Spring naar inhoud

SAMENWERKEN

SAMENWERKEN IN DE COMMUNITY

Samenwerken liep als een rode draad door het jaar 2021. Niet voor niets was ons motto 'Samen sterk'. Dat geldt intern; op team- en afdelingsniveau en met onze nieuwe collega;s van De Leijgraaf, maar zeker ook buiten het college.

In dit hoofdstuk lees je hoe we binnen en buiten de organisatie samenwerken om zoveel mogelijk bij te dragen aan een mooie toekomst voor onze studenten. Jong en ouder.

Bedrijfsopleidingen

Op het gebied van bedrijfsopleidingen werken wij op verschillende manieren samen met externe partners. Het kan gaan om contractonderwijs, al dan niet certificeerbaar, en in de derde leerweg.

We voeren veel maatwerk en bekostigde bbl-trajecten uit in de techniek. Organisaties kunnen hun individuele medewerkers inschrijven voor een traject met open inschrijving, waarbij er deelnemers uit verschillende organisaties gezamenlijk een traject volgen, of voor een individueel traject.

We werken altijd zoveel mogelijk op maat en naar wens van onze partners. Op deze manier sluiten we zo goed mogelijk aan op de vraag uit de markt, met het beste resultaat tot gevolg. Het gaat er immers om dat de deelnemers na de opleiding of cursus een (nog) betere bijdrage kunnen leveren in hun rol (civiel effect).

In 2020 nam het belang van het afgeven van praktijkverklaringen toe. Met zo'n verklaring kan een student aantonen dat hij een (deel van een) werkproces beheerst en dit heeft zowel civiele waarde als civiel effect. Met name aan het einde van 2021 zagen we de vraag naar trajecten die leiden tot een praktijkverklaring toenemen.

Naast bovengenoemde opleidingsroutes zochten we in 2021 nadrukkelijk partnerships om proposities voor bepaalde sectoren te ontwerpen. Zo werken we samen met de zorgsector in de regio aan een ‘Zorgacademie Noordoost-Brabant’, van waaruit we gezamenlijk met onze partners de vraag uit die sector bedienen.

Voor de maakindustrie verkenden we met een partner de mogelijkheden om ons gezamenlijk te positioneren en voor dat deel van technieksector wervings- en opleidingsvraagstukken samen op te pakken. Het doel van die samenwerking is oplossingen bieden voor kleine en middelgrote bedrijven.

Het Koning Willem I College participeert in het Regionaal Mobiliteitsteam, regio Noordoost-Brabant in de rol van scholingsmakelaar. Wij geven onafhankelijk scholingsadvies aan kandidaten die door corona in de problemen zijn gekomen of dreigen te komen met hun werk. We geven scholingsadvies in het kader van mbo-praktijkleren voor alle mbo-scholen in de regio, publiek en privaat bekostigd.

Ook legden we de verbinding met de hbo-scholen in Noordoost-Brabant. We nemen deel aan het leerwerkpunt van het UWV in de regio en zijn partner bij leerwerktrajecten. En we geven ondersteuning en advies aan individuen en partners.

Door bovenstaande inspanningen krijgen onze LLO-activiteiten meer bekendheid en weten werkgevers en het Koning Willem I College elkaar beter te vinden en kunnen we op een efficiënte manier samenwerken.

Data-ondersteund werken

Data is een veel besproken onderwerp, inmiddels ook op verschillende plekken in het college. Mbo-onderwijsinstellingen beschikken over data die nog niet optimaal benut worden. Dat geldt ook voor ons. Huidige technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om grote (bestaande) databestanden in te zetten voor het verkrijgen van inzichten en op basis daarvan processen in de organisatie te optimaliseren.

Aan de mogelijkheden zit ook een keerzijde op het terrein van moreel ethische kwesties. Bij voorbaat benadrukken we dat ons beleid altijd uitgaat van ‘privacy by design’ bij het verzamelen en verwerken van data en dat er nooit een beslissing, van welke aard dan ook, over een student of medewerker genomen zal worden door een machine. We voelen ons ook moreel verplicht om te onderzoeken wat data-science kan betekenen bij het optimaliseren van het succes van onze studenten als professional van de toekomst, het mogelijk vergroten van het werkplezier van onze medewerkers en het verbeteren van de bedrijfsvoering.

Daarom zijn we afgelopen jaar aangesloten bij een drietal ‘datacoalities’ van samenwerkende roc’s met onder andere OCW en DUO. Daarnaast zijn er lokale initiatieven, zoals Den Bosch Data-stad, en een regionaal initiatief, namelijk: de RIF-aanvraag vanuit het Kennispact, met penvoerder De Leijgraaf, waar we aan meewerken.

We onderzoeken wat het nut van data-analyses is ten behoeve van het succes van onze studenten. Daarvoor is het nodig om te weten welke data we het beste kunnen verzamelen, wat kan en mag binnen de wet- en regelgeving, en welke analyses zinvol zijn.

Doorstroom vmbo-mbo-hbo

Het Koning Willem I College vindt het belangrijk om een goede samenwerking te hebben met alle betrokkenen rondom de student. Het afgelopen jaar verstevigden we de samenwerking met het vmbo op het gebied van loopbaanontwikkeling en begeleiding. In het project ‘profielwerkstuk’, waar leerlingen van vmbo-t zeven weken lessen volgen bij een opleiding van het Koning Willem I College deden 700 leerlingen mee.  Ondanks corona is dit project bijna geheel op locatie doorgegaan.

Door corona konden een aantal activiteiten op locatie niet plaatsvinden en organiseerden we, waar mogelijk, online voorlichtingsmomenten.  Zoals de Open Dagen. Daarnaast staat vanaf begin 2021 een Oriëntatieroute op de website zodat leerlingen ondersteuning krijgen bij hun studiekeuze. Ook hebben we een pagina op de website gelanceerd: Hulp bij studiekeuze.

Samen met hbo’s en roc’s in Brabant keken we hoe we de doorstroom van mbo naar hbo voor de student zo vlekkeloos mogelijk konden laten verlopen, ondanks corona. Daarnaast informeerden we onze studenten over de doorstroommogelijkheden naar het hbo.

In het kader van de ouderbetrokkenheid hebben we onze ouderconferentie Ouders in de Branding omgezet naar een livestream. Ouders konden via een chat vragen stellen aan een panel van deskundigen over studeren in corona-tijd.

Alumnivereniging

De A-Academy is de alumnivereniging van het Koning Willem I College. Een groot en divers netwerk van afgestudeerde professionals.

Het doel van de A-Academy is om op een informele manier te netwerken, inspireren, verbinden en van elkaar te leren. Het resultaat is kennis, ervaring, zelfgroei en een leven lang ontwikkelen. Vanwege corona is de verbondenheid dit jaar meer online gezocht door het organiseren van digitale masterclasses. De A-Academy is dit jaar verder gegroeid.

Er is gesproken met de alumnivereniging van De Leijgraaf. Deze verenigingen zullen in het kader van de fusie samengaan. Daarnaast bestaat de ambitie om de alumnivereniging flink te laten groeien.

Als school zijn wij trots op deze vereniging omdat onze oud-studenten een inspiratie zijn voor onze huidige studenten.

MBO Opleidingsschool

Het Koning Willem I College voelt zich als community college medeverantwoordelijk om voor de regio voldoende en goede (mbo-)leraren op te leiden. We doen dit samen met Fontys binnen MBO Opleidingsschool ’s-Hertogenbosch (MBO OSH).

MBO OSH behaalde in 2021 mooie resultaten voor de doelen die we hebben:

  • Doel: voldoende en goede, startbekwame mbo-leraren.
    Resultaat: we begeleidden 201 stagiairs en 34 zij-instromers en leidden hen op met een tevredenheidscijfer tussen een 7,8 en 9,2. De score is flink hoger dan de streefwaarde van 7,0.
  • Doel: goede begeleiding van startende leraren.
    Resultaat: we begeleidden 40 nieuwe bevoegde leraren en leidden op.
  • Doel: professionele groei van zittende leraren(opleiders).
    Resultaat: we leidden 20 werkplekbegeleiders op.

In maart 2021 verwierf MBO OSH officieel de status opleidingsschool. We zijn ontzettend trots en blij dat uit de accreditatie door de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) blijkt dat MBO OSH op alle vier de standaarden ruim voldoende kwaliteit levert.

Vanwege de fusie met De Leijgraaf en toekomstige ontwikkelingen en de bovengenoemde officiële status van opleidingsschool pasten wij de visie en missie van MBO OSH aan. We bepaalden vier ontwikkelthema’s voor de periode 2021-2024:

  • flexibilsering van het onderwijs
  • invoering van het kwaliteitskader ‘Samen opleiden & inductie’
  • versterken van het werkplekleren, en
  • de fusie met De Leijgraaf

Pr1nCe voor verbinding, innovatie en ontwikkeling

Pr1nCe werd in december 2016 opgestart als platform om alle medewerkers tot en met 35 jaar een stem te geven op diverse niveaus binnen het college. Het Pr1nCe-bestuur organiseert diverse workshops, lezingen, conferenties en informele ontmoetingen om Pr1nCe-leden met elkaar in contact te brengen. Belangrijke speerpunten zijn: persoonlijke & professionele ontwikkeling, interne verbinding en onderwijsinnovatie.

In februari 2021 zocht Pr1nCe de offline en online verbinding met elkaar op, door leden in duo’s kennis te laten maken met elkaar tijdens een wandeling in het winterlandschap in hun woonomgeving. Deze activiteit sloten zij digitaal af aan het kampvuur.

In het voorjaar werden er een online workshop profilering en een masterclass LinkedIn georganiseerd. Deelnemers ontvingen diverse tips voor online profilering, arbeidsmarktcommunicatie en netwerken. De enthousiaste begeleiders van deze activiteiten namen hen mee in do’s en don’ts met betrekking tot hun eigen LinkedIn-profiel en gaven diverse voorbeelden hoe zij het merk KW1C online kunnen versterken door middel van blogs, beeldmateriaal en inzicht in eigen kwaliteiten.

De periode erna stond voor Pr1nCe in het teken van kennismaking met nieuwe collega’s van De Leijgraaf. Aan de hand van een brainstormsessie en een leuke quiz werden ervaringen in het mbo-onderwijs uitgewisseld en werd er vooruitgeblikt op de toekomst.

Pr1nCe sloot 2021 af met een mijlpaal, namelijk de jubileumweek ter ere van het vijfjarig bestaan van het platform. De week  startte met een Capoeira-workshop gericht op creativiteit, beweging en teambuilding. Op woensdag 8 december vond de Pr1nCe-conferentie ‘Kroon op je Werk’ plaats, waarbij het college haar deuren mocht openen voor andere Young MBO’ers in het land. Aan de hand van diverse lezingen, workshops en een paneldiscussie wisselden deelnemers ideeën, ervaringen en inzichten uit met betrekking tot hun baan en het onderwijs van de toekomst. De week werd afgesloten met een kijkje in de keuken bij de afdelingen Handel & Commercie, Lifestyle en Kind & Educatie.

Het bestuur van Pr1nCe kijkt terug op een feestelijk jubileumjaar, waarin het ledenaantal enorm groeide. Dat ontstond mede door de aangekondigde fusie met De Leijgraaf. Raoul Scheele, Simone de Bekker en Marieke van den Heuvel droegen het stokje over. Het bestuur bedankt hen voor hun energie, humor en creatieve inbreng. Koen Hooijmaijers en Mark Dietz van De Leijgraaf deden hun intrede in het bestuur van Pr1nce. Het bestuur van Pr1nCe kijkt uit naar groei, samenwerking, vele offline ontmoetingen en werkplezier in 2022, ook op de nieuwe locaties van het college.

Bestuur Pr1nCe 2021

  • Dennis Bok (voorzitter) Koning Willem I College
  • Sandra Visser (secretaris & penningmeester) Koning Willem I College
  • Marli Fonken (commissaris interne betrekkingen) Koning Willem I College
  • Koen Hooijmaijers (commissaris externe betrekkingen) De Leijgraaf
  • Mark Dietz (coördinator activiteiten) De Leijgraaf
  • Liselot Dujardin (coördinator activiteiten) Koning Willem I College
Versie:
v6.2.23

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report