Leeswijzer
Het jaarverslag van het Koning Willem I College bestaat uit een voorwoord, vijf hoofdstukken en de jaarrekening. In dit jaarverslag verantwoordt het college van bestuur zich voor zijn beleid en de resultaten die zijn behaald. We beginnen met het voorwoord van het college van bestuur. In de hoofdstukken 1 en 2 lichten we de kerncijfers van het Koning Willem I College toe op het gebied van leren en werken. In hoofdstukken 3 en 4 gaan we in op respectievelijk (regionaal) samenwerken en hoe wij zaken organiseren. Hoofdstuk 5 is het financiële deel van het bestuursverslag en hoofdstuk 6 bevat de jaarrekening. Deze bestaat uit de geconsolideerde en enkelvoudige jaarrekening, de statutaire regeling inzake de resultaatbestemming en de controleverklaring van de onafhankelijk accountant. Ook gaan we in dit deel in op de financiën van het college, continuïteit en toezicht.
In dit jaarverslag leggen we verantwoording af over de afronding van het meerjarenbeleidsplan 'Ambitie Aandacht Ambiance'. Sinds het najaar 2021 zetten we in op een nieuw meerjarenplan voor het nieuwe Koning Willem I College dat in 2022 ontstaat op basis van een fusie tussen het Koning Willem I College en De Leijgraaf.
Voorwoord van het college van bestuur
Beste lezer,
‘Samen sterk’ was ons motto voor 2021. Binnen het Koning Willem I College maakten we ons samen sterk om onze studenten en elkaar te helpen door een periode met veel veranderingen en onzekerheid door corona. Deuren open, deuren dicht, geheel of gedeeltelijk. Het vroeg veel van onze flexibiliteit en veerkracht en niet op de laatste plaats van ons geduld. Toch werden we steeds beter in het mixen van online onderwijs en onderwijs op locatie en helpen NPO-gelden ons om onze studenten extra te ondersteunen. Met name hun welzijn was en is een belangrijk aandachtspunt.
Daarnaast maakten en maken we ons samen sterk voor kwalitatief en gevarieerd mbo-onderwijs in de regio Noordoost-Brabant. 12 oktober 2021 kregen we namelijk toestemming van het ministerie van OCW om onze plannen om samen te gaan met De Leijgraaf in uitvoer te brengen. Gedurende het jaar werkten we toe naar de bestuurlijke en juridische fusie van de twee instellingen per 1 januari 2022. Daarbij betrokken we ook onze studenten, partners, gemeentes en andere scholen.
Een nieuwe fase voor het Koning Willem I College dus, waarin we afscheid namen van bestuurslid Cor van Gerven. Bij de opening van onze duurzame en prijswinnende nieuwbouw aan de Onderwijsboulevard in ’s-Hertogenbosch in oktober was hij eregast. Verder nam hij zijn welverdiende lintje in ontvangst tijdens zijn afscheid, een hybride event in april 2021.
In 2021 kwam de beweging naar één mbo-onderwijsinstelling in de regio Noordoost-Brabant op gang, gevormd door het Koning Willem I College en De Leijgraaf. Met een heldere, nieuwe visie op onderwijs en leren, werken, digitalisering en organiseren treden we onze gezamenlijke toekomst vol vertrouwen tegemoet. We combineren het beste van twee werelden en gebruiken de samensmelting om ons onderwijs verder te innoveren en te verbeteren. Meer over de fusie lees je in het hoofdstuk Organiseren.
Voor ons ligt een mooie toekomst, waarin we steeds meer de blik naar buiten richten en onze deuren openzetten voor partners in de regio. Nog altijd met onze studenten als stralend middelpunt.
Ook in 2022 en verder blijven we samen sterk voor onze studenten, de regionale arbeidsmarkt en het behoud van talent. In dit jaarverslag lees je hoe we daar naartoe leefden in 2021.
Veel leesplezier!
Jos van Kessel en Dominique Majoor
Duurzaamste mbo van Nederland
In december van 2021 vond de SustainaBul MBO-uitreiking plaats. Het Koning Willem I College behaalde de eerste plek en werd daarmee uitgeroepen tot het duurzaamste mbo van Nederland in 2021. Het college scoorde, net als voorgaande jaren, hoog op onderwijs en haalde in totaal 279 van de 300 punten.