.2 Tegoeden op bank- en girorekeningen 7.317.454  9.149.349 
1.7.3 Deposito's 6.955.859  9.000.609 
  Liquide Middelen 14.296.363  18.169.431 

EV Eigen vermogen

    Stand per 1-1-2020 Resultaat 2020 Overige mutaties Stand per 31-12-2020
   
  Eigen vermogen        
  Stichtingskapitaal 45  45 
  Algemene reserve 38.448.035  296.084  425.888  39.170.007 
  Bestemmingsreserve (publiek) 12.787.319  -425.888  12.361.431 
  Eigen vermogen 51.235.399  296.084  51.531.483 
           
  Uitsplitsing        
2.1.1.1 Algemene reserve (04FO) 36.701.522  355.417  425.888  37.482.827 
2.1.1.2 Algemene reserve (24ZW) -161.913  -59.333  -221.246 
2.1.1.3 Algemene reserve (Educatiestichting) 1.908.426  1.908.426 
  Algemene reserve 38.448.035  296.084  425.888  39.170.007 
           
2.1.2.1 Huisvesting (04FO)
2.1.2.2 Herwaardering gebouwen n.g. (04FO) 1.281.680  -425.888  855.792 
2.1.2.3 Onderwijsontwikkeling (04FO) 760.000  760.000 
2.1.2.4 Beheersystemen (04FO) 1.204.000  1.204.000 
2.1.2.5 Herhuisvesting (04FO) 981.704  981.704 
2.1.2.6 Personeel (04FO) 3.600.000  3.600.000 
2.1.2.7 BAPO (04FO) 4.788.387  4.788.387 
2.1.2.8 Projecten (04FO) 171.548  171.548 
  Bestemmingsreserve (publiek) 12.787.319  -425.888  12.361.431 
    Stand per 1-1-2021 Resultaat 2021 Overige mutaties Stand per 31-12-2021
   
2.1 Eigen vermogen        
  Stichtingskapitaal 45  45 
2.1.1 Algemene reserve 39.170.007  5.419.745  425.888  45.015.640 
2.1.2 Bestemmingsreserve (publiek) 12.361.431  -425.888  11.935.543 
  Eigen vermogen 51.531.483  5.419.745  56.951.228 
           
  Uitsplitsing        
2.1.1.1 Algemene reserve (04FO) 37.482.827  5.481.105  425.888  43.389.820 
2.1.1.2 Algemene reserve (24ZW) -221.246  -61.360  -282.606 
2.1.1.3 Algemene reserve (Educatiestichting) 1.908.426  1.908.426 
  Algemene reserve 39.170.007  5.419.745  425.888  45.015.640 
           
2.1.2.1 Huisvesting (04FO)
2.1.2.2 Herwaardering gebouwen n.g. (04FO) 855.792  -425.888  429.904 
2.1.2.3 Onderwijsontwikkeling (04FO) 760.000  760.000 
2.1.2.4 Beheersystemen (04FO) 1.204.000  1.204.000 
2.1.2.5 Herhuisvesting (04FO) 981.704  981.704 
2.1.2.6 Personeel (04FO) 3.600.000  3.600.000 
2.1.2.7 BAPO (04FO) 4.788.387  4.788.387 
2.1.2.8 Projecten (04FO) 171.548  171.548 
  Bestemmingsreserve (publiek) 12.361.431  -425.888  11.935.543 

Het totaalresultaat is toegevoegd aan de algemene reserve.

De onder 2.1.2 verantwoorde bestemmingsreserves betreffen afgezonderde delen van het eigen vermogen waarbij een beperktere bestedingsmogelijkheid door het bestuur is aangebracht. Aan de genoemde bestemmingsreserves liggen concrete beleids- en financieringsplannen ten grondslag.

Gerealiseerde afschrijvingen gebouwen ter grootte van € 425.888 zijn gefinancieerd uit de bestemmingsreserve "Herwaardering gebouwen niet gerealiseerd.".

Bestemmingsreserve Onderwijsontwikkeling heeft ten doel om additionele uitgaven ter bevordering van de kwaliteit van het onderwijsproces te financieren.

Bestemmingsreserve Beheersystemen heeft ten doel om uitgaven voor ontwikkeling, vervanging en aanpassing van informatieverwerkende systemen ten behoeve van het onderwijs en onderwijsondersteunende processen te financieren.

Bestemmingsreserve Herhuisvesting heeft ten doel om uitgaven voor relocatie van bedrijfsonderdelen te financieren.

Bestemmingsreserve Personeel heeft ten doel om uitgaven voor verbetering en verhoging van het welbevinden, het welzijn en de kwaliteit van het personeel te financieren.

Bestemmingsreserve BAPO is gevormd per 1 januari 2010 als gevolg van de stelselwijziging waarbij de gevormde voorziening BAPO voor de toekomstige lasten vanuit de BAPO-regeling is vrijgevallen.

Bestemmingsreserve Projecten heeft ten doel om uitgaven voor (inter)nationale activiteiten op projectbasis te financieren. In 2020 zijn geen projectresultaten gefinancierd uit de bestemmingsreserve Projecten.

Voorstel resultaatbestemming
Stichting Regionaal Onderwijs Centrum 's-Hertogenbosch
Educatiestichting 's-Hertogenbosch

De statuten van de stichtingen bevatten geen expliciete regeling inzake resultaatbestemming. Vooruitlopend op het bestuursbesluit is het nettoresultaat over 2021 toegevoegd aan de algemene reserves.

De raad van bestuur stelt voor om het positieve resultaat van € 5.419.745 als volgt te bestemmen:

  2021
 
Bestemmingsreserve Covid-19 maatregelen 1.500.000 
Ten gunste van de algemene reserve 3.919.745 
Totaal resultaat 5.419.745 

Voorzieningen

    Stand per 1-1-2021 Dotaties 2021 Onttrek- kingen 2021 Vrijval 2021 Stand per 31-12-2021 Kort- lopende deel <1 jaar Lang- lopende deel 1-5 jaar
   
                 
2.2 Voorzieningen              
2.2.1 Personeelsvoorzieningen 1.962.407  123.000  690.515  19.860  1.375.032  742.757  632.275 
2.2.3 Overige voorzieningen 8.938.143  2.155.996  3.983.814  7.110.325  994.337  6.105.778 
  Voorzieningen 10.900.550  2.278.996  4.674.329  19.860  8.485.357  1.737.094  6.738.053 
                 
  Uitsplitsing              
2.2.1.1 Wachtgelden 1.125.225  550.038  575.187  525.115  50.072 
2.2.1.2 Jubilea 377.282  123.000  140.477  19.860  339.945  87.644  252.301 
2.2.1.3 Duurzame inzetbaarheid 459.900  459.900  129.998  329.902 
  Personeelsvoorzieningen 1.962.407  123.000  690.515  19.860  1.375.032  742.757  632.275 
                 
2.2.3.1 Onderhoud 8.927.933  2.155.996  3.983.814  7.100.115  994.337  6.105.778 
2.2.3.2 Schenking vruchtgebruik 10.210  10.210 
  Overige voorzieningen 8.938.143  2.155.996  3.983.814  7.110.325  994.337  6.105.778 

De personeelsvoorzieningen Wachtgeld en Jubilea en de onderhoudsvoorziening zijn berekend op basis van contante waarde. Er is uitgegaan van een disconteringsvoet van 2%.

De voorziening Wachtgelden is gevormd voor per balansdatum bestaande (bovenwettelijke) wachtgeldverplichtingen en wachtgeldvervangende maatregelen. Alle lopende wachtgeldverplichtingen zijn opgenomen in de voorziening. De hoogte en looptijden van de uitkeringen zijn gebaseerd op opgaven van het UW en WWplus. De voorziening bedroeg per 31 december 2020 € 1,1 miljoen en is afgenomen met € 0,5 miljoen tot € 0,6 miljoen. De berekening gaat uit van de maximale looptijd van de uitkering op individueel niveau, waarbij op basis van leeftijd rekening wordt gehouden met een kans op loopbaanherstel.

De voorziening jubilea is gevormd voor de verplichting om toekomstige onderwijsjubilea te betalen. De verplichting is berekend voor het gehele personeel, rekening houdend met het individuele onderwijsverleden en de inschaling per balansdatum. De dotatie is nagenoeg gelijk aan de onttrekking plus de vrijval.

In de Cao MBO is in het kader van duurzame inzetbaarheid de seniorenregeling ingevoerd. Medewerkers hebben recht op seniorenverlof als zij voldoen aan volgende criteria:
▪de werknemer is 57 of ouder;
▪ de werknemer is direct voorafgaand aan de ingangsdatum van het verlof gedurende ten minste vijf jaren aaneengesloten en dienst;
▪ de werknemer heeft een werktijdfactor van tenminste 0,4 bij de werkgever;
▪ de werknemer maakt geen gebruik van de BAPO-regeling.
De voorziening duurzame inzetbaarheid is met € 0,1 miljoen toegenomen tot € 0,4 miljoen mede op basis van verwachte participatie van medewerkers van 52 jaar tot aan de pensioengerechtigde leeftijd.
Per ultimo 2021 neemt 64 fte deel aan de seniorenregeling op een totaal van 307 fte aan personeel van 57 jaar en ouder.

De onderhoudsvoorziening is gevormd ter egalisatie van uitgaven voor groot planmatig onderhoud. Ter gelijkmatige verdeling van de onderhoudskosten wordt de voorziening groot onderhoud bepaald op basis van de te verwachten kosten over een reeks van jaren. De voorziening wordt lineair opgebouwd. Het uitgevoerde groot onderhoud wordt ten laste van de voorziening gebracht. Jaarlijks wordt het meerjarig onderhoudsplan geactualiseerd.

KS Kortlopende schulden

    31-12-2021 31-12-2020
   
2.4 Kortlopende schulden    
2.4.1 Crediteuren 5.217.288  3.428.839 
2.4.2 Belastingen en premies sociale verzekeringen 3.861.540  3.941.766 
2.4.3 Schulden terzake van pensioenen 1.236.300  1.121.746 
2.4.4 Overige kortlopende schulden 304.136  550.303 
2.4.5 Overlopende passiva 5.045.269  6.525.981 
  Kortlopende schulden 15.664.533  15.568.635 
       
  Uitsplitsing    
2.4.2.1 Loonbelasting 3.853.698  2.833.262 
2.4.2.2 Omzetbelasting 7.842 
2.4.2.3 Premies sociale verzekeringen 1.108.504 
  Belastingen en premies sociale verzekeringen 3.861.540  3.941.766 
       
2.4.5.1 Vooruitontvangen deelnemersbijdragen 743.300 
2.4.5.3 Vooruitontvangen subsidies OCW geoormerkt 938.163  1.678.201 
2.4.5.5 Vooruitontvangen projectgelden 1.142.190  1.158.067 
2.4.5.6 Vakantiegeld en -dagen 2.884.108  2.879.462 
2.4.5.7 Contractactiviteiten 942  15.683 
2.4.5.8 Gemeentelijke bijdrage educatie 4.961  4.961 
2.4.5.9 Overige 74.905  46.307 
  Overlopende passiva 5.045.269  6.525.981 
    31-12-2021 31-12-2020
   
2.4.5.3   kenmerk beschikking datum beschikking
  Studieverlof bve 2021 1165039 20/08/2021
  Studieverlof bve 2020 1090433 22/09/2020
  Studieverlof bve 2020 1094131 20/10/2020
  Leermiddelen minimagezinnen 2020 1088115 20/08/2020
  LerarenOntwikkelFonds 2020 LOF200043 21/08/2020
  LerarenOntwikkelFonds 2020 LOF200108 21/08/2020
  Regionale aanpak VSV 2020-2024 1119142  
  Inhaal- en Ondersteuningsprogramma's onderwijs 2020 IOP2-31069-MBO 16/10/2020
  Tegemoetkoming kosten opleidingsscholen 2021 1183856 22/11/2021
  Tegemoetkoming kosten opleidingsscholen 2020 1095240 20/11/2020
  Doorstroomprogramma MBO-HBO DHBO18027 15/03/2018
  Extra Begeleiding en Nazorg 2021 EBEN21023 31/03/2021
       
  Uitsplitsing    
  Studieverlof bve 2021 104.685 
  Studieverlof bve 2020 129.672 
  Leermiddelen minimagezinnen 2020 149.352 
  LerarenOntwikkelFonds 15.166 
  Regionale aanpak VSV 2020-2024 538.053  489.770 
  Inhaal- en Ondersteuningsprogramma's onderwijs 2020 807.900 
  Mbo Opleidingsschool 's-Hertogenbosch 60.287 
  Tegemoetkoming kosten opleidingsscholen 2020 15.447 
  Doorstroomprogramma MBO-HBO 70.894 
  Extra Begeleiding en Nazorg 2021 235.138 
  Vooruitontvangen subsidies OCW geoormerkt 938.163  1.678.201 

A.1.6 Niet in de balans opgenomen activa en verplichtingen

Niet uit de balans blijkende rechten
De vordering op het Ministerie van OCW ten bedrage van € 583.461 (zie toelichting financiële vaste activa) is ontstaan bij de overgang van declaratiebekostiging naar lumpsumbekostiging in 1991. Er heeft op geen enkele wijze afstand van recht plaatsgevonden. In plaats daarvan wordt ook nu beroep gedaan op uitbetaling van deze vorderingen teneinde verjaring ervan te voorkomen.

De liquiditeit is gewaarborgd middels een kredietfaciliteit van € 1.000.000.

Toekomstige minimale leaseontvangsten

Operational lease < 1 jaar 1 - 5 jaar > 5 jaar
Verhuur medegebruik Gebouw F, Vlijmenseweg 14.825  59.300 
  14.825  59.300 

Verhuur ruimtes
Medegebruik Gebouw F, Vlijmenseweg. Het contract met Cosmo Entertainment is aangegaan voor de duur van het verzorgen van de toeristische opleidingen. Schriftelijke opzegtermijn van 6 maanden tegen het einde van de lopende huurperiode.

Niet uit de balans blijkende verplichtingen
Zakelijke zekerheden
Aan de bank zijn de volgende zekerheden verstrekt:
* positieve/negatieve hypotheek verklaring ad. € 4.500.000 op panden aan de Vlijmenseweg 2 te ' 's-Hertogenbosch.
* verpanding creditgelden, deposito's, spaargelden (algemeen, zonder bedrag).

Bankgarantie nieuwbouw
De Stichting Regionaal Onderwijs Centrum 's-Hertogenbosch heeft ten behoeve van de nieuwbouw locatie Onderwijsboulevard 3 aan de gemeente 's-Hertogenbosch een bankgarantie van € 100.000 afgegeven vanwege mogelijke planschade naar aanleiding van de uitbreiding op de locatie Onderwijsboulevard.

Garanties ten behoeve van Raad van Toezicht
De Stichting Regionaal Onderwijs Centrum 's-Hertogenbosch heeft ten behoeve van de Raad van Toezicht een verzekering ter dekking van mogelijke bestuurdersaansprakelijkheid afgesloten.

Toekomstige minimale leasebetalingen

Operational lease < 1 jaar 1 - 5 jaar > 5 jaar
Huur gebouw Vakcentrum Afbouw en Onderhoud 111.870  177.128 
Huur gebouw Flik-Flak (zaalhuur en kantoor) 245.621  982.484  1.228.105 
Huur gebouw Stadionlaan 53, 55+57 en 63+65 225.605  335.705 
Huur gebouw Rietveldenweg 18 169.415  437.655 
Huur gebouw Jacob van Maerlantstraat 2-4 294.902  1.179.608  1.474.510 
  1.047.413  3.112.580  2.702.615 
Contracten < 1 jaar 1 - 5 jaar
Afvalverwerking 107.671  400.000 
Catering 67.692 
Inhuur 2.960.597  11.842.388 
IT 2.864.402  9.331.925 
Kantoorartikelen 17.921  17.921 
Onderhoud 1.207.865  917.926 
Repro 155.892  389.730 
Schoonmaak 1.290.849  5.163.396 
  8.672.889  28.063.286 

Investeringsverplichtingen
Niet van toepassing.

A.1.7 Model G verantwoording subsidies 2021

G 1. Subsidies waarbij het eventueel niet aangewende deel van de subsidies, mits de activiteiten volledig zijn uitgevoerd, kan worden besteed aan andere activiteiten waarvoor bekostiging wordt verstrekt.

A.1.7 Model G. Verantwoording subsidies 2021      
       
G 1. Subsidies waarbij het eventueel niet aangewende deel van de subsidies, mits de activiteiten volledig zijn uitgevoerd, kan worden besteed aan andere activiteiten waarvoor bekostiging wordt verstrekt.      
Omschrijving Toewijzing   De activiteiten zijn ultimo verslagjaar conform de subsidiebeschikking geheel uitgevoerd en afgerond
  Kenmerk Datum J/N
Voorziening leermiddelen minimagezinnen 2020 1088115 20/08/2020 J
Subsidie voor studieverlof BVE 2020 1090433 22/09/2020 J
Subsidie voor studieverlof BVE 2020 1094131 20/10/2020 J
Subsidie voor studieverlof BVE 2021 1126231 22/03/2021 J
Subsidie voor studieverlof BVE 2021 1165039 20/08/2021 N
Subsidie voor studieverlof BVE 2021 1177159 21/09/2021 N
Subsidie voor studieverlof BVE 2021 1191080 21/12/2021 N
Zij - instroom 2021 1152102 15/04/2021 J
Zij - instroom 2021 1154769 19/05/2021 J
Zij - instroom 2021 1158922 22/06/2021 J
Zij - instroom 2021 1160456 20/07/2021 J
Tegemoetkoming kosten opleidingsscholen 2020 1095240 20/11/2020 J
Tegemoetkoming kosten opleidingsscholen 2021 1183856 22/11/2021 N
Doorstroomprogramma mbo-hbo 2020 DHBO18027 15/03/2018 J
Inhaal- en ondersteuningsprogramma's onderwijs 2020 IOP2-31069-MBO 16/10/2020 J
Inhaal- en ondersteuningsprogramma's onderwijs 2021 IOP4-31069-MBO 09/06/2021 J
LerarenOntwikkelFonds 2020 | DUS-I LOF200043 21/08/2020 J
LerarenOntwikkelFonds 2020 | DUS-I LOF200108 21/08/2020 J
Extra Hulp voor de Klas 2021 EHK20020 30/03/2021 J
Extra Hulp voor de Klas 2021 EHK21080 05/08/2021 J
Extra Begeleiding en Nazorg 2021 EBEN21023 31/03/2021 N

G2A. Subsidies die uitsluitend mogen worden aangewend voor het doel waarvoor de subsidie is verstrekt,  aflopend per ultimo verslagjaar.    

Omschrijving Toewijzing   Bedrag van de toewij-zing Ontvangen t/m vorig verslagjaar Totale subsi-diabele kosten t/m vorig verslagjaar Saldo per 1 januari verslagjaar Ontvangen in verslagjaar Subsi-diabele kosten in verslagjaar Te verrekenen per 31 december verslagjaar
  Kenmerk Datum
                   
             
  Totaal  

G2B. Subsidies die uitsluitend mogen worden aangewend voor het doel waarvoor de subsidie is verstrekt,  doorlopend tot in een volgend verslagjaar.

Omschrijving Toewijzing   Bedrag van de toewij-zing Ontvangen t/m vorig verslag-jaar Totale subsi-diabele kosten t/m vorig verslagjaar Saldo per 1 januari verslag-jaar Ontvangen in verslagjaar Subsi-diabele kosten in verslagjaar Saldo per 31 december verslagjaar
  Kenmerk Datum
                   
Subsidie regionale aanpak voortijdig schoolverlaten [contactscholen] 1119142  6 april 2020 1.959.080  489.770  489.770  489.770  441.487  538.053 
  Totaal   1.959.080  489.770  489.770  489.770  441.487  538.053 

A.1.8 Toelichting op de onderscheiden posten van de geconsolideerde staat van baten en lasten over 2021

OB Overheidsbijdragen

    2021 Begroot 2021 2020
   
3.1 Rijksbijdragen      
3.1.1 Rijksbijdragen OCW 105.212.078  101.248.962  98.610.036 
3.1.2 Overige subsidies OCW 17.372.090  14.778.432  12.291.817 
  Rijksbijdragen 122.584.168  116.027.394  110.901.853 
         
  Uitsplitsing      
  OCW      
3.1.2.1.1 Geoormerkte subsidies 5.658.883  1.508.600  1.184.705 
3.1.2.2.1 Niet-geoormerkte subsidies 11.713.207  13.269.832  11.107.112 
  Overige subsidies OCW 17.372.090  14.778.432  12.291.817 

De rijksbijdragen zijn door de NPO opslag in de lumpsum € 4,0 miljoen hoger dan begroot. De Overige subsidies OCW zijn per saldo € 2,6 miljoen hoger dan begroot. Dit wordt voor € 3,2 miljoen positief beînvloed door de specifieke NPO en Covid-19 subsidies en voor € 0,3 miljoen door overige subsidies. Hiertegenover staat een negatieve bijdrage van € 0,9 miljoen lager dan begroot doordat in de begroting ten onrechte is geanticipeerd op een continuering van de regeling resultaatafhankelijke bekostiging vsv.

OB Overheidsbijdragen (vervolg)

3.2 Overige overheidsbijdragen en -subsidies      
3.2.1 Participatiebudget, educatie 236.704  224.200  279.637 
3.2.2 Overige overheidsbijdragen, overige overheden 282.524  260.000  344.250 
  Overige overheidsbijdragen en -subsidies 519.228  484.200  623.887 
         
    2021 Begroot 2021 2020
   
  Uitsplitsing      
3.2.2.1 Provinciale bijdragen en subsidies 34.949  50.000  32.657 
3.2.2.2 Overige gemeentelijke bijdragen en -subsidies 18.095  10.000  60.469 
3.2.2.3 Overige overheden 229.480  200.000  251.124 
  Overige overheidsbijdragen, overige overheden 282.524  260.000  344.250 

AB Andere baten

3.3 College-, cursus-, les- en examengelden      
3.3.2 Cursusgelden sector BE 1.278.096  1.953.250  2.426.746 
3.3.5 Examengelden 106.560  136.750  4.286 
  College-, cursus-, les- en examengelden 1.384.656  2.090.000  2.431.032 

AB Andere baten (vervolg)

3.4 Baten werk in opdracht van derden      
3.4.1 Contractonderwijs 593.707  200.000  417.622 
3.4.1.1 Contracten t.b.v. inburgeringsvoorzieningen 615.768  850.000  621.964 
3.4.3 Overige baten werk opdracht van derden 760.429  1.000.000  1.426.044 
  Baten werk in opdracht van derden 1.969.904  2.050.000  2.465.630 

AB Andere baten (vervolg)

3.5 Overige baten      
3.5.1 Verhuur 16.674  27.000  52.650 
3.5.2 Detachering personeel 369.695  290.000  464.700 
3.5.6 Overige 2.147.053  1.576.352  1.556.230 
  Overige baten 2.533.422  1.893.352  2.073.580 

LA Lasten

    2021 Begroot 2021 2020
   
4.1 Personeelslasten      
4.1.1 Lonen en salarissen 86.004.451 84.666.000 82.100.701
4.1.2 Overige personele lasten 8.723.774 7.826.950 8.639.988
4.1.3 Af: uitkeringen 586.549 480.000 607.597
  Personeelslasten 94.141.676 92.012.950 90.133.092
         
  Uitsplitsing      
4.1.1.1 Brutolonen en salarissen 64.954.281  64.241.941  62.885.909 
4.1.1.2 Sociale lasten 10.078.216  9.724.058  9.487.388 
4.1.1.3 Pensioenpremies 10.971.954  10.700.001  9.727.404 
  Lonen en salarissen 86.004.451  84.666.000  82.100.701 
         
4.1.2.1 Dotaties/vrijval personele voorzieningen 103.140  123.000  475.474 
4.1.2.2 Personeel niet in loondienst 5.722.445  4.299.800  4.744.216 
4.1.2.3 Overig 2.898.189  3.404.150  3.420.298 
  Overige personele lasten 8.723.774  7.826.950  8.639.988 

LA Lasten (vervolg)

    2021 Begroot 2021 2020
   
4.2 Afschrijvingen      
4.2.1 Immateriële vaste activa 1.059.802  1.010.334  1.283.187 
4.2.2 Materiële vaste activa 8.997.539  9.456.549  8.424.618 
  Afschrijvingen 10.057.341  10.466.883  9.707.805 

LA Lasten (vervolg)

4.3 Huisvestingslasten      
4.3.1 Huur 1.506.376  1.516.500  1.519.151 
4.3.2 Verzekeringslasten 158.307  130.000  136.341 
4.3.3 Onderhoud 1.271.935  989.500  904.448 
4.3.4 Energie en water 939.497  856.150  786.099 
4.3.5 Schoonmaakkosten 1.439.498  1.650.100  1.498.536 
4.3.6 Heffingen 584.626  578.000  505.495 
4.3.7 Dotatie onderhoudsvoorziening 2.155.996  2.070.000  2.364.996 
4.3.8 Overige 28.430  65.000  46.988 
  Huisvestingslasten 8.084.665  7.855.250  7.762.054 

LA Lasten (vervolg)

4.4 Overige lasten      
4.4.1 Administratie- en beheerslasten 2.234.392  1.862.400  1.992.056 
4.4.2 Inventaris, apparatuur en leermiddelen 8.137.820  8.819.373  7.780.209 
4.4.3 Dotatie overige voorzieningen 25.734  34.800  -5.225 
4.4.4 Overige 782.915  1.381.150  729.030 
  Overige lasten 11.180.861  12.097.723  10.496.070 

Accountantslasten: In de boekjaren 2020 en 2021 zijn de volgende bedragen aan accountantshonoraria ten laste van het resultaat gebracht:

    2021 Begroot 2021 2020
   
4.4.1.1 Honorarium onderzoek jaarrekening 106.979 75.000 121.097
4.4.1.2 Honorarium andere controleopdrachten 5.651 10.000 5.844
4.4.1.3 Honorarium fiscale adviezen 0 5.000 2.190
4.4.1.4 Honorarium andere niet controlediensten 12.705 0 0
  Accountantslasten 125.335 90.000 129.131

De honoraria betreffen de werkzaamheden die bij de stichting en de in de consolidatie betrokken maatschappijen zijn uitgevoerd door accountantsorganisaties en onafhankelijke externe accountants zoals bedoeld in artikel 1, lid 1 Wta (Wet toezicht accountantsorganisaties) en de in rekening gebrachte honoraria van het gehele netwerk waartoe de accountantsorganisatie behoort. Deze honoraria hebben betrekking op het onderzoek van de jaarrekening over het boekjaar 2021, ongeacht of de werkzaamheden reeds gedurende het boekjaar zijn verricht. 

FB Financiële baten en lasten

    2021 Begroot 2021 2020
   
5 Financiële baten en lasten      
5.1 Rentebaten 1.564 0 810
5.5 Rentelasten (-/-) 108.654 114.500 101.686
  Financiële baten en lasten -107.090 -114.500 -100.876

Gemiddeld aantal medewerkers
Gedurende het jaar 2021 waren gemiddeld 1.159,6 werknemers in dienst op basis van een volledig dienstverband (2020: 1.141,5).  Hiervan waren 0 werknemers werkzaam buiten Nederland (2020: 0).

    2021 2020
    fte fte
Personeel primair proces   650,3 641,8
Direct onderwijsondersteunend personeel   132,3 123,9
Indirect onderwijsondersteunend personeel   317,9 320,8
Bestuur/management   59,1 55,0
Totaal aantal werknemers   1.159,6 1.141,5

Gegevens van de rechtspersoon

Bevoegd gezag nummer                                                 
Statutaire naam                                                            

Juridische vorm                                                                 
KvK nummer                                                                      
Webadres                                                                           
Sector                                                                                 
Statutair adres                                                                   
Naam contactpersoon                                                     
Accountantskantoor                                                         
Naam van de onafhankelijke accountant                       

31069
Stichting Regionaal Onderwijs Centrum 's-Hertogenbosch
Stichting
41084084
www.kw1c.nl
MBO
Vlijmenseweg 2, 5223 GW 's-Hertogenbosch
Dhr. F. Passania
PricewaterhouseCoopers Accountants N.V.
Drs. E.M.A. van Heugten RA (Partner)

A.1.9 Gebeurtenissen na balansdatum

In november 2021 heeft de Minister toestemming gegeven voor de fusie tussen het Koning Willem I College en De Leijgraaf. Op 1 januari 2022 is de juridische fusie doorgevoerd. Inmiddels zijn de raad van bestuur, de directie en het management grotendeels benoemd.
IN 2021 zijn in de voorbereiding op de fusie plannen gemaakt op diverse expertise gebieden. Die plannen worden nu uitgevoerd.
op 1 augustus 2022 vindt er ook een instellingsfusie plaats. Op dat moment is er sprake van één raad van toezicht, één bestuur en zijn de verantwoordelijkheden door het oude management volledig overgedragen aan het nieuwe management.
Het merendeel van de fusiewerkzaamheden zal plaatsvinden in de periode 2022-2024. Ook in de jaren daarna zullen nog fusiewerkzaamheden plaatsvinden. Geleidelijk zullen de fusiewerkzaamheden overgaan in de reguliere werkzaamheden van het optimaliseren van de organisatie in processen en cultuur.

A.1.10 Overzicht verbonden partijen

Naam Juridische vorm Statutaire zetel Code activiteiten Eigen vermogen 31-12-2021 Resultaat 2021 Omzet 2021 Verklaring artikel 2: 403 BW Deelname % Consolidatie %
               
                   
Steunfonds Mathias Wolff Stichting 's-Hertogenbosch 62.427  2.335  3.955  Nee

Omschrijving doelstelling
Hulp bieden aan de Stichting Regionaal Onderwijs Centrum 's-Hertogenbosch door haar in staat te stellen tot het doen van uitgaven in het belang van het  onderwijs, welke niet door andere middelen kunnen worden gedekt.

Samenstelling van bestuur en directie
Voorzitter:           G.M.D. Peters - van Gorp
Lid:                       A. Oskamp
KvK-nummer:     41083228

A.1.11 WNT-verantwoording 2021 - Koning Willem I College

De WNT is van toepassing op Koning Willem I College. Het voor Koning Willem I College toepasselijke bezoldigingsmaximum is in 2021 € 190.000, zijnde het bezoldigingsmaximum voor het onderwijs, klasse F, complexiteitspunten per criterium: 
  - Driejaarsgemiddelde van de totale baten per kalenderjaar: 8 complexiteitspunten;
  - Driejaarsgemiddelde van het aantal bekostigde leerlingen, deelnemers: 4 complexiteitspunten;
  - Het gewogen aantal onderwijssoorten of sectoren: 5 complexiteitspunten;
  - Totaal aantal complexiteitspunten: 17 complexiteitspunten.

1. Bezoldiging topfunctionarissen

1a. Leidinggevende topfunctionarissen met dienstbetrekking en leidinggevende topfunctionarissen zonder dienstbetrekking vanaf de 13e maand van de functievervulling.

Leidinggevende topfunctionarissen met dienstbetrekking en leidinggevende topfunctionarissen zonder dienstbetrekking vanaf de 13e maand van de functievervulling inclusief degenen die op grond van hun voormalige functie nog 4 jaar als topfunctionaris worden aangemerkt.

Gegevens 2021      
bedragen x € 1 Dhr. J.C.N. van Kessel Dhr. C.L.E.M. van Gerven Mw. D.J.M. Majoor
Functiegegevens Voorzitter CvB Lid CvB Lid CvB
Aanvang en einde functievervulling in 2021 1/1 -31/12 1/1 - 30/4 1/1 -31/12
Omvang dienstverband (als deeltijdfactor in fte) 1,0 1,0 1,0
Dienstbetrekking? ja ja ja
Bezoldiging      
Beloning plus belastbare onkostenvergoedingen 166.545 53.670 151.802
Beloningen betaalbaar op termijn 23.453 7.471 22.787
Subtotaal 189.998 61.141 174.589
       
Individueel toepasselijke bezoldigingsmaximum 190.000 62.466 190.000
       
-/- Onverschuldigd betaald en nog niet terugontvangen bedrag N.v.t. N.v.t. N.v.t.
Bezoldiging 189.998 61.141 174.589
       
Het bedrag van de overschrijding, en N.v.t. N.v.t. N.v.t.
de reden waarom de overschrijding al dan niet is toegestaan N.v.t. N.v.t. N.v.t.
Toelichting op de vordering wegens onverschuldigde betaling N.v.t. N.v.t. N.v.t.
Gegevens 2020      
bedragen x € 1 Dhr. J.C.N. van Kessel Dhr. C.L.E.M. van Gerven Mw. D.J.M. Majoor
Functiegegevens Voorzitter CvB Lid CvB Lid CvB
Aanvang en einde functievervulling in 2020 1/1 -31/12 1/1 - 31/12 15/8 - 31/12
Omvang dienstverband (als deeltijdfactor in fte) 0,9 1,0 1,0
Dienstbetrekking? ja ja ja
Bezoldiging      
Beloning plus belastbare onkostenvergoedingen 145.187 162.160 54.492
Beloningen betaalbaar op termijn 19.611 20.840 8.041
Subtotaal 164.798 183.000 62.533
       
Individueel toepasselijke bezoldigingsmaximum 164.800 183.000 69.500
       
Bezoldiging 164.798 183.000 62.533

1c. Toezichthoudende topfunctionarissen

Gegevens 2021          
bedragen x € 1 Dhr. J. Hamming Dhr. J. H.L.M. Galema Mw. M.L.G. van der Kruis Mw. A. Oskamp Mw. G.M.D. Peters - van Gorp
Functiegegevens Voorzitter Lid Lid Lid Secretaris/Penningmeester
Aanvang en einde functievervulling in 2021 1/1 - 31/12 1/1 -31/12 1/1 - 31/12 1/1 - 31/12 1/1 - 31/12
           
Bezoldiging          
Bezoldiging 12.771 8.514 8.514 8.514 8.514
Individueel toepasselijke bezoldigingsmaximum 28.500 19.000 19.000 19.000 19.000
           
-/- Onverschuldigd betaald en nog niet terugontvangen bedrag N.v.t. N.v.t. N.v.t. N.v.t. N.v.t.
Bezoldiging 12.771 8.514 8.514 8.514 8.514
           
Het bedrag van de overschrijding, en N.v.t. N.v.t. N.v.t. N.v.t. N.v.t.
de reden waarom de overschrijding al dan niet is toegestaan N.v.t. N.v.t. N.v.t. N.v.t. N.v.t.
Toelichting op de vordering wegens onverschuldigde betaling N.v.t. N.v.t. N.v.t. N.v.t. N.v.t.
Gegevens 2020          
bedragen x € 1 Dhr. J. Hamming Dhr. J. H.L.M. Galema Mw. M.L.G. van der Kruis Mw. A. Oskamp Mw. G.M.D. Peters - van Gorp
Functiegegevens Voorzitter Lid Lid Lid Secretaris/Penningmeester
Aanvang en einde functievervulling in 2020 1/1 - 31/12 1/1 -31/12 1/1 - 31/12 1/1 - 31/12 1/1 - 31/12
           
Bezoldiging          
Bezoldiging 12.375 8.250 8.250 8.250 8.250
Individueel toepasselijke bezoldigingsmaximum 27.450 18.300 18.300 18.300 18.300

1e. Topfunctionaris met een totale bezoldiging van meer dan € 1.700 of minder
De totale bezoldiging van een topfunctionaris inclusief degene die op grond van zijn/haar voormalige functie nog 4 jaar als topfunctionaris wordt aangemerkt, voor al zijn/haar functies bij één WNT-instelling en eventuele aan deze WNT-instelling gelieerde rechtspersonen (uitsluitend te verantwoorden indien en voor zover er sprake is bij een topfunctionaris van bezoldiging voor andere werkzaamheden dan die als topfunctionaris bij de WNT-instelling en/of bezoldiging uit hoofde van werkzaamheden bij gelieerde rechtspersonen)

Betreffende categorie is niet van toepassing op het Koning Willem I College.

2. Uitkeringen wegens beëindiging dienstverband aan topfunctionarissen

Uitkeringen wegens beëindiging dienstverband aan topfunctionarissen met of zonder dienstbetrekking inclusief degenen die op grond van hun voormalige functie nog 4 jaar als topfunctionaris worden aangemerkt

Gegevens 2021  
bedragen x € 1 Dhr. C.L.E.M. van Gerven
Functiegegevens  
Functie(s) bij beëindiging dienstverband Lid CvB
Omvang dienstverband (als deeltijdfactor in fte) 1,0
Jaar waarin dienstverband is beëindigd 2021
Uitkering wegen beëindiging van het dienstverband  
Overeengekomen uitkeringen wegens beëindiging dienstverband 27.908
   
Individueel toepasselijk maximum 75.000
   
Totaal uitkeringen wegens beëindiging dienstverband 27.908
Waarvan betaald in 2021 27.908
   
Onverschuldigd betaald en nog niet terugontvangen bedrag N.v.t.
Het bedrag van de overschrijding, en N.v.t.
de reden waarom de overschrijding al dan niet is toegestaan N.v.t.
Toelichting op de vordering wegens onverschuldigde betaling N.v.t.

3. Overige rapportageverplichtingen op grond van de WNT

Naast de hierboven vermelde topfunctionarissen zijn er geen overige functionarissen met een dienstbetrekking die in 2021 een bezoldiging boven het individueel toepasselijke drempelbedrag hebben ontvangen.

A.1.12 Enkelvoudige balans per 31 december 2021 (na resultaatbestemming)

    31-12-2021 31-12-2020
   
1 Activa    
       
  Vaste activa    
1.1 Immateriële vaste activa 1.850.754  1.772.376 
1.2 Materiële vaste activa 62.408.284  55.829.587 
1.3 Financiële vaste activa
  Totaal vaste activa 64.259.039  57.601.964 
       
  Vlottende activa    
1.4 Voorraden 50.883  62.302 
1.5 Vorderingen 2.494.833  2.166.971 
1.7 Liquide middelen 14.296.363  18.169.431 
  Totaal vlottende activa 16.842.079  20.398.704 
       
  Totaal activa 81.101.118  78.000.668 
       
2 Passiva    
       
2.1 Eigen vermogen 55.042.802  49.623.057 
2.2 Voorzieningen 8.485.357  10.900.550 
2.4 Kortlopende schulden 17.572.959  17.477.061 
       
  Totaal passiva 81.101.118  78.000.668 

A.1.13 Enkelvoudige staat van baten en lasten over 2021

    2021 Begroot 2021 2020
   
         
3 Baten      
3.1 Rijksbijdragen 122.584.168  116.027.394  110.901.852 
3.2 Overige overheidsbijdragen en -subsidies 519.228  484.200  623.887 
3.3 College-, cursus-, les- en examengelden 1.384.657  2.090.000  2.431.032 
3.4 Baten werk in opdracht van derden 1.969.904  2.050.000  2.465.630 
3.5 Overige baten 2.533.422  1.893.352  2.073.580 
  Totaal baten 128.991.379  122.544.946  118.495.981 
         
4 Lasten      
4.1 Personeelslasten 94.141.677  92.012.950  90.133.092 
4.2 Afschrijvingen 10.057.341  10.466.883  9.707.805 
4.3 Huisvestingslasten 8.084.665  7.855.250  7.762.054 
4.4 Overige lasten 11.180.861  12.097.723  10.496.070 
  Totaal lasten 123.464.544  122.432.806  118.099.021 
         
  Saldo baten en lasten 5.526.835  112.140  396.960 
         
5 Financiële baten en lasten -107.090  -114.500  -100.876 
  Resultaat 5.419.745  -2.360  296.084 
         
6 Belastingen
         
7 Resultaat deelnemingen
  Resultaat na belastingen 5.419.745  -2.360  296.084 
         
8 Aandeel derden in resultaat
  Nettoresultaat 5.419.745  -2.360  296.084 
         
9 Buitengewoon resultaat
         
  Totaal resultaat 5.419.745  -2.360  296.084 

A.1.14 Toelichting op de balans en staat van baten en lasten

De enkelvoudige jaarrekening is opgesteld in overeenstemming met de wettelijke bepalingen van Titel 9 Boek 2 BW en de stellige uitspraken van de Richtlijnen voor de jaarverslaggeving, uitgegeven door de Raad voor de Jaarverslaggeving. Deze bepalingen zijn van toepassing op grond van de Regeling Jaarverslaggeving Onderwijs.

De grondslagen van waardering en van resultaatbepaling voor de enkelvoudige jaarrekening en de geconsolideerde jaarrekening zijn gelijk. Voor de grondslagen van de waardering van activa en passiva en voor de bepaling van het resultaat wordt verwezen naar de toelichting op de geconsolideerde balans en staat van baten en lasten.

VV Voorraden en vorderingen

    31-12-2021 31-12-2020
   
1.4 Voorraden    
       
1.4.1 Gebruiksgoederen 50.883  62.302 
  Voorraden 50.883  62.302 
       
  Uitsplitsing    
1.4.1.1 Verkrijgingsprijs gebruiksgoederen 50.883  62.302 
  Gebruiksgoederen 50.883  62.302 
       
1.5 Vorderingen    
       
1.5.1 Debiteuren 1.119.347  1.341.605 
1.5.2 OCW
1.5.5 Studenten/deelnemers/cursisten 417.691  630.575 
1.5.7 Overige vorderingen 141.432  89.050 
1.5.8 Overlopende activa 971.458  237.900 
1.5.9 Af: Voorzieningen wegens oninbaarheid 155.095  132.159 
  Vorderingen 2.494.833  2.166.971 
       
    31-12-2021 31-12-2020
   
  Uitsplitsing    
1.5.7.1 Personeel
1.5.7.2 Overige 141.432  89.050 
  Overige vorderingen 141.432  89.050 
       
1.5.8.1 Vooruitbetaalde kosten 971.450  239.896 
1.5.8.3 Overige overlopende activa -1.996 
  Overlopende activa 971.458  237.900 
       
1.5.9.1 Stand per 1 januari verslagjaar - vorig jaar 132.159  142.975 
1.5.9.2 Onttrekking 2.042  10.816 
1.5.9.3 Dotatie 24.978 
  Af: Voorzieningen wegens oninbaarheid 155.095  132.159 

EL Effecten & Liquide middelen

    31-12-2021 31-12-2020
   
       
1.7 Liquide Middelen    
       
1.7.1 Kasmiddelen 23.050  19.473 
1.7.2 Tegoeden op bank- en girorekeningen 7.317.454  9.149.349 
1.7.3 Deposito's 6.955.859  9.000.609 
  Liquide Middelen 14.296.363  18.169.431 

EV Eigen vermogen

    Stand per 1-1-2020 Resultaat 2020 Overige mutaties Stand per 31-12-2020
   
2.1 Eigen vermogen        
  Stichtingskapitaal 45  45 
2.1.1 Algemene reserve 36.539.609  296.084  425.888  37.261.581 
2.1.2 Bestemmingsreserve (publiek) 12.787.319  -425.888  12.361.431 
  Eigen vermogen 49.326.973  296.084  49.623.057 
           
  Uitsplitsing        
2.1.1.1 Algemene reserve (04FO) 36.701.522  355.417  425.888  37.482.827 
2.1.1.2 Algemene reserve (24ZW) -161.913  -59.333  -221.246 
  Algemene reserve 36.539.609  296.084  425.888  37.261.581 
           
2.1.2.1 Herwaardering gebouwen n.g. (04FO) 1.281.680  -425.888  855.792 
2.1.2.2 Onderwijsontwikkeling (04FO) 760.000  760.000 
2.1.2.3 Beheersystemen (04FO) 1.204.000  1.204.000 
2.1.2.4 Herhuisvesting (04FO) 981.704  981.704 
2.1.2.5 Personeel (04FO) 3.600.000  3.600.000 
2.1.2.6 BAPO (04FO) 4.788.387  4.788.387 
2.1.2.7 Projecten (04FO) 171.548  171.548 
  Bestemmingsreserve (publiek) 12.787.319  -425.888  12.361.431 
    Stand per 1-1-2021 Resultaat 2021 Overige mutaties Stand per 31-12-2021
   
2.1 Eigen vermogen        
  Stichtingskapitaal 45  45 
2.1.1 Algemene reserve 37.261.581  5.419.745  425.888  43.107.214 
2.1.2 Bestemmingsreserve (publiek) 12.361.431  -425.888  11.935.543 
  Eigen vermogen 49.623.057  5.419.745  55.042.802 
           
  Uitsplitsing        
2.1.1.1 Algemene reserve (04FO) 37.482.827  5.481.105  425.888  43.389.820 
2.1.1.2 Algemene reserve (24ZW) -221.246  -61.360  -282.606 
  Algemene reserve 37.261.581  5.419.745  425.888  43.107.214 
           
2.1.2.1 Herwaardering gebouwen n.g. (04FO) 855.792  -425.888  429.904 
2.1.2.2 Onderwijsontwikkeling (04FO) 760.000  760.000 
2.1.2.3 Beheersystemen (04FO) 1.204.000  1.204.000 
2.1.2.4 Herhuisvesting (04FO) 981.704  981.704 
2.1.2.5 Personeel (04FO) 3.600.000  3.600.000 
2.1.2.6 BAPO (04FO) 4.788.387  4.788.387 
2.1.2.7 Projecten (04FO) 171.548  171.548 
  Bestemmingsreserve (publiek) 12.361.431  -425.888  11.935.543 

Het totaalresultaat is toegevoegd aan de algemene reserve.

De onder 2.1.2 verantwoorde bestemmingsreserves betreffen afgezonderde delen van het eigen vermogen waarbij een beperktere bestedingsmogelijkheid door het bestuur is aangebracht. Aan de genoemde bestemmingsreserves liggen concrete beleids- en financieringsplannen ten grondslag.

Gerealiseerde afschrijvingen gebouwen ter grootte van € 425.888 zijn gefinancieerd uit de bestemmingsreserve "Herwaardering gebouwen niet gerealiseerd".

Bestemmingsreserve Onderwijsontwikkeling heeft ten doel om additionele uitgaven ter bevordering van de kwaliteit van het onderwijsproces te financieren.

Bestemmingsreserve Beheersystemen heeft ten doel om uitgaven voor ontwikkeling, vervanging en aanpassing van informatieverwerkende systemen ten behoeve van het onderwijs en onderwijsondersteunende processen te financieren.

Bestemmingsreserve Herhuisvesting heeft ten doel om uitgaven voor relocatie van bedrijfsonderdelen te financieren.

Bestemmingsreserve Personeel heeft ten doel om uitgaven voor verbetering en verhoging van het welbevinden, het welzijn en de kwaliteit van het personeel te financieren.

Bestemmingsreserve BAPO is gevormd per 1 januari 2010 als gevolg van de stelselwijziging waarbij de gevormde voorziening BAPO voor de toekomstige lasten vanuit de BAPO-regeling is vrijgevallen.

Bestemmingsreserve Projecten heeft ten doel om uitgaven voor (inter)nationale activiteiten op projectbasis te financieren. In 2021 zijn geen projectresultaten gefinancierd uit de bestemmingsreserve Projecten.

Aansluiting eigen vermogen en resultaat enkelvoudige en geconsolideerde jaarrekening
Het geconsolideerd eigen vermogen wijkt af van het eigen vermogen in de enkelvoudige jaarrekening. Het verschil wordt volledig veroorzaakt door het eigen vermogen van de Educatiestichting Koning Willem I College.

    Stand per 31-12-2021 Stand per 31-12-2020
   
Eigen vermogen      
Stichting Regionaal Onderwijs Centrum 's-Hertogenbosch   55.042.802  49.623.057 
Educatiestichting Koning Willem I College   1.908.426  1.908.426 
Koning Willem I College   56.951.228  51.531.483 

KS Kortlopende schulden

    31-12-2021 31-12-2020
   
       
2.4 Kortlopende schulden    
2.4.1 Crediteuren 5.217.288  3.428.839 
2.4.2 Belastingen en premies sociale verzekeringen 3.861.540  3.941.766 
2.4.3 Schulden terzake van pensioenen 1.236.300  1.121.746 
2.4.4 Overige kortlopende schulden 304.136  550.303 
2.4.5 Overlopende passiva 5.027.460  6.508.172 
2.4.6 Groepsmaatschappijen 1.926.235  1.926.235 
  Kortlopende schulden 17.572.959  17.477.061 
       
  Uitsplitsing    
2.4.2.1 Loonheffing 3.853.698  2.833.262 
2.4.2.2 Omzetbelasting 7.842 
2.4.2.3 Premies sociale verzekeringen 1.108.504 
  Belastingen en premies sociale verzekeringen 3.861.540  3.941.766 
       
2.4.5.1 Vooruitontvangen deelnemersbijdragen 743.300 
2.4.5.3 Vooruitontvangen subsidies OCW geoormerkt 938.163  1.678.201 
2.4.5.5 Vooruitontvangen projectgelden 1.142.190  1.158.067 
2.4.5.6 Vakantiegeld en -dagen 2.884.108  2.879.462 
2.4.5.7 Contractactiviteiten 942  15.683 
2.4.5.8 Gemeentelijke bijdrage educatie 4.961  4.961 
2.4.5.9 Overige 57.096  28.498 
  Overlopende passiva 5.027.460  6.508.172 

Gemiddeld aantal medewerkers

Gedurende het jaar 2021 waren gemiddeld 1.159,6 werknemers in dienst op basis van een volledig dienstverband (2020: 1.141,5).  Hiervan waren 0 werknemers werkzaam buiten Nederland (2020: 0).
 

    2021 2020
    fte fte
Personeel primair proces   650,3 641,8 
Direct onderwijsondersteunend personeel   132,3 123,9 
Indirect onderwijsondersteunend personeel   317,9 320,8 
Bestuur / management   59,1 55,0 
Totaal aantal werknemers   1.159,6  1.141,5 

B. Overige gegevens

Statutaire regeling inzake de resultaatbestemming

De Stichting Regionaal Onderwijs Centrum Noord-Oost Brabant is een stichting zonder winstoogmerk (art. 2.1). De statuten van de Stichting bevatten geen expliciete regeling inzake resultaatbestemming.

Controleverklaring van de onafhankelijk accountant

C. Bijlagen financieel

Koning Willem I College (Brin 04FO)

C.1.1 Balans per 31 december 2021

    31-12-2021 31-12-2020
   
1 Activa    
       
  Vaste activa    
1.1 Immateriële vaste activa 1.850.754  1.772.376 
1.2 Materiële vaste activa 62.373.937  55.790.760 
1.3 Financiële vaste activa
  Totaal vaste activa 64.224.692  57.563.137 
       
  Vlottende activa    
1.4 Voorraden 50.883  62.302 
1.5 Vorderingen 885.551  500.809 
1.7 Liquide middelen 14.296.363  18.169.431 
  Totaal vlottende activa 15.232.797  18.732.542 
       
  Totaal activa 79.457.489  76.295.679 
       
2 Passiva    
       
2.1 Eigen vermogen 55.325.408  49.844.303 
2.2 Voorzieningen 8.485.357  10.900.550 
2.4 Kortlopende schulden 15.646.724  15.550.826 
       
  Totaal passiva 79.457.489  76.295.679 

C.1.2 Staat van baten en lasten over 2021

    2021 Begroot 2021 2020
   
3 Baten      
3.1 Rijksbijdragen 122.489.496  115.934.966  110.809.592 
3.2 Overige overheidsbijdragen en -subsidies 519.228  484.200  623.887 
3.3 College-, cursus-, les- en examengelden 1.384.405  2.089.750  2.431.032 
3.4 Baten werk in opdracht van derden 1.969.904  2.050.000  2.465.630 
3.5 Overige baten 2.533.322  1.893.352  2.073.580 
  Totaal baten 128.896.355  122.452.268  118.403.721 
         
4 Lasten      
4.1 Personeelslasten 93.996.555  91.869.799  89.992.549 
4.2 Afschrijvingen 10.052.861  10.462.403  9.703.325 
4.3 Huisvestingslasten 8.078.415  7.849.000  7.755.804 
4.4 Overige lasten 11.180.329  12.096.523  10.495.750 
  Totaal lasten 123.308.160  122.277.725  117.947.428 
         
  Saldo baten en lasten 5.588.195  174.543  456.293 
         
5 Financiële baten en lasten -107.090  -114.500  -100.876 
         
  Totaal resultaat 5.481.105  60.043  355.417 

Educatiestichting Koning Willem I College

C.3.1 Balans per 31 december 2021

    31-12-2021 31-12-2020
   
1 Activa    
       
  Vlottende activa    
1.5 Vorderingen 1.926.235  1.926.235 
1.7 Liquide middelen
  Totaal vlottende activa 1.926.235  1.926.235 
       
  Totaal activa 1.926.235  1.926.235 
       
2 Passiva    
       
2.1 Eigen vermogen 1.908.426  1.908.426 
2.4 Kortlopende schulden 17.809  17.809 
       
  Totaal passiva 1.926.235  1.926.235 

C.3.2 Staat van baten en lasten over 2021

    2021 Begroot 2021 2020
   
3 Baten      
3.2 Overige overheidsbijdragen en -subsidies
3.4 Baten werk in opdracht van derden
3.5 Overige baten
  Totaal baten
         
4 Lasten      
4.1 Personeelslasten
4.3 Huisvestingslasten
4.4 Overige lasten
  Totaal lasten
         
  Saldo baten en lasten
         
5 Financiële baten en lasten
         
  Totaal resultaat

BBO De Schalm (Brin 24ZW)

C.2.1 Balans per 31 december 2021

    31-12-2021 31-12-2020
   
1 Activa    
       
  Vaste activa    
1.2 Materiële vaste activa 34.347  38.827 
  Totaal vaste activa 34.347  38.827 
       
  Vlottende activa    
1.5 Vorderingen -316.953  -260.073 
  Totaal vlottende activa -316.953  -260.073 
       
  Totaal activa -282.606  -221.246 
       
2 Passiva    
       
2.1 Eigen vermogen -282.606  -221.246 
       
  Totaal passiva -282.606  -221.246 

C.2.2 Staat van baten en lasten over 2021

    2021 Begroot 2021 2020
   
3 Baten      
3.1 Rijksbijdragen 94.672  92.428  92.260 
3.3 College-, cursus-, les- en examengelden 252  250 
3.5 Overige baten 100 
  Totaal baten 95.024  92.678  92.260 
         
4 Lasten      
4.1 Personeelslasten 145.123  143.151  140.543 
4.2 Afschrijvingen 4.480  4.480  4.480 
4.3 Huisvestingslasten 6.250  6.250  6.250 
4.4 Overige lasten 532  1.200  320 
  Totaal lasten 156.385  155.081  151.593 
         
  Saldo baten en lasten -61.361  -62.403  -59.333 
         
  Totaal resultaat -61.361  -62.403  -59.333 
Versie:
v6.2.23

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report